İncirlik- İspanya- Guantanamo | " /> İncirlik- İspanya- Guantanamo | "/>

En Sıcak Konular

İşkence sefer hattı: İncirlik- İspanya- Guantanamo

3 Aralık 2008 16:33 tsi
İşkence sefer hattı: İncirlik- İspanya- Guantanamo İspanya'ya göre, 2002-2006 arasında İspanya'yı kullanan 24 işkence uçuşundan 16'sı Türkiye üzerinden yapıldı.

İspanyol El Pais gazetesinin yeni yayımladığı ve CIA kontrollü yasa dışı uçuşlara ait, 2002 tarihli "çok gizli" belgelerle, tarifeli işkence seferleri yine gündemde.

İspanyol El Pais gazetesinin haberine göre, çeşitli ülkelerden toplanan El Kaide zanlıları, Küba'daki Guantanamo hapishanesine sevkedilmeden önce, CIA, başta İspanya olmaz üzere çeşitli ülkeleri arıyor ve bilgilendirerek, izin istiyordu. El Pais, Savunma Bakanlığı'na da dayanarak, bu uçuşlara ilişkin detaylı listeleri yayınladı. Gazeteye göre, bu uçakların kalkış noktası ya da Guantanamo'dan önceki son iniş noktası da genellikle İncirlik Üssü'ydü.

İspanya Savunma Bakanlığı'nın bu konuyu araştıran İspanyol hakimi İsmael Morneo'ya verdiği belgelere göre, da İspanya'ya inen 11 işkence uçağından dördününn  kalkış noktası ya da geldiği yer Türkiye. Yine İspanya üzerinden direkt geçen uçaklardan 12'sinin geldiği yer ya da kalktığı nokta Türkiye.

Hakim Monreo'ya verilen listeye göre, 2002-2006 döneminde İspanya'ya inen ya da İspanya üzerinden direkt geçen toplam 24 işkence seferi var. 

El Pais gazetesinin bu belgeli iddiası, İspanya Savunma Bakanlığı tarafından dolaylı olarak doğrulandı. Bakanlık, İspanyol Ulusal Mahkemesi'ne sunulan raporda da belirtildiği gibi, İspanya'nın Moron, Rota, Torrejon de Arroz havaalanlarının ABD ordusuna ait uçaklar tarafından transit olarak kullanılmasının, iki ülke arasındaki ikili anlaşmalara uygun olduğu, bu uçuşların yasa dışı olmadığını belirtti. Açıklamada, "Bakanlık, her zaman tam şeffaflık ile hareket edip böyle de olmaya devam edecektir" denildi.

El Pais gazetesinde yayımlanan "çok gizli" ibareli, 10-11 ocak 2002 tarihlerine ait belgelerde, ABD'nin Taliban ve El Kaide örgütlerine ait tutukları Afganistan'dan Guantanamo'ya götüreceği belirtilip, İspanya'nın transit olarak kullanılması için onay istediği görülüyor. Belgelerde, İspanya Dışişleri Bakanlığı'nın o dönemde ABD ile ilişkiler bölümünün direktörü Miguel Aguirre de Carcer'in de onay verdiği, ilgili belgeleri imzaladığı belirtiliyor.

Aguirre'nin, Bakanlığı ''Savunma Politikası Genel Direktörü''ne yazdığı bir mektupta ise, ''basının söz konusu uçuşlardan haberdar olması halinde uçakların acil iniş yaptıklarının söylenmesi''ni tavsiye ediyor.

Kaynak: Ajanslar



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,895 µs