En Sıcak Konular

Beşiktaş'ta Fulya krizi

3 Aralık 2008 11:20 tsi
Fulya'da ilave ruhsatlı kuleler 31'den 36 kata çıktı. İlhan Durusoy, iki proje arasında 32 bin metrekare fark açıkladı.

10 kat, 40 daire ve 80 milyon dolarlık ilave geliri paylaşamayan Beşiktaş ve Aşçıoğlu, mahkemeye gidiyor..

Yönetimi ibra etmeyen üyelerin İstanbul Asliye 6. Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davanın süreci içinde Fulya Projesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü'nden yeni yapı ruhsatı düzenlendiği ortaya çıktı. Mahkemeye verilen raporda 11 Aralık 2007'de ilave yeni ruhsat düzenlendiği ve kat sayısının 31'den 36'ya yükseldiği ortaya çıktı. Bu, iki kulede 10 kat ve her katta dörder daireden 40 ilave daire anlamına geliyor. Dairelerin en üst katlarda oluşları sebebiyle asgari 80 milyon dolarlık ek gelir doğduğu öne sürülüyor.

SULH MAHKEMESİNE GİDİYOR
Ancak Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği'nin Şubat 2008'deki mali kongresinde yönetim, kongre üyelerine 11 Aralık 2007 tarihli izinden bahsetmeyerek sadece 95 metrakare daire, 2 milyon dolar para ve Şam Ökten'in yenilenmesi alacaklarını açıkladı. Beşiktaş'ın Fulya Projesi'nden sorumlu yöneticisi İlhan Durusoy son Divan Kurulu toplantısında "130 bin metrekarelik proje ek ruhsat tadilatıyla 162 bin metrekareye çıktı. Biz de şimdi Aşçıoğlu ile bu ilavenin paylaşımı için görüşmelerimizi sürdürüyoruz" demişti. Durusoy, "Beşiktaş'ın haklarını sonuna kadar koruyacağız. 32 bin metrekarenin tamamı sadece konut kısmında değil. Kulelerde toplam 10 kat artış var. Fazlalaşma bütün projede eşit oranda var. Karşılıklı anlayış içerisinde % 67 ile % 33 oranlarına sadık kalarak bu paylaşımı yapacağız. Sözleşmede yazdığı şekilde İstanbul Mahkemeleri'ne gitmiyoruz. Sulh mahkemelerinde işi çözeceğiz" dedi.

EN DEĞERSİZ ALAN GARAJLAR
Mali İşlerden Sorumlu Yönetici Ertunç Soğancıoğlu da sulh mahkemesinde anlaşılacağı yönünde görüş bildirdi. Ancak ilk anlaşmada % 67 - % 33 oranında yaşanan tartışmalar sorunun çözümünün kolay olmadığını gösteriyor. Çünkü Beşiktaş, en değersiz olan garajlardaki % 80'lik payıyla % 67'yi bulurken, en değerli alanlar olan konut bölümü Aşçıoğlu'na kalıyordu. Beşiktaş'ın 130 bin metrekarelik ilk anlaşmada hastane, otel, zemin, market olarak 49 bin 950 metrekare toprak üstü alanı vardı. Aşçıoğlu ise 83 bin 850 metrekarelik toprak üstü inşaat alanı içinden konutta 33 bin 900 metrekare almıştı. Garajdan ise Beşiktaş'a 36 bin 700, şirkete 9 bin 450 metrekare verilmişti. Beşiktaş'ın toplam metrekare içindeki % 67'lik oranı garajlardaki % 80'lik payıyla ortaya çıkıyordu. Ancak ilaveyle ortaya çıkan 32 bin metrekarelik ekstra alanın çoğunluğu toprak üstünde ve bu ilaveden Beşiktaş % 67'lik pay talep ederken, Aşçıoğlu bu paylaşımı kabul etmiyor.

Beşiktaş'ın gizli sözleşmelerine müfettiş soruşturması

Beşiktaş Kulübü, Aşçıoğlu İnşaat ile arasında Fulya Projesi'ndeki anlaşmaları "gizli" diyerek bir türlü mahkemeye vermeyince soruşturmaya uğradı. Genel kurulda yönetimi ibra etmeyen üyelerin 6. Asliye Hukuk'ta açtıkları davada hakim, 1.5 yıldır ısrarla Beşiktaş Kulübü Fulya'da yaptığı sözleşmeleri görmek istiyor, ama kulüp buna sürekli engel çıkarıyordu. Son olarak 7 Ekim'deki celsede "Anlaşmalar gizlilik nedeniyle açıklanamaz" savunması gelince, hakim İstanbul Valiliği Dernekler Müdürlüğü'ne yazı gönderdi. 8 Ekim tarihli yazıda "Davalı bir spor derneği olup, davalı derneğin, tarafımızca Dernekler yasası amir hükümlerince denetlendiği mahkememizce bilinmekle; gizli maddeler içerdiği bildirilen sözleşmeyi hangi yasal çerçeveler içerisinde imzaladıkları anlaşılamadığından sözleşmenin incelenmesi de gerekli olduğundan, bir dernek oldukları halde mahkemeye dahi açıklanamayacak gizli hükümler içeren bir sözleşme imzaladıkları anlaşılan dernek yetkilileri hakkında mali ve cezai yönden gerekli denetim ve soruşturma yapılarak sonucundan mahkememize bilgi verilmesi rica olunur" denildi. Prosedür şöyle işliyor: Dernekler Müdürlüğü İçişleri Bakanlığı'na yazı yazacak. İçişleri Bakanlığı inceleme için müfettişler gönderecek. Beşiktaş Kulübü'nün "gizli" dediği belgeler müfettişlerce incelenecek.


Yanıt bekleyen sorular

1- Beşiktaş yöneticisi İlhan Durusoy 95 metrekare daire, 2 milyon dolar para ve Şan Öktem Tesisleri'nin 2.5 milyon dolarlık tadilatıyla işi çözeceklerini açıklamıştı. Yönetim Şubat 2008'deki Mali Kongre'de niçin 1.5 ay önce çıkmış yeni yapı ruhsatını açıklamadı?

2- 32 bin metrekarelik pazarlıkta oranlar belliyse neden Sulh Mahkemeleri'nde çözüm aranıyor?

3- Divan Kurulu öncesi, 20 kişilik istişare toplantısında Mali İşler Sorumlusu Ertunç Soğancıoğlu "16 daire alacağız" dedi mi? Dediyse, 40 ilave dairenin % 40'ına denk gelen bu oran nereden çıktı?

4- Yine aynı toplantıda Soğancıoğlu bu 16 daireye karşılık "12 milyon YTL (Daire başına 750 bin YTL) alacağız" dedi mi? Dairelerin 2-3 milyon dolara satıldığı yerde bu bedel kabul edilebilir mi?

5- Noter onaylı anlaşmalar ve kira sözleşmelerini ısrarla isteyen mahkemenin talebi neden yerine getirilmedi?


Binden 32 bin metrekareye

Mali Kongre'de Cengiz Sarıkaya, Hürser Tekinoktay, Altan Altın başta olmak üzere 20'ye yakın üye Beşiktaş yönetimini ibra etmedi. Bu üyelerden Sarıkaya, SABAH'a "Mali kongrede ilave katlar ile ilgili (Fulya Projesi'nden sorumlu yönetici) İlhan Durusoy kürsüde, "Müteahhit firma Beşiktaş Belediyesi'nden aldığı arsaya 4 bin metre kare ek inşaat kazandı. Bizim hakkımız yok. Ancak buna rağmen 95 metrekare daire, 2 milyon dolar aldık ve Şan Ökten'in restorasyonunu yapacağız. Mali kongreden sonra 687 metrekare daha çıkardılar. Projenin 130 bin metrekareden 162 bin metrekareye çıktığını söylüyorlar. Şimdi Aşcıoğlu ile 32 bin metrekarenin pazarlığı yapılır, % 67 istenir hale geldi. 21 bin (32 binin % 67'si) metrekare nerede, bin metrekare nerede! Yaklaşık 20 bin metrekare alanın talep bile edilmeyecek olmasının önüne geçtik. Şimdi biz hain miyiz?" açıklamasını yaptı.

FATİH DOĞAN- SABAH



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,227 µs