En Sıcak Konular

Petrol-İş: BOTAŞ özelleştirilemez

3 Aralık 2008 10:14 tsi
Petrol-İş, Krizin derinleşmekte olduğu bu dönemde özelleştirmenin asla gündeme gelmemesi gerekir açıklaması yaptı

Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci’nin BOTAŞ’ın özelleştirileceğinin açıklamasına Petrol-İş tepki gösterdi. Petrol-İş, “Krizin derinleşmekte olduğu bu dönemde gündeme asıl gelmesi gereken, özelleştirme uygulamalarının durdurulması ve ÖİB’in derhal tasfiye edilmesi olmalıdır” açıklamasını yaptı.

Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci’nin BOTAŞ’ın özelleştirileceğinin açıklamasına Petrol-İş Sendikası’ndan tepki geldi. Petrol-İş, 28 Kasım’da yaptığı açıklamada, ÖİB’nin açıklamasını talihsizlik olarak değerlendirirken, asıl yapılması gerekenin özelleştirmelerin durdurulması olduğunu kaydetti. Kilci, BOTAŞ dahil, madencilik ve enerji sektöründe çok sayıda özelleştirilecek kuruluşun olduğunu belirtmiş, özelleştirilmesinin er ya da geç gündeme geleceği söylenen kuruluşlar da, BOTAŞ, TKİ, TTK, Eti Maden, MKE, Çaykur ve PTT olarak sıralanmıştı.

Doğalgaz zammının sorumlusu BOTAŞ değil

Petrol-İş yazılı açıklamasında şunlara dikkat çekti: “Doğalgazda benimsenen yeni fiyatlandırma sistemi ile arka arkaya yapılan zamlarla, halkımıza enerji maliyetleri doğrudan yansıtılmaya başlanmıştır. Devletin, halkın ucuz ve güvenilir bir şekilde enerji kullanabilmesini sağlamakla yükümlü olduğu gerçeği ise gözlerden kaçırılmaktadır. Doğalgaza yapılan zamlar ile ilgili başlayan tartışmalarda AKP hükümeti, gerekçeyi yeni fiyat mekanizmasına bağlamakta ve adres kuruluş olarak da BOTAŞ’ı göstermektedir. Kamuoyuna da BOTAŞ’ın içine düştüğü finansal güçlük işaret edilmektedir. BOTAŞ’ın gerek doğalgaz fiyatları, gerekse kuruluşun finansal durumuna ilişkin farklı önlemlere başvurmasına izin verilmeyerek, BOTAŞ ile halk karşı karşıya getirilmektedir. Hükümet, BOTAŞ’ın özelleştirilmesine uygun bir zemin hazırlamaya çalışmaktadır.

BOTAŞ, AKP’li belediyelerden alacaklarını tahsil edemiyor

BOTAŞ, her yıl doğalgaz satışları artıyor olmasına rağmen, alacaklarını tahsil edemediği için borçlarını ödeyememektedir. Alacaklarının büyük bölümü KİT’ler ve yerel yönetimlere ait olan BOTAŞ’a en borçlu kuruluşlardan birisi de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden EGO’dur. EGO, Ankara halkından doğalgaz faturalarını peşin olarak tahsil ederken, BOTAŞ’tan satın aldığı doğalgazın parasını ödememektedir.

BOTAŞ’ın değil özelleştirilmesi, siyasal rant mekanizmalarından uzak, bağımsız ve özerk bir şekilde ülke sanayisine ve halkımıza en ucuz şekilde doğalgaz temin edecek bir yapıya derhal kavuşturulması gerekmektedir. Bu yapının petrol ve doğalgaz sektöründe en sağlıklı şekilde ancak dikey entegrasyon ile sağlanabileceği bilinmelidir. Bu doğrultuda, TPAO ile BOTAŞ’ın kamuda birleştirilmesi de gündeme alınmalıdır. Doğalgazda uygulamaya konan fiyat düzenleme mekanizması da, aynı şekilde gözden geçirilmeli ve enerjide maliyetlerin halka doğrudan yansıtılmasına son verilmelidir.”

4646 Sayılı Doğalgaz Piyasası Yasası gereği, 2009 yılı sonuna kadar BOTAŞ’ın ithalattaki payının yüzde 20’ye düşmesi gerekiyor. Lisansların özel sektöre devri sonrasında BOTAŞ ve devlet, doğalgaz fiyat tarifelerini belirleyemez duruma gelecek. Petrol-İş’e göre, bu durumda, kârı merkeze koyan özel sektörün denetimine geçecek doğalgazda fatura asıl o dönemde kabaracak, doğalgaz bugünden de pahalı hale gelecek.

HaberTürk



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,294 µs