En Sıcak Konular

TSK'da uyuşturucu alışkanlığı ihracı!

3 Aralık 2008 09:10 tsi
TSK'da uyuşturucu alışkanlığı ihracı! Bu seneki Yüksek Askeri Şura diğerlerinden çok farklı!

Başbuğ’un genelkurmay başkanı olarak katıldığı YAŞ’ta 24 ihraç çıktı.19 personel uyuşturucu alışkanlığı ve ahlak dışı ilişki nedeniyle, 5 kişi de irticai faaliyetten ordudan atıldı. Erdoğan ve Gönül şerh koydu, Gül kararları onayladı

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel yapısını ve disiplinini bozacak şekilde, uyuşturucu alışkanlığı ve ahlak dışı ilişkileri bulunan 19 personel ile irticai tutum ve davranışları tespit edilen 5 personel olmak üzere toplam 24 personelin ordudan uzaklaştırılmasına karar verdi.

ERDOĞAN YİNE ŞERH KOYDU

Başbakan Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ihraç kararlarına “şerh koymak” yönündeki tavrını sürdürdü. Uyuşturucu madde kullanan personelin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olduğu bildirildi. YAŞ’ın ihraç kararları Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı.

AKTÜTÜN KÖSTEBEĞİ BAHARA

Aktütün Karakolu’na ait insansız hava aracı görüntülerini basına sızdıranlar ile Ergenekon kapsamında hakkında adli tahkikat yapılan personelin durumu haklarındaki soruşturma henüz sonuçlanmadığı için YAŞ’ta ele alınmadı.

YAŞ’ın olağan kış toplantısı dün Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Erdoğan, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile muvazzaf orgenerallerin katılımıyla toplanan YAŞ’ta, TSK’nın personel, eğitim ve disiplin konuları ile ilgili kararlar alındı. “Politik ve Askeri Durum Değerlendirmesi” başlıklı bir brifing de verilen şura toplantısı bir gün sürdü. TSK’nın ihtiyaç duyduğu yasal düzenlemeler değerlendirildi ve “Milli Askeri Stratejik Konsept” (MASK) gözden geçirildi.

Cumhurbaşkanı Gül, göreve geldiğinden beri yaptığı üzere, askerlerin “türban hassasiyeti” nedeniyle, şura üyelerine Dışişleri Konutu’nda eşsiz öğlen yemeği verdi.

Anıtkabir ziyaretinde sohbet

TOPLANTIYA verilen öğle arasında şura üyeleri Anıtkabir’i ziyaret etti. Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un Anıtkabir merdivenlerini çıkarken sohbet etmeleri dikkat çekti. Soğuk havanın etkisiyle Erdoğan zaman zaman burnunu silmek zorunda kaldı. Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Erdoğan, yazdıklarını yüksek sesle okudu. Erdoğan, deftere şunları yazdı: “Büyük Atatürk, kurduğun Türkiye Cumhuriyeti’ni daima yüceltmek, ileri demokrasiler seviyesine çıkarmak, bölgemizin ve dünyanın en güçlü ve itibarlı ülkeleri arasındaki haklı yerini almasını sağlamak temel hedefimizdir. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkartmak konusunda millet olarak azim ve kararlılığımız tamdır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, yüksek disiplini ve üstün donanımı ile bölgesel ve küresel barışa üstün katkılar sağlamakta, her zaman olduğu gibi görevini milli şuur ve sorumluluk duygusuyla yerine getirmektedir. Aralık 2008 Yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını dilerken, ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhun şad olsun.”

TSK disiplinden asla taviz vermez

Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) ağustos ayı olağan toplantısında ihraç kararı almaması kamuoyunda büyük tartışmalara neden olmuştu. Genelkurmay Başkanlığı’nın artık “Yargı yoluyla ihraç mekanizmasına ağırlık vereceği” ve “Ergenekon davası nedeniyle ihraç kararı alınmadığı” yorumları ortaya atılmıştı. Hatta, CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Ordunun büyüklüğü dikkate alındığında laikliğe karşı hiç bir dosyanın YAŞ’a gelmemesi ilginç. Hükümet ile Genelkurmay arasında oldukça sıcak bir ilişki olduğu kanısındayım” demişti.

İHRAÇ DOSYALARI ZAMAN ALIYOR

Genelkurmay bu gelişmeler üzerine bir açıklama yaparak, ihraç dosyalarının hazırlanmasının büyük bir titizlikle gerçekleştiğini ve uzun zaman aldığını vurgulamıştı. Açıklamada özellikle şu satırlar dikkat çekiciydi:

“Haklarında tekemmül etmiş, yeterli şekilde delillendirilmiş dosyalar bulunan ve suçlu oldukları şüphe götürmeyen kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiklerinin kesilmesi doğaldır ve bunda hiç bir tereddüt yoktur. Ancak, hukuki yeterlilik ve dayanaklar açısından, ayırma kararına esas teşkil eden tutum ve davranışların tespiti ile ilgili inceleme ve araştırmalar çoğunlukla uzun süre alabilmektedir.”

‘TSK, DİSİPLİNİ ASLA MÜZAKERE ETMEZ’

Son YAŞ’ta, 24 personelin ordudan uzaklaştırılması, Genelkurmay Başkanlığı’nın bu açıklama ile örtüşen tutarlılığını ortaya koydu. Kararlar, TSK’nın disiplininden asla taviz vermeyeceğini ve bunu müzakere etmeyeceğini gösterdi. Orduyla ilişkisi kesilenler arasında yer alan 5 personelin, irticai nedenlerle ihraç edilmesi de, TSK’nın “laiklik” konusundaki hassasiyetinden asla vazgeçmeyeceğinin işaretiydi.

Ordunun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve hükümetin “ricası” üzerine şuraya ihraç dosyası sokmadığı yönündeki iddialar çürürken, ihraç kararlarının, objektif kıstaslara göre alındığı da ortaya kondu.

‘OY ÇOKLUĞU İLE ALINDI’ VURGUSU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ihraç kararlarına şerh koyma yönündeki tavırlarını sürdürdüler. Genelkurmay, bu durumu dünkü açıklama metnine eklediği, “ihraç kararları oy çokluğu ile alındı” ifadesi ile deşifre etti.

Açıklama ile Aktütün Karakolu’na ait insansız hava aracı görüntülerini basına sızdıranlar ve “Ergenekon” kapsamında hakkında adli tahkikat yapılan askeri personelin durumunun, YAŞ’ta ele alınmadığı da ortaya konuldu. Böylece, adli tahkikata tabi bir konuda idari karar verilemeyeceği yönündeki genel prensip de işletildi.

Akşam



Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,505 µs