En Sıcak Konular

'AB, Türkiye'nin üyeliğini frenliyor'

2 Aralık 2008 21:57 tsi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi öncesi Brüksel'de Türk gazetecilerle biraraya geldi.

NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi öncesi Brüksel'de Türk gazetecilerle biraraya gelen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, NATO toplantısının ana gündem maddesinin NATO-Rusya ilişkileri olacağını belirterek, Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyeliğine henüz yeşil ışık yakılmasını beklemediğini ifade etti.

NATO-Bükreş Zirvesi'nde bu iki ülkenin "Üyelik Aksiyon Planı"na dahil edilmesi konusunun hararetle tartışıldığını fakat gerçekleşmediğini hatırlatan Babacan, aradan geçen süre zarfında Gürcistan'da ve Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin bugün yapılacak NATO-Gürcistan ve NATO-Ukrayna toplantılarında ele alınacağını söyleyerek, "Bu konuda farklı NATO ülkelerinin farklı pozisyonları var. Böylesine bir davet konusunda konsensus ihtimalini zayıf görüyorum. Üyelik Aksiyon Planı'nın adını dahi telaffuz etmek istemeyen ülkeler var. Bizim beklentimiz şu an var olan pozisyonlardan daha geriye gidilmemesi yönünde. Böyle birşey herkese yanlış mesaj olur. Ne var ki Gürcistan'daki Güney Osetya ve Abkazhya sorunu tüm tarafların rızası ile çözüm yoluna gitmeden ve Ukrayna'da NATO üyeliğine halkın da desteği sağlanmadan bu sorunlarla bu ülkelerin NATO'ya girmesinin pek çok ülke ciddi endişeler uyandırması normaldir" diye konuştu.

NATO zirvesi sonrası AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Bakanlar Zirvesi için Helsinki'ye gidecek olan Bakan Babacan burada da Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları ile ikili olarak biraraya geleceğini ifade etti.

Türkiye'nin AB fasıllarına da değinen Babacan, "Bir sonraki açılacak iki faslın tarihi olarak 19 Aralık gözüküyor ancak bu fasıl konusunda net birşey söylemek zor. Çünkü son dakikaya kadar ne olacağı pek belli olmuyor. Şimdilik bildiğimiz bu tarihte iki fasıl açacağımız. Bizim açmaya hazır çok faslımız var ama Fransız dönem başkanlığı maalesef o fasıllara engel çıkaran ülkeleri ikna edemedi. Şu iyi bilinmeli ki bizim kendi reform sürecimiz fasılların açılıp açılmamasına bağlı değil. Biz zaten gereken ne
varsa meclisin gündemi müsait olduğu sürece yapıyoruz. Şu anda bile meclis gündeminde sadece AB ile ilgili 30 yasa var. Bunların dışında ben önümüzdeki dönemde Türkiye AB ilişkilerinde çok heyecan oluşturacak önemli bir gelişme beklemiyorum" ifadelerini kullandı.

8 faslın Kıbrıs, 5 faslın Fransa ve birkaç başka faslında diğer ülkeler tarafından bloke edildiğini 10 faslında henüz AB tarafından tarama raporlarının dahi bitirilmediğini aktaran Babacan, normal açılabilecek fasıl sayısının hayli azaldığını kaydetti.

Her dönem başkanlığında 2 faslın açıldığını ve resmen telaffuz edilmeyen bir frenleme mekanizması oluşturulduğunu dile getiren Babacan, bu hızın AB'de yeterli, hatta fazla hızlı olarak görüldüğünü dile getirdi.

AB sürecinin Türkiye açısından bir kez daha önemine de değinen Bakan Babacan, bu reformlar ve Türkiye'nin AB perspektifi olmazsa Türkiye'de her an yol kazaları olabileceğine dikkat çekerek, "20 sene sonrasının bile siyasi istikrarını bu AB reformları bize sağlayacaktır. Türkiye'yi öngörülebilir kılan şey bu AB perspektifimizdir. Aksi halde Türkiye'de her an yol kazaları oluyor, demokrasimizle ilgili sıkıntılar doğuyor, hukukla alakalı beklenmedik tablolar oluşuyor" diye konuştu.

Yeni anayasa ile ilgili bir soru üzerine ise Babacan, yeni anayasanın ne zaman ve ne şekilde gündeme getirileceğine henüz karar vermediklerini fakat Türkiye'nin acilen toplu bir anayasa reformuna ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Türkiye artık bu anayasa ile ilelebet devam edemez, bu aşikardır" dedi.

Son olarak Hindistan'daki terör eylemleri ile ilgili olarak da açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Hindistan-Pakistan ilişkileri açısından daha dikkatli olunması gereken bir döneme girildiğini ifade ederek, "Teröre karşı uluslararası birlik beraberlik olduktan sonra ben bu mücadelenin daha başarılı olacağına inanıyorum. Ülkelerin tek tek terörle mücadelesi zordur. Terör artık küresel bir nitelik kazanmıştır ve ülkeler birbirlerine güvenmek zorundadır. Ortak düşman terör ise ben ülkelerin beraber hareket etme becerisini önemsiyorum" ifadelerini kullandı.

Babacan, NATO zirvesi sonrası Helsinki'ye hareket etmeden önce Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiser Olli Rehn ile biraraya geleceğini açıkladı.



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,951 µs