En Sıcak Konular

Baykal'dan kara çarşaf cevabı

2 Aralık 2008 15:42 tsi
CHP Lideri Deniz Baykal TBMM'de önemli açıklamalarda bulundu. En dikkat çekeni ise çarşaf açılımı için söyledikleriydi.

İşte konuşmasından satır başları:

ÇARŞAF AÇILIMI

- Bu tartışmaları dikkatle izledik. Örtünen kadınların CHP ile ilişkisi tartışma konusuydu. Bu tartışmaları değerlendirmek istiyorum. İki temel nokta var.

- Birisi, CHP’nin örtülü kadınları şu yada bu biçimde örtülü, insanları üye olarak alması konusunda toplumumuzda iki tür değerlendirilmesi gereken tepki çıktı. Bazı insanlar iyi niyetle CHP’nin bu hoşgörülü insana saygı gösteren tutumunu laikliğe aykırı bir tavır olarak anlama eylemi içine girdiler. Bunu irdelememiz lazım.

- İkincisi, laikliğe bilinçli olarak karşı olan çevreler, CHP’nin bu tavrını, sadece bir saygı gösterme, anlayışının ötesinde, gerçekten laikliğe ayrı bir çizgiye çekebilirmiyiz diye bir gayretin içine girdiler.

- Bizim tavrımız çok açık. Herkes çok iyi bilmelidir ki, kadınlarımızın kendi şartları içinde, tercih ettikleri örtünme biçimi tek başına herhangi bir şekilde siyasetin ve laikliğin bir değerlendirilmesi için ipucu olarak alınamaz. Herkes istediği gibi giyinir. Onun kıyafeti ayrıdır, siyaseti ayrıdır.

- O iş ayrı bu iş ayrı. Birisi herkesin sosyal yaşamını icabı, diğeri devletin gereği. Toplumun her kesiminden insanlar bir şekilde örtünüyor. Her insana saygı göstereceksin. O onların kendi tercihidir. Kıyafeti devlete meydan okuyor diye algılamak bir saplantının sonucudur.

- Ne diyosun anacım Cumhuriyet konusunda, Atatürk’ü seviyor musun? O ne söylerse onun söylediği önemlidir. Bizde onun düşüncelerine göre değerlendiririz. Madem başın örtülü sen bizden değilsin. Yok böyle bir şey.

- Türkiye’yi zaten bölmüşler, bir de biz mi böleceğiz. O nedenle herkes şunu iyi bilsin. Kıyafetle siyaset arasındaki ilişkiyi birebir tutmak doğru değildir.

- Elbette herkes istediği gibi kıyafetini yaşar. Toplumumuzun gerçekleri tarihleri ortadadır. Bugün Ertuğrul Özkök çok güzel bir aile fotoğrafı yayımlamış. İşte bizim aile gerçeğimiz bu diyor. Bizim tam yapmak istediğimizi ortaya koyan bir fotoğraf bu. O aile onu göstermiş.

- Bunları artık hepimiz anlamamız lazım. Kılık kıyafete saygı göstermemiz lazım. Bu oturmaya başladı. Eskiden buna da itiraz ediyorlardı.

- Neden böyle yaptınız diyorlar. Alacağım kardeşim alacağım. Bunu herkese göstereceğiz, öğreteceğiz. Demokratik bir toplumda böyle yaşayacağız.

- Cumhuriyet döneminde, Atatürk bulvarında kılık kıyafeti uygun olmayan insanları geçemiyordu. Tek parti düşüncesi buydu.

- İnsanları kılık kıyafetine göre yeniden tasnif mi edeceğiz. Türkiye bu ya. Kimse her şeye, her meydana da gider, her bulvarda da yürür, her istediği partiye girer, eğer yasalara saygılı bir insansa.

- Aşık Veysel ölmeden Atatürk’le buluşmak istedi görmek istedi. Birileri öncülük yaptı Ankara’ya getirdiler. Ama gidemedi. Çünkü bulvara çıkmasına izin vermediler.



Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,933 µs