asit kuyuları gerçek mi? | " /> asit kuyuları gerçek mi? | "/>

En Sıcak Konular

BOTAŞ'ın asit kuyuları gerçek mi?

2 Aralık 2008 15:56 tsi
BOTAŞ'ın asit kuyuları gerçek mi? Ergenekon'un sırrı asit kuyularında mı saklı? Doğru çıkarsa tüm ülkeyi yerinden sarsacak iddialar ne?

Şırnak Barosu, Ergenekon’un kara kutusu olarak nitelendirilen Tuncay Güney’in asit çukurlarına atılan çok sayıda Kürdün bulunduğu yönündeki iddiaları üzerine Silopi Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. İddiaları daha önce de dile getiren eski DEP milletvekili Selim Sadak da Haze (Xaze) Köyü olarak bilinen yerdeki kuyuların araştırılmadan Ergenekon’un çözülemeyeceğini söyledi.

Susurluk’tan vahim

Şırnak Barosu Başkanı Av. Nuşirevan Elçi, Güney’in açıklamalarının Susurluk raporunda yer alan bilgilerden daha vahim iddialar içerdiğine dikkat çekerek, savcıların  harekete geçmemesini eleştirdi. Elçi, Taraf’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “1990’lı yıllarda bölgede çok sayıda faili meçhul cinayet işlendi. Ama en çok kayıp ve faili meçhul cinayetin işlendiği alanlardan biri Şırnak’tır. Şu ana kadar ciddi bir adımın atılmadığı aşikârdır. Ergenekon davasının her aşamasında davaya müdahil olmak için girişimlerde bulunacağız. Ergenekon sanıklarının asıl çalışma alanları bölgemizdir. Ergenekon iddianamesinde adı geçen birçok kişi bölgede öldürülmüş. Düzce ve Sapanca üçgeninde öldürülenlerin birçoğu da bu bölgenin insanıdır. Ergenekon davasına müdahil edilmememiz hukuki değil. Ek iddianame sırasında müdahil olmak için başvuruda bulunacağız.”
Şırnak Barosu da dün Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruda “Makamınızın söz konusu yerde araştırma yapması halinde önemli faili meçhul cinayetlerin aydınlanması yolunda önemli neticelere ulaşılacaktır. Tuncay Güney isimli şahsın beyanlarında geçen Silopi BOTAŞ askeri tesislerin sorumluluk alanında gerekli inceleme ve araştırmanın yapılarak sorumlular hakkında kamu davası açılması ile sorumluların cezalandırılmasını talep ederiz” dedi.

Kuyular BOTAŞ’a ve sınıra yakın

Eski DEP Milletvekili Selim Sadak, eski Şırnak Valisi Kemal Acun ve Ergenekon sanığı Levent Ersöz döneminde birçok kişinin Haze Kuyularına atıldığının bölgede yaşayanlar tarafından kendilerine iletildiğini ifade etti. Bu kuyuların hem BOTAŞ’a hem de sınıra yakın olduğunun altını çizen Sadak, Vahap Timurtaş, Sait Altan gibi isimlerin bu kuyulara atıldığının iddiasının çok yoğun şekilde bölgede dillendirildiğini ifade ederek “Eğer Ergenekon’un buradaki yapısı çözülmek isteniyorsa kesinlikle Haze’deki kuyulardaki insanların akıbetleri ve Şırnak İli Ve İlçelerini Geliştirme Vakfı’nın (ŞIRGEV) mazot gelirlerinin ne şekilde dağıtıldığına bakılmalı” dedi.

Tedirginlik hâlâ var

Güney’in iddia ettiği ve Silopi’nin girişinde Habur Sınır Kapısı’na 15 km. uzaklıkta bulunan BOTAŞ işletme alanı hâlâ askerler tarafından korunuyor. Tuncay Güney her ne kadar “Asit çukurlarının Güneydoğu’nun neredesinde kazıldığını bilen az sayıda insan olduğunu” söylese de, aslında bölge halkı çok iyi biliyor. Ve bildiği için Güney’in de iddia ettiği yerden yani BOTAŞ’ın “çukurları”ndan hâlâ çok korkuyor.

Daha önce gözaltına alınıp

15 arkadaşıyla BOTAŞ’a götürülen ancak isminin açıklanmasını istemeyen ve Cizre’de lokantacılık yapan A.S ise tesislerin altında yeraltı tünellerinin olduğunu ve orada sorgulandıklarını söyleyerek kuyuları kendilerinin de gördüğünü ancak o dönem bir anlam veremediklerini ifade etti.

Güney: Orayı kazarsanız çok ceset çıkar

Faruk Arslan’ın kaleme aldığı “Karakutu: Ergenekon’un Karanlık İsmi Tuncay Güney”, JİTEM elemanları tarafından PKK’ya yataklık gerekçesiyle yargısız infazlarla öldürülen binlerce Kürt kökenli vatandaşın cesetlerinin asit çukurlarında eritildiği için bulunamadığını savunuyor: “Küçük’ün ekibi ve JİTEM’cilerin kullandığı mekanlar buralarıydı. Net adres olarak, Habur sınır kapısına giderken Mardin’in eski ilçesi Cizre’den sınıra yakın yerde solda karşına bir tesis çıkar, askerler koruyordur. Orayı kazarsan çok ceset çıkar. BOTAŞ’ın Diyarbakır, Batman, Adıyaman’da da işletmeleri bulunuyor, oralara da bakılsın.”
Asiti nereden bulmuşlar sorusuna klasik cevap veren Güney, “İzmit’te bir sürü fabrika var, Küçük’ün selamı bile emirdir. Ayrıca uyuşturucu ticaretinde asit lazım olduğu için asit getirmede uzmanlaşmışlardı” diyor.

Taraf



Bu haber 1,729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,514 µs