En Sıcak Konular

Türkiye Tayland’dan biraz ileri!

2 Aralık 2008 12:45 tsi
Türkiye Tayland’dan biraz ileri! Yarım asırlık demokrasi tecrübesiyle modern Türkiye geçtiğimiz aylarda post modern bir darbeyi kıl payı atlatmıştı. Ancak 2006’da askeri darbeyle sarsılan Tayland Türkiye kadar şanslı değil: İktidardaki parti Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Türk demokrasisinin batılı demokrasileri yakalaması gerektiğini ısrarla vurgulayıp Temmuz ayında iktidar partisi AK Parti’nin kapatılma girişimine karşı çıkmayanlar modern bir darbeye çanak tuttukları için özür dilemeli. Zira farkına varmasalarda bu bir darbe girişimiydi. Ve iktidar partisinin demokratik yollardan hükümetten uzaklaştırılmasını savunmayarak aslında darbe girişiminin bir parçası oldular.

Şurdan biliyoruz: Modern çağda meğer darbeler mahkemeler üzerinden yapılıyormuş.

2006 yılında “turistik” bir darbeyle yüzleşen ve iktidarı ordunun müdahalesiyle uzaklaştırılan Tayland’da, bu kez mahkeme kararıyla hükümetin işine son verildi.

Tayland'da 2006 yılında, eski başbakan Thaksin Shinavatra'nın kansız bir darbeyle başbakanlıktan indirilmiş Aralık 2007'de yapılan seçimlerin ardından Somchai Wongsawat başkanlığında 6 partili bir koalisyon hükümeti kurulmuştu. Hükümetin kurulmasının hemen ardından muhalefetteki Halk Demokrasi İttifakı (HDİ), Somchai başkanlığında kurulan 6 partili koalisyon hükümetini seçimlerde yolsuzluk yapıldığı ve Thaksin'e bağlı kukla bir hükümet olduğu gerekçesiyle protesto ederek ülke çapında eylemler başlatmıştı. Bu eylemler çerçevesinde Suvarnabhumi ve Don Muang havaalanlarını işgal edip parlamentoyu kuşatmışlardı. Devam eden protesto eylemleri sırasında hükümet karşıtı ve hükümet yanlısı göstericiler arasında zaman zaman çatışmalar çıkmış bu çatışmalarda Hükümet Sarayı'nı işgal eden eylemcilere el bombalarıyla yapılan saldırılarda 51 kişi yaralanmıştı.

Ülkede gerginliğin giderek tırmanması üzerine, Tayland Genelkurmay Başkanı Anupong Poaçinda, ülkede giderek derinleşen siyasi krizi aşmak amacıyla hükümete parlamentoyu feshetmesini ve seçimlere gidilmesini, eylemcilere de işgal ettikleri havaalanlarından çekilmeleri ve protesto gösterilerine son vermeleri çağrısında bulunmmuştu. Ancak bu çağrı Başbalkan’ın “ordu kışlasında kalsın” sözleriyle reddedilmişti. Ardından Anayasa Mahkeemsi’nin kapatma kararı geldi.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,296 µs