ikinci dalga korkusu | " /> ikinci dalga korkusu | "/>

En Sıcak Konular

Hindistan'da ikinci dalga korkusu

2 Aralık 2008 09:50 tsi
Hindistan'da ikinci dalga korkusu Mumbai’deki saldırıları gerçekleştiren grubun 10 değil, 15 kişi olduğu, kayıp 5 kişinin yeni bir saldırıya hazırlanıyor olabileceği şüphesi belirdi

Hindistan’ın finans merkezi Mumbai’ye saldırı düzenleyen terörist gruptan 5’inin polisin elinden kurtulduğu ve kentte bilinmeyen bir yerde gizlenmiş olabileceği ileri sürüldü. Kentte 10 farklı hedefe yönelik saldırıları düzenleyenlerin 10 kişilik bir grup olduğu sanılıyordu. Hindistan güvenlik güçleri, 60 saat süren operasyonların sonunda teröristlerin 9’unu ölü, birini de sağ olarak ele geçirmişti.
İngiliz “The Times” gazetesinin haberine göre, terörist grubun Mumbai’ye bir balıkçı teknesiyle geldiğini kaydeden polis kaynakları, teknede 15 kişi için teçhizat bulunduğunu belirterek, 5 teröristin firari olabileceğini, hatta bunların ikinci dalga saldırı düzenleyebileceğini bildirdiler. Bir kaynak, “terk edilen teknede 15 ceket ve 15 diş fırçası bulundu. Bu da saldırılarda 10’dan fazla kişinin rolü olabileceğini gösteriyor” dedi.
Saldırıların 2 düzine terörist tarafından düzenlenmiş olabileceği üzerinde duruluyor. Saldırıların başladığı geçen çarşamba polisin yaptığı açıklamalar, hedeflerin çokluğu ve medyaya yansıyan izlenimler, grubun 24-25 kişi olabileceği görüşünü güçlendiriyordu.

Askere tepki

Halk ise polis ve komandoların performansından memnun olmadıklarını ifade ediyorlar. Halk seçkin komando timlerinin saldırı düzenlenen 2 lüks otele 7 saatten önce girememesini şiddetle eleştiriyor. Tac Mahal Oteli’nin sahibi Rata Tata’ya baskından günler önce saldırı uyarısı yapıldığı da ortaya çıktı.

Bölgede savaş endişesi

Saldırganların hepsinin Pakistanlı olduğunu savunan Hindistan, komşusuyla olası bir gerginlik ihtimalini gözönüne alarak güvenlikle ilgili önlemlerini “savaş hali” düzeyine yükseltti. Pakistan da buna karşılık Afganistan sınırında El Kaide ve Taliban güçlerine karşı yürütülenler dahil radikal İslamcı militanlara karşı yapılan tüm askeri operasyonları durdurabileceğini açıkladı.
Hindistan İçişleri Bakan Yardımcısı Shakeel Ahmed, saldırıları düzenleyenlerin tamamının Pakistan kökenli olduğunu söyledi. Operasyonda ele geçirilen teröristin de Pakistan’da bir radikal dinci militan kampında aylarca komando tipi eğitim aldığı belirtildi.
Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ise Hindistan’dan, Mumbai’deki saldırılar yüzünden ülkesini cezalandırmamasını istedi. Zerdari, militanların bölgeyi savaşa sürükleyebilecek güce sahip olduğunu söyledi.

İstifalar devam ediyor

Hindistan’ın Mumbai kentindeki terör saldırılarının ardından İçişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın istifasından sonra dün de Mumbai’nin bağlı olduğu Maharaştra eyaletinin Başbakanı ve yardımcısı istifalarını sundu. Maharaştra Başbakanı Deshmukh, dün düzenlediği basın toplantısında, “İstifamı sundum. Eğer saldırıların sorumluluğu başbakandaysa giderim. Son kararı parti yönetimi verecek” dedi. Deshmukh’un yardımcısı R.R. Patil de dün görevini bıraktı. Hint PTI haber ajansı, Sahil Koruma Şefi’nin de görevden ayrıldığını duyurdu.

Milliyet



Bu haber 340 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,963 µs