En Sıcak Konular

NATO Konseyi bugün toplanıyor

2 Aralık 2008 09:16 tsi
NATO üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanlarından oluşan NATO Konseyi'nin toplantısı başlıyor.

NATO üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanlarından oluşan NATO Konseyi'nin yıl sonu olağan toplantıları bugün Brüksel'de başlıyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice toplantılara son kez katılıyor. Toplantının gündemini Rusya ile ilişkiler oluşturuyor.

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından temsil edileceği toplantılar iki gün sürecek.

NATO Konseyi'nde, "Washington'da, ocak ayında, Obama yönetiminin işbaşı yapmasıyla görülecek olası tavır değişiklikleri" nedeniyle "dosyalara temkinli bir yaklaşım" sergileneceği ifade ediliyor. Avrupalı müttefiklerin büyük bir kısmı, ittifakın önemli dosyalarının ve kararlarının gelecek yıla kaydırılmasından yana tavır koyuyor.

NATO Konseyi'nin Brüksel toplantılarında Rusya ile ilişkilerdeki gerginliğin giderilmesi yönünde "küçük adımlar" atılması bekleniyor.

Geçen ağustos ayında Gürcistan'a müdahalesi nedeniyle Rusya ile ilişkilerini geniş ölçüde askıya alan NATO'nun Moskova ile temasları tekrar canlandırmaya başlayacak işaretler vermesi öngörülüyor.

NATO Sözcüsü James Appathurai, bakanların bu konuda ne tür adımlar atılabileceğini ele alacaklarını bildirdi.

KONSEYE KİMLER KATILIYOR?

NATO Konseyi'ne, 26 üye ülkenin bakanlarının yanında Arnavutluk ve Hırvatistan bakanları da katılacak. Söz konusu iki ülkenin, 2009 yılı nisan ayında, Fransa'nın Strasbourg ve Almanya'nın Kehl kentlerinde yapılacak zirvede ittifaka tam üye olması bekleniyor.

NATO Konseyi'ne ABD'nin Bush yönetiminin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da son defa katılacak.

Konsey, Rusya ile sorun kaynağı olan Gürcistan ve Ukrayna dosyalarını da ele alacak. Bu ülkeler, Moskova'nın hararetli muhalefeti nedeniyle ittifaka katılım adaylığı konumuna getirilemiyor.

NATO müttefikleri bu konuda geniş görüş ayrılıkları ve uzlaşmazlık yansıtıyor.

Avrupa'da istikrar sağlanması için Rusya ile uzlaşmak ve güvenlik sistemine Moskova'yı da dahil etmek gerektiği görüşünü savunan Almanya, Fransa, İtalya gibi müttefikler, AB ile birlikte davranılmasını, Rusya ile diyaloğun geliştirilmesini, Gürcistan ve Ukrayna dosyalarından kaynaklanacak olası gerginliklerden uzak durulmasını istiyor.

ABD, İngiltere ve Doğu Avrupa ülkeleri ise Moskova'ya NATO bünyesinde fazla müdahale ve söz hakkı verilmemesi gerektiğini savunuyorlar.

NATO Konseyi'nin, Gürcistan ve Hırvatistan ile, bu ülkelerin ittifaka olası katılımlarından söz etmeden, "diyaloğu derinleştirecek" komisyonlar oluşturulmasına yeşil ışık yakması bekleniyor.

NATO Konseyi, ittifakın Afganistan, Irak, Kosova, terörizmle mücadele, Somali gibi güncel dosyalarını ele alacak, soğuk savaşın sona ermesinden itibaren kendini yeni koşullara uyarlamaya çalışan NATO'nun "dönüşüm" planlarını da inceleyecek.

ajanslar



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,863 µs