En Sıcak Konular

Lejyoner “koalisyon firmaları”nı açıklıyoruz!

0 0 0000 00:00 tsi
Lejyoner “koalisyon firmaları”nı açıklıyoruz! Irak'ta yaptıklarından şüphe duyulan “kontraktör” firmaların hangileri olduğu büyük bir sır perdesi ardında merak konusu... iyibilgi şimdi o perdeyi “azıcık” aralıyor. İşte koalisyon güçlerinin, güvenlik, istihbarat ve savunma alan

iyibilgi, 16 Kasım’da, “Lejyonerler Dönemi: Irak’ta 50 bin ‘Profesyonel’ Katil Bulunuyor” başlığıyla duyurduğu özel haberinde, “ABD ve İngiltere birinci Körfez Savaşı’ndan bu yana “savaşlarını” özel şirketlere devrediyor... ‘Özel Güvenlik Şirketi’ ismiyle görev yapan bu firmalar her türlü ‘savaş, istihbarat ve güvenlik’ eylemini gerçekleştiriyor. Arkalarında kimlerin bulunduğu ise pek bilinmiyor..” demişti.

İşte şimdi bunların bir kısmı hiç de akla gelmeyecek bir yol kullanarak ortaya çıkardığımız bir liste ile gün ışığına çıkıyor. Irak’ta özellikle koalisyon ülkelerinin ama başta elbette ABD ve İngiltere’nin birçok “güvenlik, istihbarat ve savaş” şirketi bulunuyor.

Bu firmalar şu ya da bu isimler altında ama yine kendi isimlerini de çokça kullanarak her türlü hizmeti veriyor. Bunların neler olduğu, ne iş yaptıkları sorulduğunda ise genellikle şu yanıtla karşılaşıyorsunuz. “Bunlar Irak’ta iş yaban yabancı, kontraktör firmalar. Altyapı, eğitim falan veriyorlar”. Hele bu ülkede çalışan yabancıların isimlerine ulaşmaksa tamamen bir güvenlik engelleri silsilesi içinde boğulmak demek.

Ancak başka yollarda var. Örneğin ölüm raporları gibi. Irak’ta Amerikan ve koalisyon askerleri ile Irak’lı kayıpların listesi-rakam bazında da-olsa hemen her gün yayınlanıyor. Ama yayınlanmayan bir liste daha var. O liste ülkede çatışmalarda hayatını kaybeden, bahse konu bu firmalarda ya da benzerlerinde çalışanların listesi. Hiç bahsedilmeyen hatta genel rakamı bile telaffuz edilmekten sakınılan bir liste.

Bu listenin içeriği ve rakamları elbette önemli. Ama Irak’ta çeşitli çatışmalar, suikastlar ve sabotajlar sonucu ölen bu insanların aynı zamanda nerede görevli olduğunu da gösteriyor.  Böylece-mecburen-kulağı biraz tersten göstererek de Irak’ta yukarıda bahsettiğimiz alanlarda hangi ülkelerin hangi firmalarının bulunduğu da ortaya çıkıyor! Kuşkusuz bazı adresler örtülü. Ama arkasına daha iyi bakıldığında gerçekler fark edilebiliyor.

İşte listenin Genel Hatları...

Koalisyon ülkelerinin şirketleri bugüne kadar Irak’ta tam 376 kayıp verdi. Bunların kaydı uzunca bir liste tutuyor. Tamamı çatışmalarda ve türevlerinde gerçekleşti. Bu kişilerin bağlı bulunduğu firmaların listesi de hayli uzun. Ancak başat ve tanınmış olanları zaten istatistiki olarak da kendini gösteriyor.

İlk listede ölen görevlilerin “hangi ülkede doğduklarını” göreceksiniz. Bunu belirtmemizin nedeni şu. Örneğin bazı Filipinliler de hayatını kaybetmiş. Ancak bunları bir Filipin firmasının mensubu olarak değerlendirmek çok yanlış. Aslında Amerikan firmalarına hizmet veriyorlar. Ama bu rakamlar hangi ülke firmalarının yoğun olarak Irak’ta bulunduğunu ve pratik iş ürettiği, arazide bulunduğunu gösteriyor. Kuşkusuz aslan payı yine ABD’nin. Hem personel hem şirket olarak. Bu bir veri. Ama tersi değil. Örneğin İsrail firmaları mensupları hiç kayıp vermemiş akma orada olmadıkları anlamını çıkarmak doğru değil. Bir kısmını dökümünü göreceğiniz firmaların çoğu, güvenlik ve özel operasyon şirketi. Ama bir kısmının ismi de onların genellikle altyapı, enerji hatta su firması olduğunu gösteriyor. Bu halde-hepsi değilse bile-üst kuruluşlarına bakmak lazım. Biz şimdilik listeyi veriyor. Elbette ufak notlar da ekleyerek. İşte o isimler ve firmalar.

ABD: 147 (Tamamına yakını özel Amerikan firması.)
Avustralya: 3
İngiltere: 39
Kanada: 1
Fransa: 3 (Biri General Electric firması olmak üzere 3’ü de ABD firması.)
Çekoslavakya: 1
Hindinstan: 1
Hollanda: 1
İtalya: 1
Japonya:1
Portekiz: 1
Rusya: 4 (InterEnegro Servis mensupları. 3’ü Nükleer santral uzmanı.)
İsveç: 1
Bulgaristan: 6 (2’si yabancı firma mensubu.)
Mısır: 5 (Özel şirketlere çalıştıkları biliniyor ama başka hiçbir bilgi yok haklarında.)
Filipin: 9
Finlandiya: 2
Macaristan: 1
Ürdün: 5
Makedonya: 3 (Hepsi yabancı firmalar.)
Yeni Zelanda: 2 (Hepsi yabancı firmalar.)
Polonya: 2 (Blackwater şirketi elemanları!)
Güney Afrika: 21 (Rakamın bu denli yüksek olması ilginç gelmesin. Bu ülke özellikle iç güvenlik ve istihbarat konularında çok engin tecrübeye sahiptir.)
Güney Kore: 4 (2’si ABD firması mensubu.)
Türkiye: 24 (Tek farklı ülke. Özel firmalara bağlı çalışmaktan bu listeye girme sebebi bulunmayan tır şoförleri.)
Bilinmeyen: 9 (2’si güvenlik firması, 4’ü ABD güvenlik firması mensubu olmakla birlikte, haklarında yabancı olduklarından başka bilgi yok.)

Elbette listenin tamamı yok. Çünkü bir kısmı gerçekten de sıradan işlerde çalışmaya gönüllü olmuş insanların buraya gelerek ilgili firmaya girmesi yüzünden listede bulunuyorlar. Örneğin sadece aşçılık için gelen var. Bir diğer önemli nokta şu. Başat ülkeler dışındaki ülkelerde doğup buraya gelen personelin neredeyse yüzde 90’ı Amerikan firmalarına çalışıyorlar.

Ve bu da en öne çıkan yaptıkları işler tartışmalı firmalar: DynCorp. İnt, Special Operations Consulting, KBR (Bush’la bağlantılı meşhur Halliburton’un alt şirketi), Blackwater,  Triple Company, AIM Group, Titan Corp., Armor Group, Erinys, Aegis Defence Systems, Kroll Associates (Bu çok ünlü firmayı şuradan anımsayabilirsiniz. Cem Uzan’dan alacağını tahsiledemeyen Amerikan firması Türk gazetelerine de yansıyacak biçimde bu firmanın elemanlarını kiralayarak takip işlerini gerçekleştirmişti.), Hart Security, AIM Group.

Bu benzerleri firmaların politik, istihbari ve ekonomik back-ground’larının araştırılması ayrı bir safahat. Ama peşinen söyleyebiliriz ki son derece ilginç bağlantılara ve geçmişe sahipler. 



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs