En Sıcak Konular

Hayatınızla bahse girmeyin!

0 0 0000 00:00 tsi
Hayatınızla bahse girmeyin! Yürürken önünüz kupon yatırmak için bekleşen insanlarca kesiliyor mu? Yoksa o bekleşenlerden birisi de siz misiniz? Öyleyse sizin için kötü bir haberimiz var. Psikiyatr Sarılgan’a göre şans oyunları hastalık haline gelebilir.

Her geçen gün hayatımızı biraz daha ele geçiren şans oyunları ile ilgili bir uzmana başvurduk. Amerikan Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülçin Arı Sarılgan ile kumar bağımlılığı hakkında görüştük. Sarılgan’a dört soru sorduk. Toplum ve birey sağlığı ile ilgili dört hayati cevap aldık. 

Spor Toto, Spor Loto, İddaa gibi şans oyunları inanılmaz bir şekilde yaygınlaştı. Bu tür oyunları oynatan gişelerin önünde uzun kuyruklar oluştuğunu görüyoruz. Bu oyunları oynama alışkanlığı, hangi noktadan sonra bir hastalık halini alır?
Oynayan kişinin ne şekilde bütçe ayırdığı, kendisine zarar verip vermediği dikkate alınmalıdır. Bu oyunları oynamak süreklilik gösterirse; evinde, işinde kendisine zarar vermeye başlarsa patolojik hale gelmiş demektir. Şans oyunları ve diğer kumar çeşitleri, kişinin hayatının merkezi haline gelmişse patolojiktir. Kısacası, bu oyunların oynanma şekli, niteliği son derece önemlidir.

Alkol, uyuşturucu, sigara bağımlılığı gibi birçok bağımlılık çeşidi var. Kumar bağımlılığı da bu tür bağımlılıklar arasında mı sayılıyor?
Kumar bağımlılığı psikiyatride dürtü-kontrol bozuklukları içinde ele alınıyor. Kleptomani, saç yolma, yangın çıkarma gibi hastalıklar da dürtü-kontrol bozukluklarındandır.

Hangi kişilikler kumara daha yatkın oluyor?
15 yaşından önce ebeveynini kaybeden, uygunsuz veya tutarsız anne-baba denetimiyle büyüyen, ergenlik çağında (adolesanlıkta) kumara erişme imkanı bulan kişilerde kumara yatkınlık daha fazla olabiliyor. Ailede maddiyat üzerinde çok durulması veya bütçe-planlama gibi kavramların bulunmaması da bireyleri olumsuz yönde etkileyebiliyor. Majör depresyonu, agorafobisi, obsesif kompulsif bozukluğu, panik bozukluğu olan kişilerde kumara yatkınlık daha çok görülebiliyor.

Kumar hastalığı (patolojik kumarbaz) olan kişilerin yıllar içinde maddi sıkıntıları katlanarak artıyor. İntihar oranlarının yüksek olduğu görülüyor.

Kumar hastalığının bir tedavisi var mı?
Kumar hastalığının tedavisi var. Terapi ve ilaç tedavileri birlikte kullanılıyor. Yıllar alan bir tedavi çünkü bu hastalığın arkasındaki ciddi depresyonla ve çocukluk çağına kadar uzanabilen travmalarla başa çıkmak gerekiyor.



Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,353 µs