En Sıcak Konular

"Merkel’i ısrarından Chirac vazgeçirdi"

0 0 0000 00:00 tsi
Almanya Başbakanı Angela Merkel’i 'limanlarını Kıbrıslı Rumlara açması için Türkiye'ye 18 ay süre tanınması' yönündeki ültimatom önerisinden Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın vazgeçirdiği belirtildi. Nasıl mı? İşte ayrıntılar...

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, dün Almanya Başbakanı ile Fransa ve Polonya cumhurbaşkanları arasında yapılan zirvede en büyük kavganın Türkiye konusunda yaşandığını yazdı.

Gazete, Merkel ve Chirac’ı kastederek “Yaşlanan Çift” başlığıyla verdiği başyazısında, Türkiye’ye süre tanınması konusunda Fransa ve Almanya’nın "çete kurma” tehlikesi olduğuna dikkat çekti.

Başyazıda, görüşme sırasında Merkel'in "Türkiye’ye ültimatom verilmemesi" konusunda diğer iki lider tarafından ikna edildiği kaydedildi.

Yazıda ayrıca, Türkiye’ye zaman tanımanın asıl amacının "Türkiye’nin müzakere masasını terketmesi" olduğu yorumu yapıldı.

Diğer Fransız politikacıların aksine Chirac’ın Türkiye’nin AB üyeliğininin sıkı bir destekçisi olduğunu yazan Financial Times, Chirac’ın bu kez de ikna gücünü kullanmış olabileceğini ama bu ikna gücünün de artık zayıfladığını belirtti.

Gazete, Chirac’ın cumhurbaşkanlığının sona ermekte olduğunu ve önümüzdeki ilkbaharda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Paris’in Türkiye konusunda açık bir politika benimsememesi nedeniyle, Almanya’nın AB’deki ortağı Fransa konusunda sıkıntı yaşadığını yazdı.

Genişlemiş bir AB’nin yeni şartlarda yeni koalisyonlara gereksinim duyacağını belirten Financial Times, “Geniş bir Avrupa’ya Türkiye de memnuniyetle kabul edilmelidir” ifadesini kullandı. (FT'deki haberin orijinal metni için tıklayın)
 
Merkel: "Ültimatom yok"
 
Dün Fransa lideri Jacques Chirac ile görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Komisyonu'nun Türkiye ile müzakerelerin bazı başlıklarda askıya alınması yolundaki önerisini desteklediklerini açıkladı. Merkel, Türkiye ile müzakerelere 1.5 yıl ara verilmesi önerisini ise gündeme getirmedi.

"Ültimatom vermek istemiyoruz" diyen Merkel, Türkiye'de 2007 sonbaharında yapılacak seçimler ve 2009'daki AB seçimleri arasındaki süre içinde, Ankara'nın kaydedeceği ilerlemelerin görüleceğini belirtti.
 
Fransa lideri Jacques Chirac da, "Türkiye konusunda hemfikiriz. Bir ilerleme eksikliği olduğu konusunda hemfikiriz. Ankara Protokolü'nün yerine getirilmemesi üzücü. Olumlu ve teşvik edici bir tavır almak niyetindeyiz" dedi.
 
Türkiye'ye Kıbrıs baskısı
 
AB Komisyonu, 29 Kasım'da, Kıbrıslı Rumlara limanlarını açmayan Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınmasını tavsiye etmişti.

AB Komisyonu'nun önerisine göre, kalan fasıllarda müzakereler başlatılabilecek, ancak başlıkların geçici olarak kapatılması için yine limanların ve havaalanlarının Kıbrıs Rum kesimine açılması beklenecek.
 
Komisyon, Kıbrıs'ta BM öncülüğünde kapsamlı çözüm müzakerelerinin 2007 yılında yeniden başlatılması çağrısında da bulunmuştu.
 
AB Komisyonu toplantısından çıkan bu karar, 11 Aralık'ta bir araya gelecek AB dışişleri bakanlarına 'Komisyon tavsiyesi' olarak sunulacak. Dışişleri bakanlarının Türkiye ile ilgili nihai kararı bu tarihte alması bekleniyor.
 
Avrupa Birliği, Türkiye'nin Ankara Protokolü'nü uygulamasını, yani Güney Kıbrıs'a havaalanlarını ve limanlarını açmasını istiyor.
 
İlerleme Raporu'nda yer alan bu istek için AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen süre vermiş ve Türkiye'den 6 Aralık'a kadar adım atmasını istemişti. Ancak Türkiye, Kıbrıs konusunda daha fazla adım atılmayacağını yineliyor.

Kararın ardından açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bu bir tavsiye, kesin karar değildir” diyerek diğer fasıllarda müzakere sürecinin devam edeceğini söylemişti.

CNNTurk



Bu haber 154 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,837 µs