arabuluculuk teklifi | " /> arabuluculuk teklifi | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Obama'ya arabuluculuk teklifi

13 Kasım 2008 09:17 tsi
Erdoğan'dan Obama'ya arabuluculuk teklifi  
 
İsrail ile Suriye arasındaki barış görüşmelerine arabuluculuk eden Türkiye, İran-ABD nükleer krizinin aşılmasında da benzer bir rol oynamak istiyor.

Washington'da düzenlenecek ekonomi zirvesi için dün akşam ABD'ye uçan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ziyaret öncesi ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times'a konuştu. Erdoğan, röportajda, Türkiye'nin Ortadoğu'da artan rolünü kullanarak, Amerikan başkanlığını devralmaya hazırlanan Barack Obama yönetimiyle İran arasında arabulucu olmak istediğini söyledi. Erdoğan, Obama'nın, ABD ile İran arasındaki ilişkilerde değişiklik için yeni fırsatlar oluşturduğunu kaydederken, Amerika'nın ilk siyahî başkanına, "dik dur, ama kavgaya girişme" tavsiyesinde de bulundu. Gazete ise kendi yorumunda BM Güvenlik Konseyi'nde geçici üyeliğe seçilen Türkiye'nin, arabulucu rolü için benzersiz bir konumda olduğunu yazdı. Obama, seçim kampanyası sırasında İran ile şartsız olarak masaya oturmaya hazır olduğunu söylemişti. Ayrıca Başbakan Erdoğan, Amerika gezisi kapsamında, Obama'nın da mezun olduğu Columbia Üniversitesi'nde öğrencilere konuşma yapacak.

Mülakatı, "Türk lideri, ABD ile İran arasında arabuluculuğa gönüllü" başlığı veren gazete, kendi yorumunda NATO üyesi olan ve geçtiğimiz ay BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği'ne seçilen Türkiye'nin, Washington ile Tahran arasındaki müzakereleri kolaylaştırma kapsamında benzersiz bir konumda olduğu görüşünde olduğunu yazdı. Yorumda, Türkiye'nin Ortadoğu komşularıyla son yıllarda ilişkilerini yenilediği ve İsrail ile Suriye'yi geçen mayıs ayında yıllar sonra ilk kez müzakereler için bir araya getirerek büyük başarı sağladığı belirtildi.

Gazetenin haberine göre, Başbakan Erdoğan pazar günü verdiği mülakatta, İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Obama'ya geçen hafta gönderdiği tebrik notunun "yararlanılması gereken bir adım olduğunu" kaydederek, İran'ın nükleer programıyla ilgili mesele kapsamında, "Biz arabulucu olmaya hazırız. Çok yararlı olabileceğimize inanıyorum." diye konuştu. Haberde Erdoğan'ın, Ankara'nın, İran ve ABD arasındaki ilişkileri büyük endişeyle izlediğini, Türkiye'nin iki ülke arasındaki meselelerin masada çözülmesini beklediğini ve savaşların bugün artık çözüm olmadığını" söylediği belirtildi.

Erdoğan, Obama'nın başkan seçilmesinin Amerika'ya dünyanın güvenini yeniden kazanmak ve kaybedilen bir imajı düzeltip yeniden kazanmak açısından bir şans verdiğini ifade etti. Haberde, başbakan olarak 6. yılına giren Erdoğan'ın Obama'ya bir tavsiyede bulunduğu da ifade edilerek, Erdoğan'ın Obama'ya "dik durmasını, ama kavgaya girmemesini" tavsiye ettiği bildirildi.

Haberde, Başbakan Erdoğan'ın dış politika başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun görüşlerine de yer verildi. Çeşitlendirilmiş bir dış politikanın önemini vurgulayarak bu durumun Türkiye'nin bir ittifakı bir başkasına tercih ettiği anlamına gelmediğini belirten Davutoğlu, "Türkiye'nin artık NATO'dan çok Ortadoğu politikasına odaklandığı gibi bir yanlış anlama olmaması gerekir. Eğer Ortadoğu'da daha etkiliysek, bu Türkiye'nin Avrupa'daki üyelik süreci açısından ve NATO içinde de son derece önemli bir kazanım, değerdir." diye konuştu.


Erdoğan, Obama'nın okulunda konuşacak


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün ABD'ye gitti. Erdoğan'ın ABD'deki ilk durağı New York olacak. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi nedeniyle Güvenlik Konseyi'nin daimi temsilcilerine verilecek 'teşekkür' resepsiyonuna katılacak olan Erdoğan, bugün ABD saatiyle 14.00'te Columbia Üniversitesi'nde bir konuşma yapacak. Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel'in organize ettiği toplantının yapılacağı üniversite, ABD başkanlığına seçilen Barack Obama'nın da öğrenim gördüğü bir okul. Aynı zamanda Orhan Pamuk'un ders verdiği üniversitede Amerikalı öğrencilere de seslenecek olan Erdoğan, Washington'da ise G-2O Zirvesi'ne katılacak.

Obama'nın geri çekilme planı Kerkük düğümüne bağlı

İngiliz Financial Times gazetesi, ABD başkanı seçilen Barack Obama'nın, Irak'taki Amerikan askerlerini 16 ay içinde geri çekme planının hayata geçmesinde kilit unsurun Kerkük olduğunu yazdı. Gazetenin dünkü analizinde, Sünni-Şii gerginliğinin geçmişe oranla Irak'ın güneyinde yatışmaya yüz tuttuğu bir dönemde, ülkenin kuzeyinin yeni bir patlama noktası olarak belirdiği ifade edildi. Petrol zengini kentin statüsünün, Obama'nın acil eğilmesi gereken bir dış politika konusu olduğunu kaydeden gazete, "Çünkü Kerkük sorunu, Arap-Kürt savaşı çıkarma potansiyeline sahip ve komşu ülkeleri müdahaleye kışkırtabilir. Bu sorun aynı zamanda Washington'ın Irak'taki en yakın müttefiki olan Kürt yönetimi ile ilişkilere zarar verebilir." değerlendirmesini yaptı. Ortadoğu uzmanı Rochdi Younsi de Kerkük sorununun çözümüne yönelik somut bir uluslararası çaba olmadıkça bölgede istikrarsızlık riskinin daha da artacağı uyarısında bulundu. Iraklı Kürtler ise Kerkük'ün kaderinin referandumla belirlenmesi konusunda ısrarcı. Bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani, Amerikan Wall Street Journal'a yazdığı makalede, anayasaya göre Kerkük'ün Kürt bölgesine bağlanıp bağlanmayacağının referandumla belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Referandumu kaybetmeleri durumunda sonuca saygı duyacaklarını söyledi. Makalesinde Türkiye ile ilişkilere de değinen Barzani, Türkiye ile ilişkilerin gelişmesi ve derinleşmesinin en büyük önceliği olduğunu belirtti.
 
zaman



Bu haber 215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,580 µs