AB’li yetkililerden edinilen bilgilere göre Türkiye son dakikaya kadar, askıya alınacak müzakere başlıklarının en fazla üç ile sınırlı kalması için Brüksel üzerinde baskı yaptı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile kararın açıklanmasından önce gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Komisyon’un önerilerine tepki gösterdiği belirtildi.
ANKA, AB Komisyonu’nun dün açıkladığı ve 8 başlıkta müzakerelerin askıya alınmasını ve diğer başlıklarda müzakerelerin kapatılmaması yönündeki tavsiye kararı öncesinde yaşanan son dakika pazarlıklarla ilgili bilgilere ulaştı.
Türkiye-AB hattında yaşanan görüşmeler hakkında bilgi veren AB’li kaynaklar, Türk yetkililer tavsiye kararının açıklanmasından kısa bir süre öncesinde “zorlu görüşmeler" yapıldığını kaydetti. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in önceki gün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü arayarak AB içersinde varılan mutabakat hakkında bilgi verdiğini kaydetti ve Gül’ün tepki gösterdiğini söyledi. Aynı yetkili, Türk tarafının askıya alınacak başlıkların en fazla üç ile sınırlı tutulmasında ısrar ettiğini ve diğer başlıkların Kıbrıs koşulunun yerine getirilmemesi halinde kapatılmaması önerisine karşı çıktığını kaydetti.
''Tavsiye kararı muhtemelen değişecek''
Bu arada AB Dönem Başkanı Finlandiya, Türkiye ile müzakerelerin kısmen askıya alınması yönündeki AB Komisyonu kararının 'muhtemelen' değişeceğini açıkladı. Rum yönetimi ise, tavsiye kararını yeterli bulmadı.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Tuomioja, Komisyon'un müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınması yönündeki tavsiyesinin 11 Aralık'taki AB dışişleri bakanları toplantısına kadar 'muhtemelen' değişeceğini belirttti.
Tuomioja, bu değişikliğin ne yönde olacağına bilemeyeceğini ancak bir uzlaşma olabileceğini belirtti.
Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen'in yarın yapacağı Ankara ziyaretinin önemli olduğunu vurgulayan Tuomioja, Türkiye'ye "doğru bir mesaj" vermeyi amaçladıklarını söyledi.
"Bu 'Türkiye'ye kapıları kapatıyoruz' mesajı olmayacak" diyen Tuomioja, Türkiye'nin AB adaylığının mutlaka devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin istenilenleri yerine getirmesi durumunda, AB'nin kendisine "Hoşgeldin" diyeceğini belirtti.
Rumlar AB tavsiyesini yeterli bulmadı
Rum yönetimi ise, AB Komisyonu'nun Türkiye ile müzakereleri kısmen askıya alınması yönündeki tavsiyesini yeterli bulmadı.
Rum lider Tasos Papadopulos, "Mutlu değiliz. Bu tavsiye, Türkiye üzerinde bir baskı oluşturacak nitelikte değil" dedi.
AB Komisyonu bugün, Kıbrıslı Rumlara limanlarını açmayan Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınmasını tavsiye etti.
Kararın ardından açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bu bir tavsiye, kesin karar değildir'' diyerek diğer fasıllarda müzakere sürecinin devam edeceğini söyledi.
Milliyet
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle