Demokratik Toplum Partisi, Kasım 2007 Genel Seçimlerine bir “ittifakla” gitme planlarının değiştirmiş görünüyor. DTP üst yönetimine göre, 2007 seçimlerine bağımsız adaylarla katılım tartışması biraz daha belirgin hale gelmiş durumda.
DTP kısa süre önceye kadar "solda ittifak yapılacağını umuyordu”. Özellikle CHP’ye odaklanan parti, CHP’nin bu konuda isteksiz olduğunu anlamasının ardından stratejisini değiştirdi.
DTP’nin taban bulduğu Güneydoğu'da seçmenlerinin baraj nedeniyle, “seçimde oylarımız boşa gidiyor” eleştirilerinin yoğunlaştığını göre DTP Genel Merkezi, seçime bağımsız adaylarla girilmesi konusunda bir prensip kararı almış görünüyor. Eni bir açılım gerçekleşmediği taktirde bu yol uygulanacak. Yine DTP’nin kendi tahminlerine göre en az 23 milletvekili TBMM’de partiyi temsil edecek.
TBMM’de 20 rakamının stratejik bir önemi bulunuyor. Bu sayı grup kurabilme imkanı tanıdığı gibi, hem TBMM’nin genel kurul olanaklarından hem de yükle devlet yardımında yararlanma imkanını getiriyor. Ancak DTP’nin umduğu bu rakamın ne kadar gerçekçi olduğu tartışma konusu. Bağımsız adaylarla dahi bu sayıda milletvekili çıkarma olasılığı en azından geçmiş seçim istatistiklerine göre oldukça zor.
Ayrışma!..
Ancak DTP’nin hedef kitlesi şu sıralar homojenliğini korumakta zorlanıyor. DEP eski milletvekili olan ve parti tabanında ağırlığı bulunan Leyla Zana’nın; Feridun Yazar, Şerafettin Elçi ve Melik Fırat’ın kurduğu “HAKPAR”ın düzenlediği bir konferans sonunda yayınlanan, “federasyon bildirisi”ne neden karşı çıkılmadığına ilişkin DTP’ye yönelik eleştirisi şu sıralar parti içinde sıcak bir tartışma konusu.
DTP aynı tabanı seçmen potansiyeli olarak gören HAKPAR’la da en azından ideolojik olarak yollarını ayırmış durumda. DTP kurmayları HAKPAR’ın savunduğu özellikle federasyon ile ilgili görüşleri paylaşmadıklarını açıkça söylüyorlar. Zaten HAKPAR’ın konferansına da bu nedenle katılmamış.
Parti içinde analiz edilen bir başka konuda DYP lideri Mehmet Ağar’ın açılıları. DTP kulislerine göre Ağar’ın söylemini önemsemek gerekiyor ve yine Ağar’ın geçmişine bakarak söylediklerini görmezden gelmekte doğru değil. Bu açıdan DTP, “ovada siyaset” yaklaşımına destek veriyor.
Demokratik Toplum Partisi’nin bir diğer beklentisi de yaklaşan seçimin Kürt sorununa demokratik çözümler getirebileceğine ilişkin. Onlara göre daha gerçekçi çözümler için 2007 umut vaat ediyor.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle