İşte krizin bedeli!.. | " /> İşte krizin bedeli!.. | "/>

En Sıcak Konular

İşte krizin bedeli!..

19 Eylül 2008 19:35 tsi
İşte krizin bedeli!.. ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ülke ekonomisini düzlüğe çıkarmaya yönelik acil yardım paketinin bedelini açıkladı...

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ülke ekonomisini düzlüğe çıkarmaya yönelik yardım paketinin muhtemelen 100 milyarlarca dolara mal olacağını açıkladı.
 

Henry Paulson, piyasalardaki sorunlara çözüm bulunmasına yönelik cesur bir yaklaşımda, Amerikalı vergi mükelleflerine iş düşeceğini söyledi.

Mali piyasaların rahatlaması için atılan kararlı adımların sürmesi gerektiğini belirten Paulson, bunun için vergi mükelleflerinin parasından önemli oranda yatırıma ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Amerikan Hazine Bakanı, bunun alternatifinin, piyasalardaki sorunların sürmesi olduğunu; bunun da, ekonominin genişlemesini finanse etmeyi imkânsız hale getireceğini söyledi.

Henry Paulson, önümüzdeki hafta Kongre'den geçmesi beklenen yasa tasarısına son şekli vermek için hafta sonu Kongre üyeleriyle birlikte çalışacak.

Yasa tasarısıyla devlet, mali kurumların konut kredisinden kaynaklanan borçlarını üstlenebilecek.

George Bush da son günlerde yaşanan ekonomik çalkantıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ülke ekonomisinin çok önemli bir noktada olduğunu söyleyen George Bush, hükümetinin eşi benzeri görülmemiş zorluklara yanıt olarak örneğine rastlanmadık şekilde harekete geçtiğini savundu.

Bush, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, siyasi partilere de ülke ekonomisinin korunması için birlikte çalışma çağrısı yaptı.

Cumhuriyetçi başkan adayı Senatör John McCain ise devletin, zor durumdaki bankalar ve diğer şirketlere yardım eli uzatmasına karşı olduğunu söyledi.

ABD'de Menkul Kıymetler ve Takas Komisyonu, açığa satış işlemlerini geçici olarak yasaklamıştı.

Amerikan Hazine Bakanlığı, mali kurumların karşılıksız borçlarını satmasını sağlayacak bir fon havuzu oluşturmayı planlıyor.

Bakan Paulson'ın basın toplantısı öncesi bugün dünya borsalarında artış gözlenmişti.

New York Borsası'nda Dow Jones endeksi, güne yüzde 3,8'lik bir artışla başladı.

Londra'nın FTSE 100 endeksinde yüzde 8,6 oranında bir artış gözlenirken, Paris Cac 40 endeksinde hisse senetleri yüzde 7,6 değer kazandı.

Asya piyasalarında da benzer bir yükseliş eğilimi gözlendi.

Açığa satış

ABD'de Menkul Kıymetler ve Takas Komisyonu, açığa satış işlemlerini geçici olarak yasakladı.

Açığa satış, satıcının elinde olmayan hisse senetlerini satıp vade sonunda satışını gerçekleştirdikleri hisseleri satın alan kişiye teslim etmeleri işlemi olarak biliniyor.

Hisselerin düşüşe geçeceğine inanan yatırımcılar bu yönteme başvuruyor.

SEC, yasaklama kararının İngiltere'yle istişareleri ardından alındığını belirtti.

İngiltere'de de açığa satış işlemleri dün geçici olarak yasaklanmıştı.

Aralarında iflas eden yatırım bankası Lehman Brothers'ın da olduğu bazı Wall Street firmalarının değer kaybında açığa satış işlemlerinin rol oynadığı sanılıyor.

Bu arada ABD Hazine Bakanlığının mali kurumların karşılıksız borçlarını satmasını sağlayacak bir fon havuzu oluşturacağı belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığının borçlu bankaları kurtarma planıyla, mali kurumların kredi krizinden kaynaklanan ve "toksik" diye nitelenen borçları sırtlarından atabileceği belirtiliyor.

Ancak BBC ekonomi editörü, piyasalardaki coşku havasının kısa vadeli olabileceği uyarısında bulunuyor.

Çünkü bir benzeri 1980'lerde denenen bu planların hayata geçmesi için ne kadar kaynak gerekeceği henüz kestirilemiyor ve bu tutar sonuçta ABD'nin iç borçlanma hanesine geçecek.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, krizden çıkış yollarını görüşmek üzere, Kongre liderleriyle dün geç saatlerde toplantı yaptılar. Görüşme ardından Cumhuriyetçiler ve Demokratlar anlaşmanın yakın olduğunu söylediler.

Amerikan yönetimi ve mali çevrelerin önde gelenleri arasında ele alınmakta olan seçenek, bankaların karşılıksız borçlarını satın alabilecek bir hükümet kurumu oluşturulmasını öngörüyor. Bu da mali sistemi boğulma noktasına getiren, konut kredisi kaynaklı borçların devletleştirilmesi anlamına geliyor.
 bbc



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,350 µs