En Sıcak Konular

Elektrik faturasını düşürmenin yolları

19 Eylül 2008 13:42 tsi
Ard arda gelen zamların olduğu bu dönemde ev ve iş yerlerinde uygulanacak bazı önlemlerle elektrik maliyetlerinin önemli ölçüde azaltılabilir.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Özgören, yaptığı açıklamada, enerji maliyetlerinin hızla arttığı bu günlerde, bireysel olarak tüketilen enerjinin bilinçli kullanımının zorunlu hale geldiğini söyledi.

Elektrik İşleri Etüd İdaresinin verilerine göre bir akkor lambanın, kompakt fluoresan lamba ile değiştirildiğinde, yüzde 80 kadar aydınlatma maliyetini azalttığını ifade eden Özgören, şunları kaydetti:

''Ucuz ampul tasarruf sağlamıyor. Ucuz ampulün kullanım ömrü boyunca aydınlatma enerjisi maliyeti, kendisinin alış maliyetinden 10 kat daha fazladır. Bu ise en ucuz ampulü seçmenin, uzun dönemde para tasarrufu sağlamayacağını ortaya koyuyor.''

TASARRUF İÇİN AMPUL ÜZERİNDEKİ TOZLARI SİLİN

Özgören, iyi yapılmayan bakım sonucunda lamba üzerinde biriken tozların ışık miktarını azalttığını vurgulayarak, tozlanan armatürün ışığın yüzde 50'sini yuttuğunu, bu nedenle enerji tasarrufu için ampullerin sürekli temiz tutulması gerektiğini bildirdi.

Enerji tasarrufu için zamanla ışık çıktıları azalan, verimleri düşen lambaların değiştirilmesi gerektiğini, duvarlar ve tavanların açık renkli boya ile boyanması, dekorasyon eşyalarının da mümkün olduğunca açık renklerden seçilmesi gerektiğini dile getiren Özgören, şöyle devam etti:

''Pencere yakınına bir masa ve sandalye yerleştirerek elektrik faturalarında dikkate değer bir azalma sağlanabilir. Gün ışığıyla yapay ışığın akıllı kombinasyonu ile sağlanacak enerji tasarruflarına özel bir önem verilmelidir. Aydınlatma sistemlerinin bakımları yapıldığında daha verimli olarak çalışırlar. Bilgisayar kullanılmadığında mutlaka fişi çekilmeli Bilgisayar, işlem yaparken ortalama 150 watt, işlem yapmazken 25-30 watt, kapalı olmasına karşın fişi çekilmediği durumda ise 5 watt elektrik harcar.''

Enerji verimliliği kapsamında tüm Türkiye genelinde elektriğin tasarruflu kullanımının ülkeye 2 Keban Barajı'na denk bir elektrik tasarrufu sağlayacağını vurgulayan Özgören, bu kapsamda kamunun yanı sıra ev ve sanayi kesiminin de tasarruflu lambalara geçmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Özgören, Türkiye'de toplam elektrik enerjisi tüketiminin yaklaşık yüzde 25'inin aydınlatma amaçlı kullanıldığı düşünüldüğünde, bu küçük değişikliklerle Türkiye genelinde ayda 1 milyar 120 milyon kilowatsaatlik tasarruf sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,378 µs