En Sıcak Konular

Borsalar uçuyor!

19 Eylül 2008 12:39 tsi
Amerika'daki kriz nedeniyle dibe doğru ilerleyen dünya Borsaları şaha kalktı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası dahil rekor yükselişler yaşanıyor..

IMKB DÜŞÜŞÜN ACISINI ÇIKARTIYOR

Açılışın ardından İMKB'de hızlı bir hareket izlenirken endeks ilk 5 dakikanın ardından 34 binin üzerine çıktı.

Borsa saat 10.50 itibariyle yüzde 6.30 artışla 34 bin 246 puana çıkarken, sonrasında yeni bir alım dalgası daha geldi. Endeks ilk seansın birinci yarısı geçilirken yüzde 7.9 artışla 34 bin 763 puana tırmandı.

Borsadaki yükselişte özellikle finans hisselerine gelen talep dikkat çekiyor. İş Bankacı C, Garanti Bankası, Akbank ve Yapı Kredi Bankası gibi hisselerdeki değer artışları yüzde 10'un üzerine çıktı.

DÜŞÜŞE TEPKİ GELİYOR

Garanti Yatırım teknik analisti Tolga Kudaloğlu, borsada yaşanan hızlı yükselişin normal olduğunu söyledi. Borsanın son 8 iş gününde 8 bin puan düştüğünü belirten Kudaloğlu, şöyle devam etti:

"Bu yaşananlar 8 bin puanlık düşüşün düzeltmesi. Borsada 35 bin ve 35 bin 300 kritik direnç seviyeleri. Beklentimiz, hareketin bu direnç seviyelerine yönelmesi. Ancak genel görüntü hala zayıf ve yaşanan yükseliş bir tepki hareketi niteliğinde. Yükselişlerde kâr satışlarına dikkat etmek lazım."

DÜNYA BORSALARI UÇUYOR

Piyasalarda hafta başından bu yana süren kabus sona erdi.

ABD Hazinesi ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) mali sektörü kurtaracak yeni bir plan hazırladığı yönündeki haberler borsaları uçurdu.

İMKB: Açılışla birlikte hızlı alımlar geldi. Borsa ilk seansın sonuna yaklaşılırken yüzde 8.6 artışla 34 bin 990 puana çıktı.

DOLAR: Dün 1.30 sınırına kadar yükselen dolar bugün yönünü aşağı çevirdi. dolar 1.2515 YTL'ye kadar geriledi.

EURO/DOLAR: ABD'deki kurtarma planı ile euro karşısında yükselişe geçti. Parite düne göre yüzde 1.3 artışla 1.4153 seviyesine kadar geldi.

ULUSLARARASI BORSALAR: Çok hızlı hareketler izleniyor. ABD'de son 6 yılın en büyük yükselişi yaşanırken, Asya'da yüzde 9'a, Avrupa'da da yüzde 7'ye varan yükselişler gerçekleşiyor.

ABD borsaları, yeni plan umutlarıyla son 6 yılın en büyük yükselişini yaptı. Gün içinde 10 bin 459 puana gerileyen Dow Jones günü yüzde 3.86 yükselişle 11 bin 19 puandan tamamladı. Nasdaq yüzde 4.78, S&P 500 de yüzde 4.33 yükseldi.

ABD'deki yükseliş en çok finans hisselerine yaradı. Günlerdir ağır darbeler alan banka hisseleri sonunda rahat bir nefes aldı. En çok yükselen ise yüzde 59 primle Wachovia Bank oldu. Wachovia, Morgan Stanley'le satınalma görüşmeleri yapıyor. Öte yandan Washington Mutual yüzde 49, UBS yüzde 24, Citigroup da yüzde 19 değer kazandı.

Yükselişin yeni hazırlanacak planla ilgili olduğunu kaydeden uzmanlar, şimdi piyasaların FED ve Hazine cephesinden bu yönde gelecek haberleri bekleyeceğini belirtiyor.

Henüz resmiyet kazanmayan ama görüşmelerin başladığı yönündeki haberlerin geldiği kurtarma planı, mali sektördeki batıkların yeni bir fona alınmasını öngörüyor. Yani fonun ABD'ye maliyetinin 500 milyar dolar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor.

 



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,700 µs