En Sıcak Konular

Çin'deki mama skandalı süte de sıçradı!

19 Eylül 2008 10:25 tsi
Çin'deki mama skandalı süte de sıçradı! Bebek mamalarında görülen melamin maddesinin Çin'de üretilen süt ürünleri ve dondurmalarda da görüldüğü ortaya çıktı.

Çin'deki bazı süt tozu ve bebek mamalarında görülen ve bebek ölümlerine neden olan melamin maddesinin ülkede üretilen süt ürünleri ve dondurmalarda da görüldüğü, içme sütüne de katıldığı ortaya çıktı. Gelişmeler üzerine bazı kafeteryalar, süt kullanımını kaldırdı.

Çin'de zehirli mama yüzünden ölen bebeklerin sayısı 4'e çıktı. 6 bin 200 aile de hastalanan çocuklarını hastanelere götürdü.

Çoğu yeni doğan bin 300 bebeğin doktor gözetiminde olduğu, 158 bebeğin de melaminin yol açtığı böbrek yetmezliğinden hastanedeki durumlarının ciddi olduğu kaydedildi.

Çin Devlet Televizyonu da zararlı melamin maddesinin ülkedeki 3 büyük süt markasının bazı ürünlerinde bulunduğunu duyurdu.

Skandalın ilk ortaya çıktığı Sanlu Group şirketinin merkezinin bulunduğu Hebei eyaletinin Shijiazhuang şehrinin valisi Ji Chuntang, görevinden alındı.

Resmi Xinhua Haber Ajansı, süt üreticilerine melamin satan 6 kişi ile bu melaminleri sütlere karıştırarak fabrikalara satan 6 süt üreticisinin aralarında bulunduğu 18 kişinin Hebei eyaletinde tutuklandığını bildirdi.

Baskınlarda 5 bin müfettiş görev alırken, 330 kg şüpheli kimyasala el kondu. Yetkililer, ülkede bebek maması üreten ve ürünlerini geri çağıracağını açıklayan 22 şirkette melamin bulunduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

OLİMPİYATLAR İÇİN Mİ BEKLENDİ?

Vali Ji'nin görevden alınma gerekçesi olarak da olayda bir dizi ihmali bulunduğu ve Sanlu şirketinin durumunu örtmesi olarak gösterildi.

Hebei eyaleti vali yardımcısı da Sanlu'nun mamalardaki problemleri aylar öncesinden öğrendiği, ancak durumu Shijiazhuang hükümetine bildirmek için 2 Ağustos'a kadar beklediğini söyledi.

Şehir yetkililerinin de, durumu eyalet yetkililerine bildirmek için 9 Eylül'e kadar bekledikleri kaydedildi. Eyalet yetkilileri ise ertesi güne kadar bu sorunu merkezi hükümete bildirmemeyi tercih etti.

Sonunda Sanlu firması, 11 Eylül'de 700 ton bebek mamasını toplatacağını açıkladı. Toplatılma kararının ise şirketin Yeni Zelandalı ortağının durumu Yeni Zelanda hükümetine bildirmesi ve Yeni Zelanda'nın da olayı Pekin'e haber vermesinin ardından alındığı ifade edildi.

Mart ayında halktan şikâyetler alan Sanlu, yaptığı testler sonunda ürünlerinde olimpiyatların başlamasına çok az bir süre kala melamin bulunduğunu tespit etmişti. Skandalın ortaya çıkarılması için bu kadar beklenmesini, 8-24 Ağustos 2008'de Pekin'de yapılan 29. Yaz Olimpiyat Oyunları'na zarar gelmesi endişesine bağlayan yorumlar yapılıyor.

Ji'nin görevden alınmasında önce 4 şehir yetkilisi görevden alınmıştı. Ölen bebek sayısının artması ve Ji'nin görevden alınması, siyasi skandalın daha da süreceği yorumlarına neden oluyor. Sanlu'nun Genel Müdürü Tian Wenhua da görevinden alınmış ve polis tarafından tutuklanmıştı.

TEK ÇOCUKLU AİLELER PERİŞAN

Ülkede 70'li yıllardan beri sıkı şekilde uygulan tek çocuk politikasının neticesinde sadece bir çocuğu olan aileler, melamin skandalının ardından hastanelere koştu.

Dün Pekin'deki Çocuk Hastanesi'ne binden fazla tek çocuk ailesi başvurdu. Çoğu aileyi de çocuklarını ne ile besleyecekleri endişesi sardı.

Çinli yetkililer, ülkenin en büyük iki günlük süt ve süt ürünleri üreticisi Mengniu Dairy Group Co. ve Yili Industrial Group Co.'dan alınan numunelerin yaklaşık yüzde 10'unda melamin tespit ettiklerini açıkladı.

Şanghay merkezli Bright Dairy şirketinin ürünlerinde de melamine rastlandı.

ÇİN, 3 YIL TEFTİŞTEN MUAF HAKKI VERMİŞ

Çin yönetimi, süt ve süt ürünleri sektöründe üretim yapan 22 şirketten 9'una, 3 yıl boyunca teftişlerden muaf olma hakkı tanımıştı. Çıkan son skandal hükümeti çok zor durumda bıraktı. Dün de Hong Kong, ana kıta Çin'den ithal ettiği ve günlük süt ürünü üreten İç Moğolistan Yili Endüstri Şirketi'nin 30 ürününden 8'inde melamin bulunması üzerine bu malları toplattı.

Hong Kong ayrıca Yili adlı şirketin, süt, yoğurt, dondurma ve benzeri diğer tüm ürünlerine de giriş yasağı koydu.

Tayvan da Çin'den alınan tüm süt ürünlerini yasakladı. Bu arada birçok Afrika ve Pasifik ülkeleri Çin'den ithal edilen süt ürünlerini incelemeye aldı.

ABD'li yetkililer ise Çin'den bebek maması ya da bileşim maddesi ithal etmediklerini açıkladı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ise Asya ülkelerinden gelen toplu yüklerde süt protein konsantresi ve kesilmiş süt suyu tozu gibi sütten türetilen bileşimlerde melamin olup olmadığını tespit için bu yükleri incelemeye aldıklarını bildirdi. Şu ana kadar melamin tespit edilmediği belirtildi.

Gelişmeler sonrası marketlerde inek sütü almaya yanaşmayan halk, soya fasulyesinden üretilen soya sütüne rağbet ediyor. Ayrıca birçok kafeterya da inek sütü ve süt tozu yerine soya sütünü kullanmaya başladı.

dunyabulteni



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,854 µs