KREDİ! | " /> KREDİ! | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'den ABD'ye KREDİ!

19 Eylül 2008 09:06 tsi
Türkiye'den ABD'ye KREDİ! Evet yanlış okumadınız... Büyük bir kriz yaşayan ABD bankalarına Türk bankaları destek çıktı...

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, global krize nakit fazlasıyla girdiklerini, ellerindeki günlük 2-2,5 milyar dolarlık nakitle ABD ve Avrupa’nın risksiz bankalarını fonladıklarını söyledi.
 
ABD ve Avrupa ile birlikte dünya ekonomisini saran finansal darboğaz, 2001 krizi sonrasında yoğurdu üfleyerek yiyip nakit biriktiren Türk bankaları için büyük bir fırsat doğurdu. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, likidite sıkışıklığı nedeniyle ciddi ölçüde finansman açığı oluşan ABD ve Avrupa bankalarına kredi verdiklerini belirterek, “Şu anda yurtdışını biz fonluyoruz. Elimizdeki günlük 2-2,5 milyar dolar likiditeyle Avrupa ve ABD bankalarını bir anlamda biz fonluyoruz” dedi.

FED’İN SİSTEMİNE DAHİL OLDUK

 Çağlar, bir grup gazeteciyle buluştuğu iftar yemeğinde, ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Türk bankacılık sektörünün yabancı bankalara kredi verecek kadar nakit açıdan kuvvetli olduğunu ifade eden Çağlar, risk almamak için rating notu AAA (en yüksek kredibilite) olmayan hiçbir kuruma kredi vermediklerini söyledi. Çağlar, “Yurtdışında parayı tuttuğumuz bankalara da bir gün bir şey olursa sıkıntısı yaşadığımız için tedbiren New York şubemizi FED’in EFT sistemine dahil ettik. Dolayısıyla bütün takas işlemlerimizi kendi şubemizin üzerinden geçiriyoruz. Aynı sistemi Almanya’da da kurduk, riski azalttık” dedi.

HAZİNE VE MALİYEMİZ SAĞLAM

 Çağlar, Amerika’da yaşanan bir sorunun biraz gecikmeyle Avrupa’yı oradan da Türkiye’yi etkilediğini, dolayısıyla ihracatının büyük bölümünü Avrupa’ya yapan özel sektörün bu durumdan etkileneceğini söyledi. Siyasi istikrar ve bütçe disiplini sağlandığı sürece krizden en az Türkiye’nin etkileneceğini savunan Çağlar, “Yıl sonuna kadar 30 milyar YTL borç ödemesi olan Hazine’nin kasasında fazladan 25 milyar YTL rezervi var. Bütçe çok iyi gidiyor. Ekonomi yavaşlarsa burada bir miktar sapma olabilir. Özel sektör dikkat etmeli. Hükümetin ve bankacılık sektörünün alması gereken önlemler olabilir” dedi.

HALKBANK ÖTELENEBiLiR

Genel Müdür Çağlar, dünya ekonomisinde yaşanan son gelişmelerin Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın özelleştirilme sürecini olumsuz etkileyeceğine işaret ederken, her iki bankanın özelleştirilmesi için dış kaynak girişine, mutlaka yabancı bir yatırımcıya ihtiyaç olduğunu söyledi. Çağlar, finansal krizin yaşandığı, likidite sorununun olduğu bu ortamda Halkbank’ın özelleştirme takviminin öteleneceğini, Ziraat Bankası için ise sürecin zaten erken olduğunu belirtti.

bugün



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,927 µs