Kabus sona erdi! | " /> Kabus sona erdi! | "/>

En Sıcak Konular

Kabus sona erdi!

19 Eylül 2008 12:54 tsi
Kabus sona erdi! Piyasalarda hafta başından bu yana süren kabus sona erdi. ABD Hazinesi ve ABD Merkez Bankası'nın mali sektörü kurtaracak yeni bir plan hazırladığı yönündeki haberler borsaları uçurdu. İşte rakamlar...

ABD borsaları, yeni plan umutlarıyla son 6 yılın en büyük yükselişini yaptı. Gün içinde 10 bin 459 puana gerileyen Dow Jones günü yüzde 3.86 yükselişle 11 bin 19 puandan tamamladı. Nasdaq yüzde 4.78, S&P 500 de yüzde 4.33 yükseldi.

ABD'deki yükseliş en çok finans hisselerine yaradı. Günlerdir ağır darbeler alan banka hisseleri sonunda rahat bir nefes aldı. En çok yükselen ise yüzde 59 primle Wachovia Bank oldu. Wachovia, Morgan Stanley'le satınalma görüşmeleri yapıyor. Öte yandan Washington Mutual yüzde 49, UBS yüzde 24, Citigroup da yüzde 19 değer kazandı.

Yükselişin yeni hazırlanacak planla ilgili olduğunu kaydeden uzmanlar, şimdi piyasaların FED ve Hazine cephesinden bu yönde gelecek haberleri bekleyeceğini belirtiyor.

Henüz resmiyet kazanmayan ama görüşmelerin başladığı yönündeki haberlerin geldiği kurtarma planı, mali sektördeki batıkların yeni bir fona alınmasını öngörüyor. Yani fonun ABD'ye maliyetinin 500 milyar dolar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Toronto Dominio Bank Trader'ı Süha Yaygın, ABD'den gelen haberlerin çok önemli olduğunu belirtti. FED'in ve Hazine'nin bu hafta sonu elinden geleni yapacaklarını ve piyasalarda güveni sağlayacak bir yapılanmaya gidileceğini belirten Yaygın, "Şu ana kadar piyasaya likiditenin verilmesi de çok önemlidi ve olumlu oldu. Fakat bankaların hala birbirine güveni tam değil ve bu güven 1 günde sağlanmaz. Piyasanın zamana ihtiyacı var. Atılan adımlar olumlu ama yeterli olur mu bilmiyoruz."

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, ABD'den gelen haberin kısa vadede tansiyonu düşürmüş göründüğünü belirtti. Kasabalı, "Ama son dönemde tüm bu yaşananların büyüme ve ekonomiler üzerinde etkileri olacak. Belki de bizim finans piyasalarına bakışımızı değiştirecek. Ayrıca ABD yeni bir fon kuracak ama henüz sorunun bitip bitmediği belli değil. ABD'de de sorun dondurulsa bile bunun diğer bölgelere yansıyıp yansımayacağını ve zincirleme etkiyi görmek lazım. Piyasada temkinli olmak gerekiyor."

ASYA DA UÇTU

ABD'deki bu yükseliş Asya'daki borsaları da uçurdu. Gün açılışından itibaren havanın olumluya döndüğü Asya'da hızlı yükselişler izleniyor. Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 3'ün üzerinde değer kazanırken Hong Kong Borsası yüzde 6.25 yükseldi. Çin borsasındaki yükseliş ise yüzde 9'u aştı.

Avrupa borsalarında da yüzde 5'e yaklaşan yükselişlerle günün başlaması bekleniyor.

RUSYA'DA HIZLI YÜKSELİŞ

Öte yandan üç gündür kapalı olan Rusya borsaları da güne fırtına gibi başladı.

Endeksler hızla yukarı çıkarken, açılışın ardından RTS endeksi yüzde 10.9, MICEX endeksi de yüzde 16.8 değer kazandı.

hurriyet



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,488 µs