En Sıcak Konular

YouTube'da yeni bir şey yok

14 Ağustos 2008 19:24 tsi
YouTube'da yeni bir şey yok YouTube yasağı kalktı haberlerine bakıp da neden hala bu siteye girilemediğinin nedenini mi merak ediyorsunuz? Çünkü 5 Mayıs’tan bu yana kapalı olan YouTube’un “yerelleşme” sayesinde yasaktan kurtulduğu, yakında açılacağı haberler

Dünyanın en popüler video paylaşım sitesi YouTube’un açılacağı haberi heyecan yarattı. Ancak nasıl ve ne zaman açılacağını öğrenmek için en yetkili isim olan Telekomünikasyon Kurumu İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, “Haberi görünce YouTube bize sordu, biz YouTube’a sorduk, yeni bir şey mi var, diye. Yeni bir şey yok” yanıtı açıklaması yaptı. 

Telekomünikasyon Kurumu İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen’in NTVMSNBC’nin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

YouTube’nin yerelleşme sayesinde yasaktan kurtulacağı ve yakında açılacağı doğru mu?
Gazetelerde yazıyor da neden dolayı yazıyor, biz de aslında merak ediyoruz.

Ortada böyle bir gelişme, Youtube yetkilileri ile varılmış bir anlaşma yok mu?
Görüşmeler var da, biz 6 aydır görüşüyoruz. Bugün açılıyor, yarın açılıyor diye birşey yok. YouTube bize sordu “Böyle birşey mi var” diye, biz YouTube’a sorduk. Anladığım kadarıyla konu nedir diye hep beraber basına sormamız lazım.

“Telekomünikasyon yetkilileri ile Youtube temsilcileri arasında yapılan görüşmelerde sitenin Türkiye’ye özgü bir arama motoru kurması kararlaştırıldı” deniyor. Siz “Böyle bir şey yok” mu diyorsunuz?
Böyle bir şey yok. Böyle bir kararlaştırma ve buna dönük bize resmi olarak bir bildirim ya da YouTube’un veya Google’nin resmi bildirimi yok. Görüşülüyor ama bu görüşme 6 aydır yapılıyor.

Bir yol katetme sözkonusu değil mi?
Yok hayır. Bir; bizim böyle bir açıklamamız yok. İki; YouTube’nun böyle bir açıklaması yok. YouTube 6 aydır bu konuyu düşünüyor ve en son YouTube’un “Yerelleştirme yapmayacağız” diye açıklaması var, “Yerelleştireceğiz” diye bir açıklaması ise yok. “Görüşmeler yapılıyor” cümlesi, “Artık karar verildi”, “yerel kopya yapılıyor” gibi bir hale getirilmiş.

“Site Türkiye’de bir temsilcilik açacak ve bundan böyle Türkiye ile YouTube arasındaki hukuki ve idari işlemler işlemler bu vasıtayla yürütülecek” deniyor...
Böyle bir şey yok. Bana şunu sorabilirsiniz; Youtube ile görüşüyor musunuz, diye. Görüşüyoruz. Ama görüşme 6 aydır yapılıyor.

Youtube’nin temsilcilik açması için öngörülen süre 23 Temmuz’da doldu. 651 sayılı internet güvenliği ile ilgili yasa YouTube’un Türkiye’de güvenlik ve yetki belgesi ile lisans almasını, ofis açıp vergi mükellefi olmasını zorunlu kılıyor.
Bunların hiçbirinde ilerleme yok şu anda.

Kısa bir süre önce Abant’ta yapılan toplantıda sivil inisiyatif ve YouTube yetkililerinden teklif beklendiği dile getirilmişti.
Bu konuda da şu ana kadar bir ilerleme yok.

Bundan sonra neler olabilir?
23 Temmuz tarihinin geçmesi, bizim tarafımızdan YouTube’nin kapatılması demekti. Fakat o süreci biz işletmedik çünkü zaten Youtube mahkeme kararıyla kapalı. İşin gerçeği biz de bekliyoruz, bir süre daha ne olur ne olmaz diye. Şu an haber olacak birşey yok. Daha önceki durumdan farklı birşey yok.

“Bir aşama katedilmedi, görüşmeler devam ediyor” mu demeliyiz?
Haberi yalanlama ihtiyacı hissetmedim. Bizim irademiz dışında böyle bir haber yapılmış. Kapanma da yok şu an. En net ifadem şöyle olabilir: Süreç bundan 3 ay öncesinden hiç farklı değil. Devam ediyoruz yani. Biz 23 Temmuz’da bir işlem tesis etmedik. Youtube zaten kapalı. İyi niyetle bekliyoruz, sadece bekliyoruz. Birşeylerin olacağını ümit ederek.

Yalnız mı bekliyorsunuz, yoksa YouTube da katılıyor mu?
Bilmiyorum, iyi niyetimizi onlar da takdir ederse beraber bekleşiriz artık.

ntvmsnbc



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,942 µs