En Sıcak Konular

Sahte ilaç sorunu çözülüyor

14 Ağustos 2008 18:09 tsi
Sahte ilaç sorunu çözülüyor Henüz ABD ve Amerika’da bile uygulanmayan ilaç takip sistemi Türkiye’ye geliyor. Bu sistemle insan sağılığını tehlikeye atan sahte ilaçtan hastaların kurtulması umuluyor.

Yazılım firması SAP, Sağlık Bakanlığı, ecza depoları, ithalatçılar ve ilaç üreticileri ile yürüteceği proje ile, 2 milyar kutu ilacın takip edilmesini ve incelenmesini sağlayacak. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilecek ilaç takip sistemi 2009 yılyında başlayacak.
İlaç takibinin yapılmasını sağlayacak bu projeye, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 02.02.2008 tarihli ve 26775 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararları ile başlandı. Yönetmeliğe göre, 01.01.2009 tarihinden itibaren ürünler üzerine "Karekod" ve taşıma ambalajları üzerine "Karekod" veya "Barkod" konulması zorunluluğu getirildi.

Her ürüne yeni seri numarası

Uygulamayla artık ilaç üreticileri ve ithalatçıları, satışa sunacakları her ürünü tekil olarak simgeleyen bir seri numarası basacak. Böylece piyasada satışa sunulan her ilaç kutusu veya şişesi takip edilebilecek. Avrupa ülkeleri ve ABD’de de henüz böyle bir barkot sistemi kullanılmıyor. Türkiye’de gerçekleştirilecek bu proje, dünyaya örnek olacak. Bu proje ile 300 ithalatçı ve üretici, 25 bin eczane, 550 ecza deposu, 500 hastane eczanesi birbirine entegre edilecek. Oluşturulan veriler, Sağlık Bakanlığı’ndaki bir merkezde toplanacak. Hedeflenen İlaç Takip Sistemi, Ocak 2009’da üreticilere, ithalatçılara ve eczanelere; Haziran 2009’da da ecza depolarına kurulacak. 

İki aşamalı sistem

SAP İlaç Takip Sistemi’nin de çözüm alternatifleri arasında olduğu bu proje, Türkiye’de iki aşamada hayata geçirilecek. İlk aşamada üreticiler ve ithalatçılar, ürettikleri ve ithal ettikleri ürünler üzerine, ürünü tekil olarak simgeleyecek bir seri numarası (2D barkod / karekod) ekleyecek ve bu bilgileri Sağlık Bakanlığı’na iletecek. Eczaneler ise, bu sistemi kullanarak aldıkları ile ilgili sicil sorgulamalarını yapacak ve sattıkları ürünleri Sağlık Bakanlığı’na bildirecek. İkinci aşamada ise, ecza depoları bu uygulamaya dahil olacak, aldıkları ve sattıkları ürünler ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na bilgilendirme yapacak. 

SAP, İlaç Takip Sistemi ile ilgili olarak AR&GE çalışmalarına, 1998 yılında başladı ve ilk çözümünü 2002 yılında kullanıma sundu. SAP, İlaç Takip Sistemi çözümü ile, tedarik zinciri içerisinde her türlü takibin ve analizin yapılabilmesini, doğru veriye, hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlıyor. 

Asha Haber Ajansı




Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,045 µs