En Sıcak Konular

Pakistan Bizans oyunu'nun galibi kim olacak?

14 Ağustos 2008 17:53 tsi
Pakistan Bizans oyunu'nun galibi kim olacak? Azlinde anlaşan koalisyonun verdiği süre Eylül'de dolarken Pakistan Başkanı Müşerref istifa edecek mi? ABD ve Suudi Arabistan gibi aktörlerle Pakistan oyunun son perdesi

Beklenmeyen bir siyasi gelişme olarak Pakistan Halk Partisi’nin eşbaşkanı Asıf Zerdari, Navaz Şerif’le Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’ten güven oylamasıyla koltuğundan edilmesi konusunda anlaştı. Aslında Şerif-Zerdari görüşmesinin ana konusunu daha çok görevlerinden alınan yargıçların parlamento tarafından yeniden görevlerine iadesi teşkil ediyordu. Birçok kişi bu görüşmenin Zerdari ile Şerif’in arasını açacağını düşünmekteydi. 

MAVİ GÖZLÜ ÇOCUĞUNUN UTANCI

TIMETURK’e konuşan ve geçtiğimiz hafta Müşerref’le iki defa görüşen adının saklı kalmasını isteyen üst düzey bir politikacı, “Her ne kadar istifa etmesi yüzde 100 olmasa da, ifadeleri ve vücut dili parlamentonun karşısına çıkmak istemediğini gösteriyordu” diye konuştu. Politikacı, “Eğer meclis önüne çıkarsa onun için bir utanç olacağını düşünüyor” dedi.

Bir zamanların Pakistan’ın en güçlü politikacısı ve ABD’nin mavi gözlü çocuğu hayatının en zor zamanlarını geçiriyor. 4 partili koalisyon onu Eylül başında görevden azletmek için uzlaştılar.

AŞAĞILANMAK YA DA İSTİFA

Anayasaya göre, görevden alma parlamentonun 3’te 2’sinin çoğunluğuyla mümkün oluyor. 342 sandalyeli mecliste Öldürülen Benazir Butto’nun Pakistan Halk Partisi’nin (PPP) 142, Şerif’in Pakistan Müslüman Birliği’nin (N) 91, sol Halk Ulusal Partisi’nin (ANP) 13 ve İslam Ulema Cemiyeti’nin (JUI) 10 milletvekili bulunuyor. 18 bağımsızdan bazılarının da katılımıyla görevden almayı destekleyeceğini açıklamasıyla, hükümetteki koalisyon ihtiyacından 10 fazlasını ulaşmış oldu.

Müşerref’e bir darbede eskiden İçişleri Bakanı olan Eftab Sherpao’dan geldi. Sherpao, eski PPP üyesi ve Müşerref destekçilerindendi. Benzer şekilde, Pakistan Müslüman Hareketi’nden (PML-Q) 6 kişi de Müşerref’i istifaya çağırdı. Politikacılar, “Aşağılanmak yerine” Müşerref’in istifa edebileceğini düşündüğünü iddia ettiler.

YARGI VE ORDUNUN TARAFSIZLIĞI

Tabii ki bu yeni konsensüs, yeni hükümetin teşkil edilmesinden itibaren bir ay içerisinde yargıçların göreve iade edilmesi gerektiğini belirten Demokrasi Belgesi’yle aynı akıbete uğramazsa. Müşerref’in görevinden alınması, Pakistan siyasetine olumlu etkileri olacak, ordunun ve mahkemenin tarafsızlığının test edilmesi için turnusol kâğıdı görevi görecek, ayrıca dört bölgesel mecliste ve merkezi mecliste bulunan koalisyon vekillerinin tutumlarını da ortaya çıkartacak.


ZERDARİ VE ŞERİF’İN PLANLARI

Zerdari, Devlet Başkanı Müşerref’i Parlamento’dan güvenoyu almaya ve eskiden almış olduğu güvenoyunu yenilemeye davet etti. Analizciler, Zerdari’nin Şerif’i, görevlerinden alınan yargıçların göreve iadelerini erteletmeye ikna edebilirse bir kez daha Şerif’i tuzağa düşürmeyi başarmış olacağını ifade ediyor. Bilindiği gibi Navaz Şerif’in önceliği, yargıçların görevlerine iade edilmesiydi, Müşerref’in güven oylamasıyla alaşağı edilmesi ise ikinci sırada gelmekteydi.

Öte yandan bazı analizciler Zerdari’nin ne güvenoyu konusunda ne de yargıçların görevlerine iadesi konusunda samimi olduğunu, çünkü parlamentoda güvenoyuyla Cumhurbaşkanının düşürülebilmesi için üçte iki çoğunluğu sağlamasının mümkün olmadığını bildiğini ifade ediyor. Zerdari, bunun yanında Müşerref bağlılarının böyle bir karar çıksa bile temyiz mahkemesine gideceğinin ve Müşerref hakkında karar çıkartacağının farkında. Böylece güvenoyuyla Müşerref’in düşürülmesi planı, ölü doğmuş olacak. Her halükarda Zerdari, aslında halkın taleplerini yerine getirmeye çalıştığını, ancak kanuni engellemeler nedeniyle bunu yapamadığını söyleyerek, halk desteğini yeniden kazanacak.

Bu durumda, Navaz Şerif, söz konusu ilkeleri ilk ortaya atan kişi olması hasebiyle halk desteğini kaybedebilir. ABD’nin geçen ay yaptırdığı ankete göre Şerif’in Pakistanlılar arasındaki desteği %85’lere çıkmış durumda.

SUUDİ ETKİSİ

Müşerref, Ulusal Uzlaşı Anlaşması (Butto’yla) ve Şerif’in Pakistan’a dönüşünün garantörleri Suudi ve Amerikan dostlarının onu kurtarmaya geleceği umuduna tutunmayı sürdürüyor. Müşerref, yakın çevresine onlardan “olumlu sinyaller aldığını” ancak “doğrudan bir talepte bulunmadığını” söylediği belirtiliyor.

Ancak Müşerref’le Zerdari arasındaki oyunun geri dönüşü olmayan noktaya geldiğinin altı çiziliyor. Uzmanlar eğer Zerdari, Amerikalıları ve Suudileri dinlerse partisinin yaşayamayacağının farkında olduğuna dikkat çekiyorlar.

Karaçi’den uzman politika analisti Gazi Selahaddin, “Kesin bir şey varsa, Amerikalı ve Suudilerin arkadaşlarının aşağılanmasına izine vermeyecekleri. Bu nedenle Müşerref’e istifa için zaman tanınıyor” diyor. Gazi, Suudi Arabistan ve Amerika’nın kurtarıcı rolü oynayabileceklerini ancak Zerdari ve Şerif’e azil hareketini geri çekme noktasında baskı yapamayacağı görüşünde.

Analiste göre, İngiliz Arabulucusu Marc Grant’ın yakın zamandaki ziyareti çok önemli zira Grant’ın Müşerref’le Butto arasındaki Uzlaşı Anlaşması’nın ana aktörü. Gazi, Butto’nun sözlerini Zerdari’ye anımsatmak için geldiğini belirtiyor.

ABD’NIN ALTERNATİFİ BAŞBAKAN CİLANİ

Bu arada, General Müşerref, Çin’e Olimpiyatlar nedeniyle yapacağı ziyareti iptal ederek, dâhili işler üzerinde yoğunlaşacağı açıklandı. Müşerref’in yerine Çin’e Başbakan Cilani’nin gideceği kaydedildi. Müşerref yanlılarının bir kısmı onun Çin’e gidip Bush’la konu hakkında görüşme yapmasını isterken diğer bir kısmı ise içerde kalıp olayları yakından takip etmesi gerektiğini savunuyor. Ancak Müşerref de, Amerika’nın kendisine alternatif bir ismi bulduğunu bildiğinden Bush’la görüşme yapma gereğini duymuyor.

Gazetelerde çıkan bazı haber ve analizler ise, Washington’un gözünde alternatif olarak Başbakan Cilani’nin görüldüğünü, güvenoyunu kazanan Cilani’nin Müşerref’ten onun sayesinde kurtulacağını ifade ediyor. ABD’nin son dönemlerdeki tutumu ise bu bakış açısını destekliyor görünüyor. Bir taraftan İslamabad’daki ABD Büyükelçiliği, Müşerref’in güven oylamasıyla devrilmesinin Pakistan’ın iç meselesi olduğunu açıklarken diğer taraftan Bush, ABD’nin Müşerref’le dayanışma içerisinde olduğunu ifade ediyordu. Ancak herkes biliyor ki ABD’nin desteği olmasaydı, Müşerref Saddam’ın Bağdat caddelerindeki heykellerinin devrildiği gibi devrilirdi.

timetürk



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,137 µs