Anayasa değişmesin istiyor! | " /> Anayasa değişmesin istiyor! | "/>

En Sıcak Konular

Anayasa değişmesin istiyor!

14 Ağustos 2008 15:44 tsi
Anayasa değişmesin istiyor! AK Parti'nin sivil anayasa taslağına karşı çıkan anamuhalefet, parti programındaki anayasa değişikliği vaadinden de vazgeçti. Güncellenen programda, ilgili bölüm rötuşlandı. CHP'nin gerekçesi ise ilginç:

CHP, 14 yıl önce hazırladığı parti programını değiştiriyor. Bu yönde hazırlanan taslak, Genel Başkan Deniz Baykal'a sunuldu. Önümüzdeki günlerde yetkili organların onayına sunulması beklenen yeni programda bir dizi değişiklik yer alıyor. Değişikliklerden en önemlisini, mevcut programda yer alan "Yeni bir anayasaya gereksinim vardır. Bu, aynı zamanda toplumsal denge ve barışın ön koşuludur." iddiasından vazgeçilmesi oluşturuyor. AK Parti'nin sivil anayasa çalışmasına karşı çıkan CHP, programdaki rötuşa "Anayasa'da birçok maddenin zaten değişmiş olmasını" gerekçe gösteriyor.

Son yıllarda yürüttüğü politikasıyla parti programının gerisine düştüğü eleştirilerine muhatap olan CHP, bu konuda güncellemeye gidiyor. Yeni programa daha 'özgürlükçü sol' bir anlayışın hakim olduğu ileri sürülüyor. Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu'nun hazırladığı taslak Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi'nin (PM) onayını alması durumunda önümüzdeki aylarda bir program kurultayıyla CHP'li delegelerin oyuna sunulacak, ardından da resmiyet kazanacak. Hacaloğlu, 164 sayfadan oluşan program taslağının Türkiye'nin 21'inci yüzyıldaki demokratikleşme, paylaşma ve sosyal refah devleti temelindeki sorunlarının aşılmasını hedeflediğini kaydediyor.

Alınan bilgilere göre, CHP'nin program taslağında 'Demokratik Devlet' başlığı altındaki 'Yeni Bir Anayasa' bölümünde önemli değişikliklere gidildi. Mevcut programda yer alan "1982 Anayasası, bir uzlaşma anayasası değildir; seçeneksizlik yaratarak topluma dayatılmış, eskimiş değerleri ve yasakları temel alan bir anayasadır. Türkiye'nin özgürlükçü, çoğulcu laik ve demokratik sosyal hukuk devleti anlayışı bütün kurum ve kurallarıyla oluşturulacak. Yeni bir anayasaya gereksinim vardır. Bu aynı zamanda toplumsal denge ve barışın ön koşuludur." ifadeleri değiştirildi. Bunun yerine 1982 Anayasası'nın 80'den fazla maddesinin değiştiğine, ancak hâlâ bazı önemli düzenlemeler yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Bunların başında da CHP'nin her fırsatta dile getirdiği, milletvekili dokunulmazlığına ilişkin düzenlemenin bir an önce yapılması geliyor. CHP lideri Deniz Baykal, AK Parti'nin sivil anayasa taslağına karşı çıkarken, "1982 Anayasası'nda çok değerli hatıralar var. Bu anayasa Milli Mücadele'nin, Mustafa Kemal'in, tarihimizin bir emaneti, kıymetini bilelim." ifadelerini kullanmıştı.

CHP'nin yeni programında Türkiye'nin laik yapısına ilişkin vurgu korunurken, eğitim özgürlüğüne de işaret edildiği; ancak bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına dikkat çekildiği kaydediliyor. Yükseköğretim konusunda mevcut programda yer alan "YÖK sistemini kaldıracak" öngörüsü yerine, üniversitelerin bilimsel ve yönetsel özerkliğe kavuşturulması gerektiğinin vurgulandığı belirtiliyor. Yeni programda 'sosyal devlet'e işaret edilirken, bu konuda önemli reformlar yapılması gerektiği ifade ediliyor. CHP'nin 14 yıllık programında öngörülmesine karşın birçoğu zaten hayata geçen düzenlemeler de yeni programda yer almayacak. İdam cezasının ve DGM'lerin kalkması, işsizlik sigortası, MGK'nın sivilleşmesi, TBMM çalışmalarının televizyondan yayınlanması ve Merkez Bankası'nın özerkleşmesi gibi hedefler AK Parti ve önceki hükümetler tarafından gerçekleşmişti.
 
zaman



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,006 µs