En Sıcak Konular

Gözden kaçan en önemli sonuç!

14 Ağustos 2008 13:21 tsi
Gözden kaçan en önemli sonuç! Savaşın sonuçları Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor...

Gürcistan-Rusya savaşının gözden kaçan çok önemli bir sonucu var. Önemli bir uzmanın iyibilgi’ye işaret ettiği bu sonuç ABD politikalarının bir sonucu. Elbette Rusya kendisine sunulan fırsatı kaçırmıyor. Ancak bu sonuç dengeleri sarsıyor… Özellikle Türkiye için. iyibilgi özel

ABD’nin soğuk savaş sonrasında izlediği politikalar dünya sisteminin dengesini bozuyor. Öyle ki ABD’nin özellikle 11 Eylül saldırısından sonra izlediği tek yanlı politikalar, önleyici saldırı ve bu saldırıları meşrulaştırmak için kullandığı dil diğer devletlere de önemli bir hareket alanı sağlıyor.

Örneğin Rusya’nın Gürcistan’a yönelik savaşını meşrulaştırmak için kullandığı dil ABD’nin politikalarına atıflar içeriyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, ülkesinin Gürcistan'a harekatının, ABD'nin 11 Eylül 2001'deki saldırılara verdiği tepkiden farklı olmadığını söyledi. Üstelik Moskova, Kosova ve Sırbistan’da Sırplara karşı kullanılan dili hatırlatırcasına savaşı ilan ederken Gürcistan’ın ‘etnik temizlik’ yaptığını ileri sürdü.

En önemli sonuç

Beş gün süren savaşın önemli bir özelliği daha var. İkinci Dünya Savaşı sonrasında BM inisiyatifiyle geliştirilen ‘ulusların toprak bütünlüğüne saygı’ ilkesi bu savaşla tamamen ortadan kalkıyor. Elbette bu örneği ortadan kaldıran ilk örneklerden birisi Kosova’ydı. Ancak şimdi Gürcistan’ın da toprak bütünlüğü tehlikeye giriyor. uluslar arası toplum kendisini bölünmüş bir Gürcistan’a hazırlıyor.

Türkiye için neden önemli

‘Ulusların toprak bütünlüğüne saygı’ ilkesi Türkiye için çok önemli. Savaşın bu sonucuna dikkat çeken TÜRKSAM Başkanı Sinan Oğan’a göre bu gerçek sonrasında Türkiye KKTC politikasını tekrar gözden geçirmeli. Oğan şöyle konuşuyor: BM’nin toprak bütünlüğü ilkesi bu savaşla yerle bir olmuştur. Kosova’yla bunu kapısı açılmıştı. Şimdi Gürcistan’a ait iki cumhuriyet bağımsızlığın eşiğinde. Bu iki bölge Rusya’nın himayesine girdi. Bundan sonra Ukrayna’da Kırım Rusları önümüzdeki süreçte bağımsızlık sürecine girebilir. İşte bu süreçte KKTC’ye yönelik politika gözden geçirilmeli. Rum yönetimiyle yapılan görüşmeler tekrar ele alınmalı.

Hassas döneme giriyoruz

Sinan Oğan KKTC ile ilgili çözüm politikasının değişmesi gerektiğini belirtiyor. Elbette bunun sonuçlarının ne olacağı, Türkiye’nin gelinen noktada uluslar arası topluma bunu nasıl anlatacağı, kazanımlarını bu şekilde koruyup koruyamayacağı önemli bir soru işareti.

Ancak savaşın bu sonucu ile ilgili Türkiye’yi ilgilendiren önemli bir konu daha var. Ulusların toprak bütünlüğüne saygı ilkesi ortadan kalkarken Türkiye kendi toprak bütünlüğü ile ilgili daha hassas olması gereken bir sürece giriyor. Kafkaslardaki bu savaşın ileride Türkiye’ye ne gibi etkileri olacağı şimdiden üzerinde tartışılıp karşı-koruyucu önlemler üzerinde düşünülmesi gerekiyor.

iyibilgi.com



Bu haber 1,344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,460 µs