En Sıcak Konular

Bin Ladin, Asya ve Afrika'yı birleştiriyor

14 Ağustos 2008 11:34 tsi
Bin Ladin, Asya ve Afrika'yı birleştiriyor Bin Ladin, Asya ve Afrika kıtasını birbirine bağlıyor. Projenin tüm insanlık için bir umut olacağını söylen bin Ladin, "İnsanlar Cibuti'de yaşamak için akın edecektir” dedi.

İki kıta, Afrika ve Asya ile iki deniz Kızıldeniz’le Aden Körfezi Babu'l-Mendeb Boğazı noktası birbirine birleştiriliyor. Birbirine köprü ile bağlanacak kıtanın her iki tarafında Hong Kong, Dubai ve Malezya tarzı ultra modern iki şehir kurulacak.

El-Kaide lideri Usame Bin Ladin’in kardeşi Tarık Bin Ladin’in Yemen’le Cibuti arasında yapmayı düşündüğü bu köprü dünyanın en uzun köprüsü olacak. Köprünün hedefi üretici ülkelerle tüketici pazarlar arasında insan ve ürün sirkülâsyonunu kolaylaştırmak.


İngiliz The Independent gazetesine göre “en-Nur Kenti” adını taşıyacak olan projenin 200 milyar dolara mal olması bekleniyor. Gazetenin haberine göre, el Kaide lideri Ladin’in kardeşi dünyanın en uzun köprüsünü yapmanın yanı sıra köprünün her iki tarafında birer şehir de inşa etmeyi planlıyor.

Cibuti’nin Başkenti Cibuti’de proje lansmanı için Kempinski Palace Oteli’nde düzenlenen törende konuşan Tarık Bin Ladin şunları söyledi: “Kuracağımız yeni şehirler tüm dünyayı imrendirecek türden olacaktır. Şehirlerde dünyanın en iyi hastaneler, üniversiteler, okullar, eğlence merkezleri ve spor kompleksleri yer alacak.”


Tarık bin Ladin

Gazetecilere ve Cibuti Hükümeti’nden yetkililere hitaben yaptığı konuşmada Tarık Bin Ladin, inşa edeceği iki şehrin dünyanın farklı yerinde yapmayı planladığı 98 şehir için örnek teşkil edeceğini umduğunu söyledi.

Gazeteye göre Middle East Development adında bir firması olan Tarık Bin Ladin 18 mil (28.5 km) uzunluğunda olacak olan köprü için şimdiden yüz milyonlarca dolar yatırım yapmış durumda.

Proje Mısır Giza Piramitleri, Yemen Aden Bahçeleri ve Büyük Çin Seddi’yle karşılaştırılıyor.

HONG KONG TARZI ŞEHİRLER İNŞA EDİLECEK

Köprünün iki tarafı olan Cibuti’nin kuzeyiyle Yemen’in Güney’inde Hong Kong, Dubai ve Malezya tarzı endüstriyel ve turistik kentler kurulacak. Projenin yapımını üstlenen şirketin CEO’su Muhammed Ahmed el-Ahmed ise “ proje tüm insanlık için bir umut olacaktır. Yakında insanlar Cibuti’de yaşamak için davet edilecekler” dedi.

El-Ahmed sözlerini şöyle sürdürdü: “Nasıl ki insanlar ABD’de yaşama hayali kuruyorlar pek yakında Cibuti’de yaşamak için birbiriyle telefonlaşacaklar.”


El-Ahmed “iki kıtayı birbirine bağlayacak köprü Senegal’in başkenti Dakar’dan Çin’in başkenti Pekin’e kadar olan bölgede ticaretin canlanmasına neden olacağını” vurguladı.

Projenin yapım gerekçeleriyle ilgili Middle East Development şirketin hazırladığı raporlardaysa şu bilgiler yer alıyor: “Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin gibi dünyada bazı ülke ekonomilerinin yaşadığı başdöndürücü gelişmeler bu hızlı kalkınmayı absorbe edecek yeni pazarlar olmazsa yerini büyük bir durgunluğa bırakacak. Bu pazarlar da Orta Doğu ve Afrika’da bulunuyor. Asya ve Afrika kıtalarını birbirine bağlayarak insan ve ürün sirkülâsyonunu kolaylaştıracak olan bu dev projenin amacı da üreten ülkelerle tüketen pazarlar arasındaki ticareti canlandırmak.”


Mısır’la Suudi Arabistan arasında bir köprü inşa etme fikrinden bu yana bu minvalde ilk ciddi girişim olan köprü projesi zengin petrol yataklarına sahip Ortadoğu ile yeraltı ve üstü kaynaklar bakımından oldukça zengin olan Afrika kıtasını birbirine bağlayacak.

Bazı gözlemciler köprünün iki tarafında ticaretin milyar dolar seviyede gelir getireceğini köprüde yapılacak bir demiryolu sayesinde bu gelirlerin çok daha artacağını öngörüyor.

ALT YAPI YETERSİZ

Ancak bütün bu temennilere rağmen The Independent gazetesi projeyi üstlenen çevrelerin köprünün iki tarafındaki alt yapının yetersiz olduğunu gözardı ettiklerini söyledi. Gazeteye göre, Cibuti’yi Afrika’nın öteki devletlerine bağlayan en iyi demiryolunun bile ömrü 90 yıl olup bu yolla 300 millik mesafeyi katetmek iki gün alıyor.


İki kıtanın birbirine yakın olduğu noktanın uzaydan görünüşü....

Cibuti’nin ticaret için iyi bir yer olmadığını iddia eden gazete Cibuti’nin, birçok ülkeyle çatışma halinde olan Etiyopya ve dünyanın en kapalı toplumu olan Eritre’yle komşu. Ayrıca Cibuti ile Eritre arasında sınır anlaşmazlığı var. Bunun yanında dünyanın en büyük felaketlerinin yaşandığı Somali de Cibuti’nin komşusu. Dolayısıyla dünyanın en çalkantılı iki bölgesinde açlık ve yoksulluğun kol gezdiği yerlerde yeni şehirler kurma pek mantıklı bir fikir değildir” dedi.

Ancak şirketin CEO’su en-Nur adlı bu kenti inşa etme fikrinin başarılı olacağını temenni ettiğini yatırımcıların projeyle ilgili kuşkularını gidereceklerini ve hayallerini gerçekleştireceklerini” söyledi.

Timetürk



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,840 µs