En Sıcak Konular

ABD'nin Türkiye'den istekleri

14 Ağustos 2008 10:25 tsi
ABD'nin Türkiye'den istekleri 
ABD'nin, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Türkiye ziyareti öncesi Ankara'dan İran ile enerji alanında önemli bir işbirliği yerine bu ülkeye yaptırım uygulaması beklentisi dile getirildi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın Türkiye ziyareti sırasında ikili enerji işbirliğinin görüşüleceği belirtilirken ABD’nin, Ankara’dan, İran’la enerji işbirliği yerine uluslararası toplumla birlikte bu ülkeye “yaptırım” uygulaması beklediği belirtildi.
Mahmut Ahmedinejad’ın Türkiye’ye yapacağı “çalışma ziyareti” sırasında enerji işbirliği konusu ele alınacağı kaydediliyor. Ancak Türkiye ile İran arasında enerji alanında işbirliğinin önemli ölçüde geliştirilmesine Washington’un hiç de sıcak bakmadığı ifade ediliyor.


ABD Büyükelçiliği yetkilisi, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede ABD’nin, Türkiye’nin, uluslararası toplumun İran’a nükleer zenginleştirme programlarını askıya alması, bunu yapmaması halinde de daha fazla izolasyona maruz kalacağı yönündeki çağrılarına gösterdiği “dayanışma”yı olumlu karşıladığını belirterek Ankara’yı, İran ile “uluslararası toplumun yaklaşımını zedeleyecek anlaşmalardan kaçınmaya teşvik ettikleri”ni söyleri.


Böylece, Washington, İran rejiminin, BM Güvenlik Konseyi ve UAEA yükümlülüklerine uymaktan "defalarca kaçındığı" ve altılar tarafından yapılan son işbirliği önerisini “reddettiği gibi göründüğü” bir dönemde Türkiye ile İran arasında hidrokarbon alanında önemli bir işbirliğinin yapılmasının “yanlış mesaj”ı göndereceğini düşünüyor.
Aynı yetkili, İran’ın “6’lar”dan gelen son önerine “net ve olumlu” bir yanıt vermediğini ve 1803 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararında verilen son süreye uymadığını belirterek “ABD’nin müttefiki Türkiye dahil, uluslararası toplum için İran rejimine baskı yapmak amacıyla ek önlemleri düşünmeye başlama zamanı geldi” dedi.



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,752 µs