En Sıcak Konular

Saldırıya uğrayan kiliseler takip altındaymış

14 Ağustos 2008 09:45 tsi
Ergenekon iddianamesi eklerinde bulunan ‘Ege Ordusu İstihbarat Başkanlığı Günlük İstihbarat Özeti’ başlıklı bir dizi rapor, kiliselerde gerçekleştirilen etkinliklerin sıkı takip altında olduğunu gösterdi.

227. klasörde bulunan raporlar arasında, İç İstihbarat Subayı Binbaşı E. B. imzalı 1 Aralık 2004 tarihli istihbarat raporunda, Ankara Kurtuluş Kilisesi’nin programı çerçevesinde 13 kişinin ‘müjdeleyici’ olarak Türkiye’ye geldiği ve Adana, Bursa, Diyarbakır, Isparta, İzmir, Samsun, Trabzon’a gönderildikleri belirtiliyor.   

Radikal Gazetesi’nin haberine göre Ege Ordu bünyesinde hazırlanan raporlar, son yıllarda sık sık saldırıya maruz kalan kiliselerin, TSK tarafından yakından izlendiğini ortaya çıkardı.

RAPORLAR
1 Ekim 2004 ile 10 Temmuz 2005 arasındaki süreci kapsayan raporlarda, misyonerlerin İstanbul ve Antalya’daki faaliyetlerine de sık sık değiniliyor. Kiliselerdeki en küçük bir faaliyetin bile günlük olarak kaydedildiği raporlar şöyle:

 1 Aralık 2004: Misyoner unsurların kendi aralarında yapmış oldukları istişare toplantısında (a) Önümüzdeki dönemde, Hıristiyanlık üzerine teoloji eğitimi verecek bir yüksekokul açılması, (b)Bulgaristan’da bir ay süre ile eğitime tabi tutulan 12 kişinin ‘müjdeleyici’ olarak Adana, Bursa, Diyarbakır, Isparta, İzmir, Samsun ve Trabzon’a gönderdikleri hususlarının görüşüldüğü. (Gen.Kur)
 19 Ocak 2005: Fener Rum Patrikanesi Bahai kesiminin ülkemizin AB’ye tam üyelik sürecinden kendi menfaatleri doğrultusunda yararlanabilmek amacıyla, Türkiye’nin müzakerelere başlayacağı 3 Ekim 2005’e kadar bilinen hedefleri doğrultusundaki faaliyetlerini artıracakları değerlendirilmektedir.
 7 Ocak 2005: İstanbul/Yeşilköy İtalyan Katolik Kilisesi’nde, İzmir/Bayraklı, İskenderun, Antakya, Mersin ve Trabzon Katolik kiliselerinin katılımıyla, 19 Ocak 2004’te “Hıristiyanlığı yeni kabul etmiş olanların kendi kurallara bağlılıklarının artırılması” amacıyla bir toplantının yapılacağı öğrenilmiştir. (Gen.Kur)
 23 Şubat 2005: Antalya Aziz Nikolas Kilisesi Derneği Kurucu üyesi şahıs tarafından, Antalya Serik ve bağlı köylerindeki öğrencilere Hıristiyanlık propagandasının yapıldığı ‘Hayat’ adlı kitabın ücretsiz olarak dağıtılacağı öğrenilmiştir.

HIRİSTİYANLARA YÖNELİK SALDIRILARDA BÜYÜK ARTIŞ
Raporlarda misyonerlik faaliyetlerinin arttığı belirtilen dokuz ilden yedisinde kiliselere ve rahiplere yönelik saldırılar yaşanmıştı.
2005 - 2006 ve 2007’de adı misyonerlik faaliyetlerinin arttığı iller olarak geçenlerden, İstanbul, Antalya, İzmir, Mersin, Diyarbakır, Samsun, Adana ve Trabzon’da rahip ve kiliselere yönelik saldırıların düzenlenmişti.
 İstanbul: Dirili Protestan Kilisesi’ne saldırı düzenlendi(Ocak 2005); bir giyim mağazasının Hıristiyan çalışanlarına saldırıldı (Ağustos 2005).
 Antalya: Aziz Pavlus Kültür Merkezi yakılmak istendi (Nisan 2005).
 Diyarbakır: Süryani piskoposun aracının geçtiği yolda kara mayını patladı(Ağustos 2005); Süryani Kilisesi basılarak üyeleri tehdit edildi, polis günlerce bölgeye devriye göndermedi (Nisan 2006).
 Adana: Protestan Kilisesi lideri Kamil Kıroğlu ağır bir şekilde dövüldü, tehdit edildi (Ocak 2006).
 Trabzon: Katolik Kilisesi rahibi Andrea Santoro öldürüldü (Şubat 2007)
 Mersin: Katolik Kilisesi üyeleri bıçakla tehdit edildi (Mart 2006)
 İzmir: Ortodoks cemaatinin Bergama’daki ayini protestolarla engellenmek istendi (Mayıs 2006); Ödemiş’teki Protestan Kilisesi’ne 6 adet molotofkokteyli atıldı (Kasım 2006); Bayraklı semtindeki Saint Antuan Kilisesi’nde rahip Adriano Franchini bıçaklandı (Aralık 2007)
 Samsun: Rahip Pierre Francoisse Rene Brunissen bıçaklı saldırıda yaralandı (Temmuz 2006); Protestan Kilisesi’nin camları kırıldı (Ocak 2007).
 Malatya: Zirve Yayınevi’nde katliam. (Nisan 2007)



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,620 µs