En Sıcak Konular

Hata mı tezgah mı?

14 Ağustos 2008 09:14 tsi
Hata mı tezgah mı? Kafkaslardaki mini savaşta ateşkes ile birlikte ABD’nin rolü sorgulanırken Sergey Lavrov, BM’de geçen hafta Güney Osetya ile ilgili karar aldırmaya çalıştığını ancak Batı’nın engellediğini söyledi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen cuma çatışma başlamadan saatler önce Moskova’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden Gürcistan ve Güney Osetya’nın güç kullanmaması için bir karar çıkarmaya çalıştığını söylerken, girişimlerinin Batılı ülkelerce engellendiğini savundu. Önde gelen İngiliz gazetesi Independent da krizin geride birçok gizem bıraktığına dikkat çekti.

TİFLİS’İ ABD YAKTI

Independent, Gürcistan’ın Tshinvali’ye saldırısının zamanlamasını sorgulayarak, ‘Abhazya ve Güney Osetya’daki durum yeni değil, 15 senedir aynı, anlaşmazlık pekálá diplomatik yollardan çözülebilirdi. Mihail Saakaşvili’yi, Güney Osetya’yı güç kullanarak geri alabileceğine neyin ikna ettiğini ve Washington’dan nasıl güvenceler aldığını sormak zorundayız’ yorumunda bulundu. Times gazetesi de İngiliz istihbaratının haftalar öncesinden Kafkaslarda yaşanan çatışmayı beklediğini, krizin sürpriz olmadığını yazdı.

HALEF HATA YAPTI

Saakaşvili’ye bir eleştiri de selefinden geldi. Gürcistan’ın eski cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze, Tiflis’in yeterli hazırlık yapmadan Güney Osetya’ya girmesinin ‘büyük bir hata’ olduğunu söyledi. Şevardnadze, kendisini koltuğundan eden Saakaşvili hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Kafkaslar yaşanan gerilimin yeni bir soğuk savaşa neden olmayacağını belirtti.

KAFKASLAR AB ABLUKASINDA

Hem Moskova’ya hem de Tiflis’e uyarılarda bulunan AB Dönem Başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ateşkes için bölgeye gitmesinin ardından, Polonya, Ukrayna, Estonya, Letonya ve Litvanya Devlet Başkanları Gürcistan’a destek için Tiflis’e gitti. Rusya’yı sert bir dille eleştiren Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, ‘Rusya’yı şimdi durduramazsak üçüncü dünya savaşı tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz, bugün Gürcistan’ın başına gelenler ile yarın bizler de karşılaşabiliriz’ dedi.


DÜN NE OLDU?


Rusya 10 yıldır ilk kez ileri düzeyde sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-8 diplomasi trafiğinden dışlandı. Almanya, Rusya’yı dışlamaya karşı çıktı.

Saakaşvili, 3 günlük yas ilan ettiklerini açıkladı.

Ateşkes ilan edilmesine rağmen Gürcistan, 50 Rus tankının Gori’ye girdiğini iddia etti.Rusya hemen bu iddiayı yalanladı. Daha sonra zafer işareti yapan Rus askerinin bulunduğu 50 araçlık konvoyu bölgedeki gazeteciler doğruladı.

Abhaz güçleri, Gürcistan topraklarına girerek İnguri Nehri üzerindeki köprüye bayrak dikti.

Savaşın ardından bir hayalet şehre dönen Gori kenti Güney Osetler tarafından yağmalandı. Batum’dan Tiflis’e gitmekte olan bir Türk TIR şoförü de soyularak aracına el konuldu.

AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanları, Kafkasya’daki çatışmaları ve gelişmeleri değerlendirerek ‘’somut bir ateşkes’’ çağrısında bulundu.

Rusların Poti’de üç sahil muhafaza gemisini batırdığı öne sürülürken, Kiev, Rus filosunu sınırlama kararı verdi.

Rusya Güney Osetya’da Gürcistan’a ait iki insansız uçak düşürdüğünü açıkladı.

ABD Başkanı Bush, Rusya’nın Gürcistan’daki tüm askerlerini çekmesi beklentisini dile getirdi. Rice’ın Tiflis’e gideceğini söyledi.

Star



Bu haber 256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,847 µs