Rusya'ya gözdağı verdi! | " /> Rusya'ya gözdağı verdi! | "/>

En Sıcak Konular

Bush iki bakanıyla Rusya'ya gözdağı verdi!

13 Ağustos 2008 20:30 tsi
Bush iki bakanıyla Rusya'ya gözdağı verdi! ABD Başkanı Bush, sağına Rice, soluna da savunma bakanı Gates'i aldı, Rusya'ya çok önemli mesajlar gönderdi.

ABD Başkanı Bush, Rusya'ya ültimatom benzeri mesaj gönderdi. Dışişleri Bakanı Rice'ı ABD'nin desteğini göstermek için Tiflis'e göndereceğini söyleyen Bush, bir ABD askeri uçağının da yola çıktığını duyurdu. Bugün Beyaz Saray'da gazetecilerin karşısına çıkan Bush, Rusya'nın, Gürcistan'daki askeri eylemlerinden endişe duyduğunu belirtti, Gürcistan hükümetine ABD'nin tüm desteğini sergileyeceğini özellikle vurguladı.

Gürcistan ile krizi sona erdirmek için Rusya'nın sözlerini mutlaka eylemleri ile yerine getirmek zorunda olduğunun altını çizen Bush, "Rusya sözünü tutmalı ve bu krizi sona erdirmek için eyleme geçmeli" ifadesini kullandı.

ABD'nin diplomatik baskıyı artıracağına işaret eden açıklamalarında Bush, Gates'in de Gürcistan'a insani yardım gönderilmesi çalışmalarına başlayacağını söyledi. Bush, ABD'nin bir askeri kargo uçağını, insani yardım amacıyla bölgeye gönderdiğini ve aynı zamanda tıbbi yardımın da yolda olduğunu belirtti.

Bush, Rusya'nın, bütün insani yardımların bölgeye ulaşmasını kabul etmesini beklediklerini kaydetti.

ABD'nin bu krizi bitirmek üzere, AB dönem başkanı sıfatıyla Fransa'nın gösterdiği gayretleri kuvvetle desteklediğini belirten Bush, ''ABD, Gürcistan'ın seçilmiş hükümetinin yanında ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz'' dedi.

Rusya'nın, Gürcistan'da hükümet değişikliği amacı taşımadığını söylediğini belirten Bush, Rusya'nın bu sözüne ''uygun davranmasını'' istedi.

Bölgesel bir ateşkesin kabul edilmesine rağmen Rusya'nın bu anlaşmayla tutarsız davranışlar sergilediğine dair haberler geldiğini belirten Bush, masum sivillerin hayatından endişe edildiğini kaydetti. Bush, ''Rusya'nın bütün askeri operasyonlarını durdurmasını ve askerlerini çekmesini bekliyoruz'' dedi.

Rusya'nın tutumunun dünyada ciddi sorulara yol açtığını ifade eden Bush, bu zamana kadar ABD'nin, Rusya'nın dünyaya entegrasyonunu desteklediğini ve şimdi Rusya'nın davranışlarıyla bunu riske soktuğunu söyledi. Bush, ''ABD ve AB ile ilişkilerini onarmak için Rusya'nın sözünü tutması ve bu krizi bitirecek şekilde davranması gerekiyor'' dedi.

Washington'da sabah saatlerinde ilk önce, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın bir basın toplantısı düzenleyeceği duyurulmuştu. Ancak kısa süre önce bu toplantının iptal edildiği bildirildi ve Rice yerine Bush'un konuşacağı gazetecilere duyuruldu.

Diplomatik baskıyı artırdığını göstermek isteyen ABD'nin, Rusya'ya mesajını daha kuvvetli iletebilmek için Beyaz Saray'dan böyle bir açıklama yapmayı uygun gördüğü belirtiliyor. Bush'un konuşmasında, diplomatik çabalarda ABD'nin, AB'nin dönem başkanı sıfatıyla Fransa'nın girişimlerini kuvvetle desteklediğini vurgulaması dikkati çekti.

 

 

Bush'un hemen sağında yer alan ve son günlerde ismi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la girdiği polemikle gündeme gelen Rice'ın çok sert yüz ifadesi oldukça dikkat çekti.

Lavrov'la Rice arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, Rus bakanın Saakaşvili'nin kesinlikle gitmesini istediğini basına sızdırması sonrasında, Lavrov, Rice'ı dinlediklerini anlamamakla ve yanlış tercüme etmekle suçlamıştı. Rice, ABD'nin en önde gelen Rusya uzmanı sayılıyor. Üniversitede görev yaptığı sırada da, bu konuda en yetkin hoca kabul ediliyordu.  (Reuters)

dünya bülteni



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,690 µs