En Sıcak Konular

DTP'de derin ayrılık

13 Ağustos 2008 15:56 tsi
DTP lideri Ahmet Türk, Ergenekon davasına tam destek veriyor. Ancak şahin kanadın öncü ismi Emine Ayna ise hem dava sürecini hem de iddianameyi eleştiriyor.

Demokratik Toplum Partisi (DTP), Ergenekon terör örgütü davasıyla ilgili çelişkili tutum sergiliyor. DTP lideri Ahmet Türk, hafta sonu yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde Ergenekon davasının Türkiye'nin şeffaflaşması adına çok önemli gördüklerini belirterek, "Bu davada tarafız." dedi.

Aynı toplantının sonuç bildirgesinde ise aksi ifadeler yer aldı. Ahmet Türk'ün görmediği metinde "MİT ve orduyu aklayan iddianame, bir yanıltmaca olarak devleti daha da derine çekmiştir. Bu çatışmanın tarafı olmamak konusunda izlediğimiz politikanın doğruluğu kanıtlanmıştır." denildi. Ahmet Türk'ün ise basına dağıtılan bu metnin içeriğinden bilgisinin olmadığı öğrenildi.

DTP'de uzun süredir devam eden şahin-güvercin ayrışması Ergenekon davasında da kendini gösterdi. Partinin güvercin kanadı Ergenekon davasına tam destek verirken, şahin kanat sürecin AK Parti ile asker arasında 'danışıklı dövüş' olduğunu ileri sürüyor. Güvercin kanadın lideri Ahmet Türk her fırsatta Ergenekon'un çözülmesini ısrarla istediklerini kaydediyor. Ancak şahinlerin öncü ismi Emine Ayna bu konuda yaptığı tüm değerlendirmelerde dava sürecini eleştiriyor. Bu görüş farklılığı, hafta sonu yapılan PM toplantısında da kendini gösterdi. Türk'ün toplantıyı erken terk etmesi sonuç bildirgesinin şahin kanadın düşünceleriyle şekillenmesine neden oldu. DTP'nin bildirgesinde AK Parti'nin kapatılmaması ve YAŞ toplantısından ihraç kararı çıkmaması 'devlet ile AKP arasında derin bir uzlaşma' olarak yorumlandı. Ergenekon süreciyle ilgili olarak da şu değerlendirmelerde bulunuldu: "Bir iktidar çatışması olarak gelişen ve ABD eliyle gerçekleştirilen Ergenekon operasyonu ve iddianamesi Kürt coğrafyasında yürütülen savaşta işlenen insanlık suçlarını, katliamları kapsamadı. MİT ve orduyu aklayan iddianame, bir yanıltmaca olarak devleti daha da derine çekmiştir. Bu çatışmanın tarafı olmamak konusunda izlediğimiz politikanın doğruluğu kanıtlanmıştır." Oysa DTP lideri Ahmet Türk, aynı toplantının girişinde yaptığı değerlendirmede "Ergenekon davasını Türkiye'nin şeffaflaşması adına çok önemli buluyoruz. Ergenekon'un bütün yönleriyle ortaya çıkarılması durumunda Türk ve Kürt halkları birbirlerini daha iyi anlayacak. Kürt ve Türk halkını birbirine düşürmek isteyen anlayış deşifre edilmeli. Biz bu davada tarafız." demişti.

DTP Genel Başkan Yardımcısı Bengi Yıldız, sonuç bildirgesini kimin kaleme aldığını bilmediğini söyledi. Ergenekon konusundaki Türk'ün düşüncelerini paylaştığını belirten Yıldız, davanın derinleşmesini istediklerini vurguladı. Yıldız, "Ergenekon konusundaki genel yaklaşımımız, bu sürece çok daha aktif katılmamız gerektiğidir. Hem parti olarak müdahil olacağız hem de bu örgütten etkilenen herkesin müdahil olması için çalışacağız." dedi. MYK Üyesi Gülay Calap ise Türk'ün açıklamalarıyla sonuç bildirgesi arasında çelişki olmadığını savundu.

samanyolu haber



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,603 µs