En Sıcak Konular

Afrika ilişkilerimizde tarihi dönemeç

13 Ağustos 2008 15:26 tsi
44 Afrika ülkesinden 100 sivil toplum kuruluşu yarın İstanbul'da bir araya gelerek, Forumu Başlıyor, Türkiye Afrika İlişkilerindeki Tarihi Dönemece imza atacaklar

Türk Afrika Sivil Toplum Kuruluşları Forumu, TASAM (Türk Asya Stratejik Araştırmalar merkezi) tarafından, 14–15 Ağustos 2008 tarihleri arasında İstanbul, Cevahir Kongre Merkezinde gerçekleştiriliyor. Foruma, 44 Afrika ülkesinden toplam 100 Sivil Toplum Kuruluşu, uluslar arası kuruluşlardan çok sayıda gözlemci ve Afrika’nın önde gelen basın kuruluşlarının temsilcileri katılacak.

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy; demokratikleşmenin önemli bir unsuru olan Sivil Toplum Kuruluşlarının sayısının, Afrika kıtasında da gün geçtikçe artmakta olduğunu; bu kuruluşların Afrika’nın kalkınmasında ve küresel entegrasyonunda önemli roller üstlendiğini belirtti. Şensoy’a göre: “Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle coğrafi açıdan olduğu kadar duygusal açıdan da yakınlığı bulunmaktadır. Tarih boyunca Afrika’yla olan yakın ilişkilerimizi, günümüz dünyasının ihtiyaçlarına cevap verebilecek, karşılıklı kazanımlara dayalı, dostane ilişkiler çerçevesinde güçlendirilmesi gerekmektedir.” Bu açıdan Sivil Toplum Kuruluşlarına çok büyük görevler düştüğünü belirten Şensoy, TASAM tarafından düzenlenecek forumun, Afrika’da aktif olarak faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarıyla, Türkiye’nin önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarını aynı çatı altında toplayarak, gerçekleştirilebilecek ortak projelerin çıkış noktası olabileceğini belirtti.

Forumun proje koordinatörlüğünü yürüten, TASAM Afrika Enstitüsü Direktör Yardımcısı Ufuk Tepebaş, “Birleşmiş Milletlerin Milenyum Deklarasyonu’nda ve BM Genel Kurulu’nun 57. Olağan Oturumu’nda Milenyum Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılmasında STK’ların önemini vurgulamaktadır. Bu kapsamda, Türkiye’nin ve Afrika’nın önde gelen STK temsilcilerinin katılacağı toplantılarda, sahip olunan bilgi ve tecrübelerin paylaşımı ile ortak işbirliği alanlarının belirlenmesi, günümüze ve geleceğe yönelik yapıcı diyalogların geliştirilmesi mümkün olacaktır.” dedi.

TASAM Ankara Temsilcisi Emekli Büyükelçi Doç. Dr. Ali Engin Oba Forumun hedeflerini şu şekilde özetledi: “Türkiye- Afrika Sivil Toplum Kuruluşları Forumu ile Türkiye’nin ve Afrika’nın önde gelen kuruluşları arasında işbirliği alanlarının belirlenmesi ve STK’lar arasında geniş eksenli bir işbirliği platformunun oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda, Afrika’ya ilişkin hazırlanacak geniş kapsamlı projelerin daha somut sonuçlar vermesi açısından, kıtanın daha yakından tanınmasını, ayrıca bölgesel ilişkilerin gelişimine katkıda bulunacak ve mevcut sorunları azaltacak nitelikte projelerin üretilmesi ve uygulamaya konulmasını ayrıca amaçlıyoruz.”

Forumun amacı Türkiye’nin ve Afrika’nın önde gelen kuruluşları arasında işbirliği alanlarının belirlenmesi ve STK’lar arasında geniş eksenli bir işbirliği platformunun oluşturulması. Forumda ekonomi ve kalkınma, uluslararası ilişkiler, eğitim, sağlık, medya ve iletişim, kültür ve turizm gibi başlıca konular ele alınacak. Forum genel değerlendirme ve STK’lar arasında ortak protokolün imzalanmasıyla sona erecek.


Kıtalar Arası İşbirliği

Forumun birinci günü “Ekonomi ve Kalkınma”, “Sektörel İşbirliği İmkanları: Eğitim, Sağlık, Kültür ve Çevre”, “İşbirliği İmkanları ve Sivil Toplum Diyalogu”, “Uluslararası Konjonktürde Afrika’nın Pozisyonu ve STK’ların Rolü” konu başlıklarında toplam dört oturum gerçekleştirilecek. Forumun ikinci gününde de aynı konu başlıkları ele alınacak ve tüm STK’ların katılımda bulunabileceği dört ayrı çalıştay düzenlenecek.

Forumda, Nijerya ECOWAS Genel sekreteri Ugoh Sunny “Yerel Entegrasyonda ECOWAS’ın Deneyimleri ve Yerel Entegrasyon için Beklentiler”; Birleşmiş Millteler Yerel Koordinatör ve UNDP Temsilcisi Mahmood A. Ayub “Milenyum Kalkınma Hedefleri ve Afrika”; Senegal UNECA Yönetici Sekreteri Makha Dado Sarr “Afrika’nın Bölgesel Entegrasyonunda STK’ların Rolü ve Dış Ortaklık”; TİM Afrika Çalışmaları Koordinatörü Yalın Alpay “Türkiye’nin Afrika’ya Yönelik Ekonomik Açılım Planı” başlıklı bildiriler sunacaklar. Kenya Afrika Barış Forumu Program Direktörü Edwin Mang’eni Barasa “Çatışma Çözümü ve Barış İnşasında Sivil toplumun Rolü”; Fas CAFRAD Genel Direktörü r. Simon Mamosi Lelo “Kamu Politikası ve Liderlikte Kapasitenin Artırılması: Afrikalı Ülkeler için Yöneticilik Kapasitesinin Geliştirilmesi Programında İşbirliği”, Kenya ANEW Koordinatörü Jamillah Mwanjisi “ Milenyum Kalkınma Hedefleri: Liderlerimiz Ne Yapmalı?” konularını ele alacak. Foruma, 44 Afrika ülkesinden toplam 100 Sivil Toplum Kuruluşu ve Afrika’nın önde gelen basın kuruluşlarının temsilcileri katılacak.

Afrika ve Türk Halkları Arasında Sivil Etkileşim

Tasam Başkanı Şensoy, forum kapsamında bugüne kadar farklı kesimler ile hazırlık toplantıları düzenlediklerini belirtti. Şensoy: “Bunlardan biri uluslararası ilişkilerde ortak projelerin üretilmesi ve yürütülmesi konusunda T.C Dışişleri Bakanlığı, Afrika ülkelerinin Türkiye Büyükelçileri ve Afrika Grubu misyon şeflerinin katılımıyla 24 Temmuz 2008 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdik. Bir diğer toplantıyı ise Türkiye’de önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımıyla 5 Ağustos 2008 tarihinde İstanbul’da düzenledik. 12 Ağustos 2008 tarihinde ise Türkiye’nin önde gelen medya kuruluşları ile bir hazırlık toplantısı düzenleyeceğiz. Toplantılar ile elde ettiğimiz bilgi yoğunluğunun tüm enerjisini Foruma yansıtmayı ve bu sayede tüm katılımcılar açısından verimli bir ortam yaratmayı umuyoruz…” dedi.

Şensoy; 18- 21 Ağustos 2008 tarihlerinde Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenecek "Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi" öncesi gerçekleştirilecek bu forum ile zirve hedeflerine uygun olarak Afrika ve Türk halkları arasında sivil etkinliklerin artırılmasına ilişkin sorunların ele alınacağı ve çözüm yollarının aranacağı geniş eksenli bir işbirliği platformunun oluşturulmasından dolayı mutluluk duyduklarını bildirdi.

haber7.com



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,682 µs