En Sıcak Konular

Filika 'kazası' 3 koldan takipte!

13 Ağustos 2008 15:17 tsi
Tuzla Tersaneler bölgesindeki Gisan Tersanesi'nde meydana gelen ve 3 işçinin ölümü 12 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan filika kazası ile ilgili 3 ayrı alanda soruşturulma başlatıldı.

Tuzla Cumhuriyet Savcılığı, kazanın, filika imalatı hatasından mı, indirme sırasında ihmal olup olmadığı ve işçilerin filikaya bindirilmesinin gerekli olup olmadığını inceliyor.

Tuzla Cumhuriyet Savcısı Yaşar Özen tarafından yürütülen filika kazası soruşturmasının üç ayrı başlıkta yapıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre savcılık, 3 işçinin ölümü 12 işçinin yaralanması ile ilgili filika kazasında, filikada imalat hatası olup olmadığının incelenmesi için bilirkişi tayin ederken, filikanın denize indirilmesi sırasında işverenin ve sorumlu klas kuruluşunun ihmalinin olup olmadığı ile test için işçilerin filikaya bindirilmesinin gerekli olup olmadığı yönünde inceleme başlattı. Soruşturma sonunda hazırlanacak olan iddianamede ise sorumlular hakkında, "birden fazla kişinin ölümüne sebep vermek" suçundan dava açılabileceği bunun cezasının ise 2 ila 15 yıl arasında olduğu öğrenildi.

Öte yandan, Limter- İş Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç de sabah saatlerinde sendika avukatı Sezin Uçar ile birlikte Tuzla Adliyesi'ne gelerek Gisan Tersanesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Kazanın oluşunun anlatıldığı şikâyet dilekçesinde, GİSAN Gemi İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti yetkilileri hakkında, "Kasten öldürme, şantaj, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali" suçlarından dava açılarak cezalandırılması istendi. Adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dinç; "Tersane ölümleri ile ilgili şuana kadar yaptığımız şikâyetlerde taşeron firma yetkilisi hakkında 'taksirle adam öldürmek' suçundan dava açıldı. Bu uçun cezası ise 3 ila 6 yıl arasında hapis cezası veriliyor. Bu ceza da 20 bin YTL gibi paraya çevriliyor. Bizim istediğimiz, 'Kasten adam öldürme' suçundan dava açılmasıdır. Aksi takdirde, işverenler işçi ölümünden 20 bin YTL gibi komik bir para cezasıyla kurtuluyor ve işçi güvenliğine önem vermiyor" dedi. Cem Dinç, olay sonrasında basına açıklama yapan işçilerin, işveren tarafından işten çıkarıldığı, konuşmaları durumunda da işten atılmayla tehdit edildiğini de iddia etti.

star



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,911 µs