En Sıcak Konular

Veli Küçük'ün 'turşu' sırları

13 Ağustos 2008 13:14 tsi
Veli Küçük'ün 'turşu' sırları Ergenekon terör örgütüne uzun süre gözünü kapayan Vatan gazetesi de sonun da ikna olmuş olacak ki Ergenekon haberlerine sıkça yer vermeye başladı.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün ajandasında "turşularla" ilgili notlar var. Bu notların Küçük'ün turşu merakını gösterdiği mi, yoksa şifreli notlar mı olduğu araştırılıyor.

Ergenekon dosyasının delilleri arasında emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün ajandası da yer alıyor. Küçük'ün ajandasına yazdıkları notlar arasında en şaşırtıcı olanı ise "turşularla" ilgili bölümler. Küçük'ün asker emeklisi olduktan sonra yaptığı işler arasında, GİMA Şirketi'nde danışmanlık ve bir güvenlik şirketinde ortak olduğu biliniyor. Bu notlar "Veli Küçük turşuculuk da mı yaptı?" sorusunu akıllara getirdi.

Küçük'ün 2006 yılının 7, 11, 18, 20 ve 28 Ekim tarihlerine aldığı notlarda "Turşular ışığa çıkacak", "Turşular soğuk havaya çıkacak", "Turşuların asiti alınacak ve depoya girecek" yazdığı görülüyor. Ancak bu notların gerçekten turşularla mı ilgili olduğu yoksa şifreli notlar mı olduğu belirsiz. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün bu ajanda sayfalarına dosyasında yer vermesi, notların turşuyla ilgisi olmadığını düşündürüyor.

VATAN'ın konuştuğu Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Atakan Günay, turşuculuk sektöründe "Turşuyu ışığa çıkartmak, soğuğa çıkartmak ya da asitini almak" gibi tabirlerin kullanılmadığını söyledi. Bu tabirleri ilk kez duyduğunu belirten Günay şunları anlattı: "Turşu yapımında kullanılan tabirler değil. Turşu, kurulacak sebzesine bağlı olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında kurulur. Ekim ayında kurulmaz. Ağustos Eylül ayına kadar turşunun kurulması gerekir. Kasım-Aralık ayları gibi de turşu olgunlaşmıştır. Yenmeye hazır hale gelir. Turşunun asiti alınmaz çünkü aksine turşu asitli olması makbuldür. Turşu kurulurken asitli olması için tuz, sirke kullanılır. Böylece asit bakterilerinin artması sağlanır. Asitik tat böyle oluşur. Turşular belli bir sıcaklıkta, ağızları sıkıca kapalı olarak saklanır. Fermantasyon süreci böyle bir ortamda oluşur."

Patlayıcıyı mı kastediyor?

Bomba Uzmanı Kimya Mühendisi Turgut Cıldaoğlu VATAN'a yaptığı değerlendirmede, bu tür konuşmaların gizli örgütlerin ya da yasadışı oluşumların kullandığı şifreli kodlardan olabileceğini belirtti. Cıldaoğlu "turşu" kodunun bomba ya da eroin anlamına gelebileceğini belirtti:

Asiti alınacak: Turşuların asiti alınacak ve depoya girecek ifadesinden, bombaların içindeki patlayıcı maddenin ya da fünyelerin azaltılarak, bir başka yere nakledileceği, götürüleceği anlamı çıkartılabilir. Asit burada bombanın patlayıcı kısmı olabilir. Bombalar taşınırken patlamaması için, düzeneğinin bozulması asitinin çıkartılması yani fünyesinin azaltılması ya da patlayıcı kısmının çıkartılması demek olabilir.

Soğuğa çıkartmak: Turşuların soğuk bir yere çıkartılması demek, rutubetten uzak, güneş görmeyen bir yere götürülmesi anlamına gelebilir. Barutların rutubet olmayan bir yere götürülmesi, kimyasalın rutubetten etkilenmemesi için soğuk bir alanda tutulması anlamına gelebilir.

Işığa çıkartmak: Işığa çıkartmak ise eyleme geçilmesi anlamında kullanılmış olabilir. Patlatmak, eyleme geçmek anlamında ışığa çıkartmak ifadesi kullanılabilir. Açığa çıkartıp bombaları patlatmak anlamında.

vatan



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,025 µs