En Sıcak Konular

2030'da benzinli araç tedavülden kalkacak

13 Ağustos 2008 12:08 tsi
Kullanımı yaygınlaşan hibrit, elektrik ve hidrojen yakıtlı çevreci araçlar yakında benzinli araçları tedavülden kaldıracak.

10 yıl önce, dünyanın lider 180 şirketi tarafından kurulan Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi küresel bir ağ haline geldi.

4 yıl önce de Türkiye'de İş Dünyası Sürdürülebilir Kalkınma Derneği kuruldu.

Derneğin başkanı aynı zamanda TNT'nin Türkiye Genel Müdürü olan Turgut Yıldız. 2030'da benzinli araç tedavülden kalkacak, diyen Yıldız, şöyle konuştu: "Öncelikle söyleyebilirim ki çok uzak değil 2030 yılından itibaren artık benzinle çalışan arabalara binemeyeceğiz. Teknoloji çevreye dönük, çevreyi düşünecek şekilde dizayn edilecek."

"Sadece arabalar değil tüm kullandığımız ürünler, insanlığa hizmet eden araçlar artık farklı bir tasarım içerisinde olacak ifadesini kullanan Yıldız, "Düşünsenize Toyota gibi dünya devleri bile artık 2030 araç üretim hedeflerini hibrit araçlar üzerine kurguluyor." dedi.

BENZİNSİZ ARAÇ KULLANIMI ARTACAK

Kalkınma Derneği Dünya otomotiv sektörünün yeni trendi olarak dikkat çeken çevreci araçlar konusunda Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin yaptığı birçok çalışma benzinsiz araç kullanımını sağlayacak. Benzinsiz araç kullanımı hem çevreye verdiği destek ile hem de petrol rezervlerinin farklı alternatifler için kullanılması açısından önem taşıyor. Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Turgut Yıldız, dernek olarak sürdürülebilir kalkınma kriterlerinin iş dünyasına yerleşmesini sağlamaya çalıştıklarını vurguladı. Derneğin Dünya Konseyi olan WBCSD'nin de destekleyici çalışmaları olduğuna işaret eden Yıldız, bu birlik içindeki komitelerin benzin bağımlılığından arındırılmış yeni araçlar üzerinde çalışmalar yaptığını kaydetti. Yıldız, bu alandaki gelişmelerin artması durumunda dünya üzerinde petrol rezervleri bitmeden benzinsiz araç kullanımı sayesinde petrol kaynaklarının başka alanlarda kullanımının sağlanabileceğine dikkat çekti.

DOĞRU ZAMANDA DOĞRU KAYNAK

Yıldız, 'Şirketlerin üretim süreçleri, kaynak kullanımı, atık değerlendirmesi konularına çevreci yaklaşımla bakması gerekiyor. Bu bakış açısıyla da iş stratejilerini geliştirmeliler.'dedi. Sürdürülebilir kalkınmanın kaynakların doğru zamanda kullanılmasıyla mümkün olacağını belirten Yıldız, son zamanlarda çevre ve çevreye duyarlılık konusunda ilerleme kaydedildiğini de ekledi. Yıldız, yerli ve çok uluslu şirketlerin bu alanda daha aktif olduğunun altını çizdi. Yıldız, KOBİ'lerin yanlış olarak bilinene maliyet artışı konusu veya eğitim eksikliği yüzünden fazla çalışma yapmadıklarını vurguladı. TOBB, KOSGEB gibi kuruluşların devlet ile iş birliği yaparak, etkin eğitimler ve örneklerini iş dünyasına göstermeleri gerektiğini söyledi.

İNOVASYON İŞ DÜNYASININ OLMAZSA OLMAZI

SKD Başkanı Turgut Yıldız, firmaların çoğunda yenilik konusunda bir çalışma yapılmadığını belirtti. Yıldız, dernek olarak inovasyona her zaman öncelik verdiklerini kaydederek, değişimin iş dünyasının doping aracı olduğunu vurguladı. 'Değişim için yaratıcılık ve Ar-Ge çalışmaları gerekir. 'Başkaları bulsun ben uygularım' mantığı bize bir şey kazandırmaz. Şirketler bu alanda çalışmalarını paylaşabilirler.'diyen Yıldız, yapılacak yatırımların pozitif bir dönüş sağlayacağına dikkat çekti. Üniversiteler ile sanayiciler arasındaki iş birliğinin önemine değinen Yıldız, her iki kesiminde bir arada bulunduğu platformlar oluşturulması gerektiğini ifade etti. Yıldız, sanayinin üniversitelerin uzmanlığından yaralanırken, öğrencilere de iş olanağı sağlayabilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

ÇEVRECİ BİLİNÇ EĞİTİMLE SAĞLANIR

Turgut Yıldız, Türk milletinin zorluklarda birlikte hareket edebilme yeteneği sayesinde elektrik ve su tasarrufu konusunda gösterdikleri hassasiyeti çevreci ürünleri tercih etme konusunda da göstereceklerinin altını çizdi. Sıkıntının gerçek bir tehdit olarak algılandığı zaman çözülebileceğine işaret eden Yıldız,' Artık en ücra köylerimizdeki insanlarda bile kendilerine, tarla ve ağaçlarına nelerin zarar vereceğini gözlemleyebiliyorlar. Burada da devlet ve STK işbirliği bilinç kazandırma ve eğitim açısından önemli olacaktır.'diye konuştu.

KALKINMA KRİTERLERİ TEMELE OTURMALI

Turgut Yılmaz,' AB'ye hiç kabul edilmeyeceğimiz varsayımı bile olsa, bizim sürdürülebilir kalkınma kriterlerini ülkemizde yerleştirmemiz şarttır. Bunlar ülkemizin geleceği için zaten gereklidir.'dedi. Yılmaz, hükümetin sürdürülebilir kalkınma konusunda üniversitelerin, yerel iradelerin, sivil toplum kuruluşlarının şirketlerin uygulamalarını desteklemesi ve bu kurumları teşvik etmesi durumunda AB konusunda ilerleme kaydedeceğini belirtti. Bu eğitimlerin fazla bütçeli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, sadece bu alanda yapılacak çalışmaların bile AB açısından destekleneceğini vurguladı.

Fahri Sarrafoğlu / Dünya Bülteni



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,618 µs