kıyafetine bakmıyor | " /> kıyafetine bakmıyor | "/>

En Sıcak Konular

Microsoft çalışanının kıyafetine bakmıyor

13 Ağustos 2008 15:23 tsi
Microsoft çalışanının kıyafetine
 bakmıyor  
Dünyanın en gözde şirketi Microsoft'un merkezinde 3'ü Türk, 13 başörtülü çalışan mevcut. Öz vatanı Türkiye'de kıyafetinden dolayı eğitim ve kariyerine devam edemeyen başörtülüler, dünya çapında önemli yerlere geliyor.

Kapılarını başörtülülere açan dünyanın en büyük şirketlerinden biri de Microsoft. Haftalık haber dergisi Aksiyon'un son sayısında yer alan habere göre, şirkette halen 13 başörtülü kadın çalışıyor. Bu kadınların şirketle ilgili ortak görüşü şöyle: "Burada kıyafete değil, verimliliğe bakılır." Fetiye Karabay (32), Boğaziçi Üniversitesi'nde yüksek lisansa başladığında başını açmak zorunda kalmış. Türkiye'de bıraktığı eğitimine ABD'de devam etmiş. Bugün Microsoft'un merkez kampüsü Washington Redmond'da dilbilimci sıfatıyla, program yöneticisi olarak çalışıyor. Karabay'la birlikte iki başörtülü Türk daha var. Bunlardan biri 2001'de Microsoft'a katılan ve Windows Bilgisayar Ağları-Aygıtları Grubu'nda çalışan Nazan Kurt. Diğeri ise Haziran 2007'den bu yana XBOx ve Zune gibi ürünlerin derlenmesinde görev alan Esra Usta (34). Türklerin dışında da 10 başörtülü var kampüste. 30 bin kişinin çalıştığı Redmond kampüsünde 180 kadar Türk bulunuyor.

Dünyanın en gözde şirketlerinden birinde istediği kıyafetiyle çalışan Karabay, Türkiye'nin hâlâ başörtüsü gibi temel bir özgürlük konusunu tartışıyor olmasını çok anlamsız bulduğunu söylüyor. Kıyafet tercihlerinden dolayı insanların eğitim hakkından mahrum bırakılmalarını 'çağdışı' görüyor. Başörtüsünün siyasi simge olarak gösterilmek istenmesine de tepkili: "Ben başörtüsünü siyasi simge olarak hiç görmedim. Hiçbir zaman bu şekilde örteni de görmedim." 'Din ile bilim çatışır' tezini çürüten en önemli delilin kendisi olduğuna dikkat çeken Karabay, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Dinimi yaşayan bir kişi olarak bilimde de ilerlediğimi düşünüyorum. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde başörtümle devam ettiğim doktora programını tamamlamak üzereyim. Dinimin, bilimi teşvik ettiğini görüyorum." Karabay, bugüne kadar Microsoft'ta başörtüsünden dolayı hiçbir problem yaşamamış. Şirkette kendisine normal bir çalışan gibi davranıldığını, en küçük bir ima dahi almadığını belirtiyor. Bill Gates'in 1975'te kurduğu Microsoft'un, 2007 yılı geliri 51,2 milyar dolar. 102 ülkede 72 bin çalışanı var. Kural ve çalışma alanlarını 'personel verimliliğini artırma odaklı' düzenleyen şirkette tek kişilik odalarda çalışılıyor. Yerel kıyafetiyle bir Hindu'yu veya Musevi'yi görmek sıradan bir durum. Kafeteryada da helal, koşer, diyet ve vejetaryenler için özel menüler bulunuyor. Personelin çalışıp çalışmadığı da düzenli olarak denetlenmiyor; yıllık hedeflerini tutturup tutturamadığına bakılıyor.

zaman



Bu haber 373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,493 µs