En Sıcak Konular

Rusya onu masada istemiyor

13 Ağustos 2008 09:10 tsi
Rusya onu masada istemiyor Rusya şimdi barışı konuşuyor. Ancak masada ona yer yok!

Bütün dünyadan yükselen ateşkes çağrılarına dün Rusya'dan cevap geldi. Operasyonları bitirdiklerini açıklayan Medvedev, Sarkozy'nin barış planını kabul etti. Ancak, Moskova, masada Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili'yi görmek istemiyor.  

Rusya ve Gürcistan arasındaki savaşın 5. gününde Moskova'dan önemli bir açıklama geldi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Gürcistan'daki askerî harekâtı bitirme kararı aldıklarını söyledi. 'Saldırgan tarafın cezalandırıldığını ve askerî birliklerinin dağıtıldığını' ifade eden Medvedev, "En önemlisi orada yaşayan vatandaşlarımızın ve barış güçlerinin güvenliği sağlandı. Şu anda sorunun çözüm yollarını görüşebiliriz." dedi. Barışın sağlanması için bazı şartlar öne süren Rus lider, Gürcü askerlerinin kriz öncesindeki mevzilerine çekilmelerini, kısmi olarak silahsızlandırılmalarını ve Gürcistan'ın güç kullanmayacağına ilişkin anlaşma imzalamasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise düzenlediği basın toplantısında Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile temas kurmak istemediklerini belirtirken, şöyle konuştu: "Artık bundan böyle Saakaşvili bizimle masada oturamaz. Hatta Saakaşvili'nin görevi bırakması daha iyi olurdu." dedi. Öte yandan, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili, Gürcistan'ın, Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan (BDT) çıkacağını belirterek, diğer ülkelere de bu topluluktan ayrılmalarını önerdiklerini söyledi. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hooop Scheffer, Gürcistan'ın ittifaka katılımına ilişkin sürecin devam ettiğini ifade etti.

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin ise operasyonun sonlanmasının bölgeden tamamen çekildikleri anlamına gelmediğini ve Gürcülerin muhtemel saldırılarına karşılık vereceklerini söyledi. Bölgeyi tamamen boşaltmalarının 'son derece mantık dışı' olacağını söyleyen Nogovitsin, "Biz orada bulunmaya devam edeceğiz. Karşı taraf şiddete başvurursa buna anında karşılık vereceğiz." dedi.

Sarkozy ise Rusya'nın operasyonu sona erdirme kararından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, tarafların çatışma öncesindeki pozisyonlarına dönme takvimi çıkarmasını istedi. "Avrupa, Rusya'nın çok büyük bir devlet olduğunu biliyor.'' diyen Sarkozy, Rusya'nın vatandaşlarının çıkarlarını korumasının normal olduğunu, uluslararası kamuoyunun da Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunmasını istediğini sözlerine ekledi. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Krisztina Nagy de Komisyon'un Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in Gürcistan'daki askerî operasyonları durdurma kararı almasını not ettiklerini belirtti. Bu arada, Moskova'nın Gürcü hükümetini devirmek istediği iddiaları konuşulmaya devam ederken, dün Moskova'dan ilk kez Saakaşvili'nin devlet başkanlığını bırakması yönünde mesaj geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Saakaşvili ile masaya oturmak istemediklerini ifade etti. Lavrov, "Ben, Rusya'nın Saakaşvili ile konuşmak istediğini düşünmüyorum. O vatandaşlarımıza karşı suç işlemiş bulunuyor. Artık bundan böyle Saakaşvili bizimle masada oturamaz. Hatta Saakaşvili'nin görevi bırakması daha iyi olurdu." dedi.
 
Zaman



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,574 µs