En Sıcak Konular

Barzani yine tehdit etti!

5 Ağustos 2008 16:39 tsi
Barzani yine tehdit etti! Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani,yine tehdit etti.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani, yerel seçim tasarısıyla ilgili Bağdat'ta devam eden görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından yaptığı açıklamada "anlaşma sağlanamazsa Kerkük'ün Kürt bölgesine bağlanması teklifini kabul edeceklerini" ifade etti.

Önceki akşam Bağdat'tan Erbil'e dönen Mesut Barzani, Amerikan ordusuna ait bir uçakla geldiği Erbil Havaalanı'nda Kerkük'teki Arap ve Türkmenlere "Dış güçlerin oyununa gelmeyin, sizin dostunuz Kürt milletidir" şeklinde seslendi.

Irak Parlamentosu'nun yerel seçimlerle ilgili yasa tasarısını Kürt milletvekillerinin şiddetli itirazına rağmen kabul etmesiyle başlayan anlaşmazlık çözülemedi. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve yardımcısı Ali Abdülmehdi'nin veto ettiği tasarı Kerkük'teki etnik grupların yönetimde eşit oranda temsil edilmesini öngörüyordu. Gruplar arasında iki haftadır devam eden görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine meclis tatile girdi ve meseleye acil bir siyasi çözüm bulunma ihtimali ortadan kalkmış oldu. Bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Barzani, Kerkük'ün kaderinin referandumla belirlenmemesi durumunda Kerkük İl Meclisi'ndeki Kürt üyelerin vilayetin kuzeydeki Kürt bölgesine bağlanması yönündeki talebini kabul edeceklerini söyledi. Barzani, 'hiçbir şekilde dış güçlerin Kerkük'te kendi özel amaçlarına kavuşmasına yol vermeyeceklerini' de kaydetti.

Yerel seçimler yasasının, özellikle Kerkük ile ilgili 24. maddenin anayasaya aykırı bir şekilde Irak Federal Meclisi'nden geçmesiyle yine çok ciddi siyasi bir oyunun oynandığı ve burada dış güçlerin rolünün büyük olduğu iddiasında bulunan Mesut Barzani, yeni Irak'ın özellikle iki başlıca ulus Kürt ve Arap olmak üzere, bütün siyasi tarafların uzlaşma temeli üzerinde kurulduğunu vurguladı. Bu yeni Irak'ın kurulması sürecinde "Kürdistan"da elde edilen ulusal kazanımların demokrasi adı altında bir parlamento kararı ile oldubittiye getirilmesine asla seyirci kalamayacaklarını ve bunu hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini de sözlerine ekledi.

ABD'den uzlaşma çağrısı

Amerika ise Kerkük'ün geleceği konusunda Iraklılara uzlaşma çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gonzalo Gallegos, Kerkük'teki gelişmelere ilişkin bir soru üzerine, "Iraklı siyasi liderler, seçim yasasını görüşmeye devam ediyor. ABD'nin Bağdat büyükelçisi Ryan Crocker ve büyükelçilik yetkilileri, bu yıl içinde yerel seçimlerin yapılmasına imkan verecek bir seçim yasasının geliştirilmesine yönelik uzlaşma ve görüş birliği sağlanması yönünde Iraklıları cesaretlendirmeyi sürdürüyor." şeklinde konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin Kerkük konusundaki kaygılarını Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye ilettiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Gallegos, seçimlerin bu sonbaharda yapılabilmesi yönünde bir anlayışın oluşabilmesi için Iraklı tarafların, kendilerini bütün seçeneklere açık tutmaları gerektiğini söyledi. Sözcü, bu konuda ABD'nin Kürtlerle görüşüp görüşmediği şeklindeki bir soruya ise, "ABD'nin bütün büyükelçilikleri, bulundukları ülkelerde toplumun mümkün olan en fazla sayıda unsurlarıyla temas kurar." karşılığını verdi.

samanyolu haber



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs