En Sıcak Konular

Kanadoğlu'ndan yeni buluşlar

5 Ağustos 2008 15:46 tsi
Sabih Kanadoğlu'nun, Kapatma Davası kararı açıklanınca yaptığı ilk yorumla, dün yaptığı yorum arasında uçurum var. İşte yeni Kanadoğlu icatları.

Eski Yargıtay Başsavcısı Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi "kapatma davasıyla" ilgili karar açıklanınca ilk yorumunu Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy beldesindeki yazlığında yapmıştı.

Kanadoğlu bu yorumunda oldukça sakin açıklamalar yapmış, "karara saygı" istemişti. Kanadoğlu karara hukiki yönden de hiçbir eleştiri getirmemişti. Ancak Kanadoğlu, kararın üzerinden zaman geçtikten sonra, belki de yeni hukuksal araştırmalar yaptı ve Ceviz Kabuğu Programı'nda yepyeni hukuksal buluşlarla, daha önceki açıklamasının tam tersi yönde açıklamalar yaptı. Kanadoğlu daha önce "saygı" istediği kararı ve kararı alanları bu sefer yerden yere vurdu.

KANADOĞLU'NUN İLK AÇIKLAMASI ŞÖYLE:


"Karar saygı ile karşılanmalı"

''11 üyeden 10'unun odak olma hususunda görüş birliğine vardığı anlaşılmaktadır. Bu ne sevinilecek ne de yerinilecek bir karardır. Bu İktidar Partisi'nin bundan ders alması gereken bir karar. Laik Cumhuriyet aleyhine eylemlerden bundan sonra kaçınacağını umut ediyorum. Karar bu yönüyle, eğer bu ders alınmış ise Türkiye'nin lehine olacaktır ve Türkiye'yi iyi günler bekleyecektir. Ben her durumda bu kararın saygı ile karşılanması gerektiğine inanıyorum.''

KANADOĞLU'NUN CEVİZKABUĞU'NDAKİ AÇIKLAMALARI ŞÖYLE:

İlk açıklamasında "karara saygı" isteyen Sabih Kanadoğlu, Ceviz Kabuğu Programı’nda yaptığı açıklamada ise Anayasa Mahkemesi’ne çok baskı yapıldığını, kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti..

Kanadoğlu, AKP kapatma davasından çıkan kararın anayasaya ve CMK’ya aykırı olduğunu söyledi. Kanadoğlu, “Davada karar almak için üç oylama yapılması gerekiyordu” dedi.


Yıllarca tartışılacak bir karar
Davada karar almak için üç oylama yapılması gerektiğini kaydeden Sabih Kanadoğlu, “Anayasa Mahkemesi, aldığı bu kararla anayasa hukukuna yıllarca tartışılacak, izi silinmeyecek bir armağan bırakmıştır” dedi. Başsavcı Kanadoğlu, yasalara göre davada izlenmesi gereken doğru yolu şöyle anlattı:  “3 oylamanın arka arkaya yapılması gerekirdi. Böyle bir dava bu şekilde sonuçlandırılamaz. İlk oylamada anayasanın 69. maddesinin 6. fıkrasına göre hakkında kapatma davası açılan partinin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olup olmadığını belirler.

Laiklik karşıtı odak mı değil mi?
AKP eylem ve beyanları ile laiklik karşıtı odak olmuş mudur olmamış mıdır? Bunun cevabı ”evet“ ya da ”hayır“ dır. ”Hayır“ fazla çıkarsa zaten davayı reddedersiniz.  7 veya üzeri oyda ”evet“ bulunursa tespit yapılmıştır. Buna göre 2. oylamada partinin eylemlerinin ağırlığı belirlenir. Partinin hazine yardımının kısmen veya tamamen kesilmesi için üçüncü oylama yapılır. Siyasi Partiler Kanunu’na göre bu da son yardımın yarısından az olmamak zorundadır. Bu sakat oylama, Erbakan’ın kayıp trilyon davasına benzer biçimde kaçak trilyonlar davası olmuştur.”

Diğer üyeler niçin itiraz etmedi?..
Kanadoğlu, kapatma davasında yapılan uygulama da bir değil birden fazla yanlışın oluğunu söyledi. İlk yanlışın anayasa hükümlerine uyulmayarak, ikinci yanlışın en az oyu en çoğa ekleyerek yapıldığını belirten Başsavcı, “3. oylama yapılmayarak da 3. yanlış yapılmıştır” dedi. Hulki Cevizoğlu, “İç ve dış baskılar oldu, Ergenekon adı verilen dava ortaya çıktı AB’nin içinden ”kıytırık“ olan ve olmayan birçok kişi işe karıştı... AKP’ye yakın olduğu söylenen Haşim Kılıç, davayı tek oylamada karara bağlamış olabilir! Peki diğer üyeler neden itiraz etmedi, onların böyle bir hakkı yok muydu?” diye sordu. Başsavcının bu soruya yanıtı: “Elbette var. Olmaz olur mu? Bir iç tüzük var ve buna göre itiraz edebilirlerdi” şeklinde oldu. Anayasa mahkemesinin baskı altında karar aldığını savunan Sabih Kanadoğlu, “Bu kadar baskıya uğramış dünyada başka bir Anayasa Mahkemesi yoktur. Böyle baskı  altında karar vermiş bir mahkeme görülmemiştir. Bu demokrasi zaferi değildir!” dedi. Kanadoğlu kararla ilgili gerekçeli karar açıklanmadan yapılan yorumların da yanlış olacağını açıkladı.

Ceza sadece 2008’de geçerli
AKP’ye ceza olarak verilen hazine yardımının yarısının kesilmesi konusuna da açıklık getiren Kanadoğlu, “Hazine yardımın kesilmesi 2008 yılında verilen yardımının yarısının geri ödenmesi anlamına geliyor. Bundan sonraki yıllarda para kesilmeyecek” dedi.

Bu sakat karar herkesi bağlar
Anayasa Mahkemesi kararları kesin olduğu için bundan sonra herhangi bir yolla değişiklik ya da düzeltme yapılamayacağını ifade eden Kanadoğlu, “Bu olay Yargıtay’ın herhangi bir yerinde olsaydı düzeltilebilirdi ama burada düzeltilemez. Çünkü mahkeme ”ben hata yaptım, düzelteyim“ diyemez. Karar kesin olduğu için de yeni bir yola gidilemez. Bu karar bu sakat haliyle herkesi bağlayan bir karardır. Bu sakat oylama nedeniyle verilecek en az ceza verilmiştir” diye konuştu. Kanadoğlu, temelli kapatma kararı çıkmadığı için kişilere de siyasi yasak getirilmediğini söyledi.

Karara hukuk dışı şeyler katıldı
“Bu davayı büyük bir yargı hatası olarak tanımlıyorum” diyen Sabih Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın kararı açıklarken yaptığı konuşmayı “talihsiz bir konuşma” olarak değerlendirdi. Kanadoğlu şunları söyledi: “Hiçbir mahkeme açılmış bir davanın ülkenin ekonomik ve siyasi durumunu göz önüne alarak karar almaz. Bunları hesaba kattığını söyleyen Başkan karara hukuk dışı şeyler kattığını da söylemiş oldu. İkincisi bir daha bizim karşımıza böyle davalar getirmeyin demektir bu... Siyasi mesaj taşıyan bir demeç vermiştir.” Kanadoğlu yapılan oylamada aslında 10 kişinin AKP’nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğunu kabul ettiğini söyledi. Kanadoğlu, “Hem laiklik karşıtı olduğunu kabul edeceksiniz hem de en az ceza alsın diyeceksiniz. Böyle bir şey olamaz” dedi.

aktif haber



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,449 µs