'sıfır ihraç' rahatsızlığı | " /> 'sıfır ihraç' rahatsızlığı | "/>

En Sıcak Konular

Mengi'nin 'sıfır ihraç' rahatsızlığı

5 Ağustos 2008 13:23 tsi
Mengi'nin 'sıfır ihraç' rahatsızlığı Yüksek Askeri Şura’da son 12 yılda ilk kez, TSK’dan ihraç edilen olmadı. Bu AB’ye uyum çerçevesinde YAŞ’tan ihraç kararlarının yargı denetimine açılması hazırlığı olarak yorumlanıyor. Ancak bu durum Vatan yazarı Ruhat Mengi'yi kız

Yüksek Askeri Şura’da atama ve emeklilik konusunda beklenen oldu; Org. Yaşar Büyükanıt’ın emekliye ayrılmasıyla, yerine Org. İlker Başbuğ geldi, TSK’da Başbuğ dönemi başladı. Başbuğ’un TSK’da nasıl bir iz bırakacağı konuşulurken, YAŞ’ın tek sürprizi ordudan hiç ihraç olmamasıydı. Son 12 yıldır TSK’dan çoğu irticai faaliyetler, bir bölümü de bölücü faaliyetler nedeniyle ihraç kararları alınıyor; AK Parti ise iktidara geldiğinden bugüne “yargı denetimine açık olmadığı” için muhalefet şerhi koyuyordu. 1996’da 367, geçen yıl ise 61 asker TSK’dan ihraç edilmişti. Bu kez ‘sıfır ihraç’ kararının nedeni; AB’ye uyum çerçevesinde YAŞ’tan ihraç kararlarının yargı denetimine açılması kararı mı? 

Vatan gazetesi başyazarı Güngör Mengi, bugünkü yazısında bu konuya yer verdi. “İrtica odaklarının Silâhlı Kuvvetler içinde yuvalanmaktan sonunda umutlarını kestikleri ve çengel atma çabalarından bu nedenle vazgeçtikleri söylenebilir mi? Keşke ama laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği Anayasa Mahkemesi’nce hükme bağlanmış bir iktidar döneminde böyle bir ihtimalin varlığına inanmak gaflet olur!” diyen Mengi, “Son YAŞ toplantısı, yeni Genelkurmay Başkanı’nın belirlendiği günlere rastladığı için pek çok çevre, adı konmamış bir pazarlığın varlığından şüphelenecektir” dedi.

Gazetesinin habercilerinin “Sıfır İhraç” sürprizinin nedenlerini araştırırken iki bulguya ulaştıklarını belirten Mengi, bu bulguları şöyle yazdı:

1. İhraç edilecek personelin Ergenekon’la ilişkili gösterilebileceği ihtimaline tedbir alınmış.. Çünkü bir süredir Ergenekon iddialarına adı karışan personelin YAŞ toplantısında ihraçlarına karar verilebileceğine dair spekülasyonlar yapılıyordu.
2. İrticaî faaliyet ve disiplin suçu işlemiş personelin, YAŞ yerine yargı yoluyla ihraç edilmeleri tercihi artık askeri kanatta da ağırlık kazanmaya başlamış..

Yargı denetimine tabi olmayan ihraç kararı görmeyeceğiz bundan böyle. O anlaşılıyor. Peki eski gerekçeler?..
Hani irticaî faaliyetle suçlanan bir personelin, yargılama süresince ordu içinde yaşamaya devam etmesinin doğuracağı katlanılamaz sakıncalar?
Komutanlarının istemediği birinin mahkeme kararı ile geri dönmesi halinde ortada disiplin diye bir şey kalmayacağına dair kaygılar?

Pazarlık ve takas şüphelerine prim vermeyelim ama bu sorular da inandırıcı cevaplar bekliyor!



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,571 µs