En Sıcak Konular

Çin'deki olimpiyatlar rüya mı kabus mu?

5 Ağustos 2008 12:37 tsi
Çin'deki olimpiyatlar rüya mı kabus mu? Tarihin en görkemli olimpiyatlarına imza atmaya hazırlanan Çin ilginç yasaklarıyla gündemde.

EN PAHALI OLİMPİYAT

Çin, tarihin en görkemli olimpiyatlarına evsahipliği yapmak için hazır. Cuma günü başlayacak olan oyunlara 205 ülkeden 10 bini aşkın sporcu katılıyor

4 milyar kişinin TV başında ilk kez HD kalitesiyle izleyeceği Olimpiyatlar bu yıl müsabakalar kadar ilginç yasaklarıyla da konuşulacak

2004 yılında Olimpiyatlar’ın doğum yeri olan Yunanistan’da gerçekleşen oyunlar tarihin gelmiş geçmiş en görkemli spor organizasyonu olarak kabul edilir. Pekin, bu cuma başlayacak 2008 Olimpiyatlar’da Atina’nın elinden bu unvanı almak için büyük bir görsel şölen sunmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahip olan Çin, bu zorlu iş için Yunanistan’ın iki katı, yani tam 40 milyar dolar harcadı. 12 küresel ve 21 ulusal sponsorun 3.2 milyar dolarlık katkı sağladığı 29’uncu Olimpiyatlar’ın açılış törenine 80 devlet ve hükümet başkanının katılması bekleniyor.

210 bin slogan önerisi

Yıllık ortalama yüzde 10’luk büyüme hızıyla dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olan Çin’de Olimpiyatlar’a reklam vermek isteyen şirketler ise tam 54.3 milyar dolar harcayacak. Pekin Olimpiyatları’nın sloganı 210 bin öneri arasından seçilen “Bir Dünya Bir Rüya” oldu.

8-24 Ağustos tarihleri arasında yapılacak 2008 Olimpiyatları’na 205 ulus katılacak. 10 bin 708 sporcu, 28 dalda gerçekleştirilecek 302 spor müsabakasında ülkesini temsil edecek. Bu yıl olimpiyatlara ilk kez katılan ülkeler Marshall Adaları, Tuvalu ve Karadağ. Olimpiyatlar, tarihte ilk kez televizyonda yüksek çözünülürlüklü (HD) yayınlanacak ve oyunları ekranları başında dört milyar kişi izleyecek.

ÇİN Olimpiyatları, müsabakalar kadar yasaklarıyla da konuşulacak.

Çin hükümeti, “ülkenin dünyadaki imajının zedelenmemesi için” vatandaşlarına bir dizi yasak ve kural getirdi. İşte Olimpiyat yasakları:
* Olimpiyat alanlarında kumar oynamak, gösteri yapmak, sarhoş olmak, sigara içmek, sokakta uyumak yasak.
* Otel ve restoranlarda Olimpiyat boyunca köpek eti servisi yasak.
* Yere tükürmek yasak, cezası
ise yedi dolar.
* 400 bin gönüllü Çinliler’in “uygun” tezahürat etmesi için statlarda denetim yapacak.
* Çin halkı turistlere yaşları, özel hayatları, sağlık durumları, dinleri, politik fikirleri, adresleri ve maaşları konusunda soru sormamaları konusunda uyarıldı.
* Erkeklere getirilen yasaklar şöyle: Saç uzatma, pijamayla ve üstü çıplak dolaşma, beyaz çorap giyme, pantolonunun paçalarını yukarı kıvırma. Ayrıca her gün traş olmaları konusunda Çinli erkekler tembihlendi.
* Kadınlar ise deri etek, transparan kıyafetler, zıt renkler giymemeleri konusunda uyarıldı. Hafif makyaj yapmaları kalın bacaklıların uzun ve koyu renkli çoraplar giymeleri, genç kızların etek boylarının diz üstünde altı santimden daha kısa olmaması istendi. Çinli kadınlara bacaklarının oturuken hep kapalı durması da sıkı sıkıya tembihlendi.
* Çinliler’e sarımsak tüketimini azaltmaları ve geğirmemeleri konusunda da broşürler dağıtıldı.

Yağmuru da yasakladılar

Açılış seremonisi 91 bin seyirci kapasiteli Pekin Ulusal Stadyumu “Kuş Yuvası”nda yapılacak.

15 bin kişinin görev alacağı 300 milyon dolara mal olan açılış seremonisinin şimdiye kadar düzenlenen “en görkemli açılış” seremonisini olacağı iddia ediliyor. Gösterilerde dünyanın oluşumuna yol açtığı düşünülen “Bing Bang” teorisi (Büyük Patlama) canlandırılacak. Kusursuz bir açılış yapmak isteyen Çinliler “bulut besleme” yöntemiyle bulutlardaki nemi dondurup yağmuru önleyecek. Prova görüntülerinin Güney Koreli gazeteciler tarafından 1 hafta önceden yayınlanması iki ülke arasında krize yol açmıştı.

Vatan/Damla Tanla



Bu haber 1,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,595 µs