En Sıcak Konular

Doğalgaza ekimde de zam gelebilir

5 Ağustos 2008 10:42 tsi
Botaş’ın, bu ay başından itibaren doğalgaza yaptığı yüzde 17-19'luk zamma karşın, kontrat dönemi ekimde yeniden zam yapabileceği belirtiliyor.

Reuters’a bilgi veren üst düzey bir enerji yetkilisi, hükümetin iktidara geldiğinden bu yana enerji KİT’lerinin ürünlerine zam yapmaması politikası çerçevesinde doğalgazda gerekli olan artışların gerçekleştirilemediğini kaydederek şunları söyledi:
“Botaş haziranda yaptığı zammın ardından, 1 Temmuz’da uygulamaya başlayan maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına geçilmesi aşamasında baz oluşturacak şekilde fiyat ayarlaması yapamadı. Temmuzda ithal edilen doğalgazın fiyatının, kontrata bağlı olarak artması nedeniyle, ağustosta yüzde 20’ye yakın zam yapılmak zorunda kalındı.”
Botaş, Yüksek Planlama Kurulu kararı ile yeni bir uygulama olarak enerji KİT’lerinde 1 Temmuz 2008’den itibaren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına geçildiğini, zammın bu kapsamda yapıldığını açıklamıştı.

Petrol fiyatı etkili
Yetkili, petrolün varilinin halen 125 dolar dolayında işlem gördüğünü, hızlı artışın gaz  maliyetlerini doğrudan etkilediğini ifade ederek şunları söyledi:
“Petrol 130 dolardan aşağıya doğru gitmeye başladı. YTL’de de bir düşüş söz konusu. Rakamlar böyle giderse doğalgazda eylül ayında küçük çaplı da olsa indirim söz konusu olabilir. Ancak son çeyreğe girerken ekimde kontrat nedeniyle fiyatlar yeniden gözden geçirilecek. Burada bir artış olacak, çünkü fiyatlar gecikmeli olarak yansıtılıyor. Bu nedenle, doğalgazda ikinci kez yüksek zam gerektiren bir dalga olabilir.”
Botaş hızla artan petrol fiyatlarına bağlı olarak 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere, talep  ettiğinin altında kalacak şekilde konutlarda yüzde 7.4 ve sanayide yüzde 8.3 zam yapmıştı. Böylece bu yıl içinde doğalgaza şu ana kadar konutta toplam yüzde 25.5, sanayide yüzde 28.6 zam yapılmış oldu

Bedeli Botaş ödedi
Petrolde meydana gelen artışlardan doğrudan ancak gecikmeli etkilenen doğalgaz fiyatları, hükümetin izlediği politika nedeniyle, iç piyasaya tam olarak yansıtılmamıştı.
Yetkili, Botaş’tan 2008 yılı için beklenen kâr hedefinin 585 milyon YTL olduğunu, izlenen politika nedeniyle bunun yakalanmasının kolay olmayacağını belirtti. “Bugüne kadar maliyetler, tüketiciye yansıtılmadığı için bedeli Botaş ödedi. Bu da mali yapıyı zorladı” diyen yetkili, maliyet bazlı yeni sisteme göre bundan sonra fiyatların formülle belirlenecek olmasının bir avantaj sağladığını bildirdi.

Milliyet



Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,380 µs