En Sıcak Konular

Bebek ölümleri için gelen acı itiraf!

5 Ağustos 2008 10:05 tsi
Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde bu yıl yüzde 25 yoğunluk olduğunu belirten Başhekim Yardımcısı Bilge, bazen bir kuvözde 2-3 çocuğun yatırıldığını kabul etti.

Ankara Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde ölen bebek sayısı dün 28'e ulaştı. Hastane yöneticileri, hastane enfeksiyonu bulunmadığında ısrar ederken, ölüm sayısındaki artış hasta yoğunluğuna bağlandı. Aynı kuvözde 2-3 çocuk kaldığı için enfeksiyonun yayıldığını iddia eden sendikayı, Başhekim Yardımcısı Ümit Bilge doğruladı.

'BURASI SON DURAK'

Hastanenin kapasitesinin üzerinde çalışmasından yakınan Bilge, temmuz ayında hastane kapasitesinin 120 iken 178'e çıktığını anlattı. Sık sık hastaneye gelen gebe sayısının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Bilge, bu nedenle bir kuvözde zaman zaman birden fazla çocuğun yatırıldığını kabul etti. Bilge, bir kuvözde 2-3 bebeğin yattığı iddialarına "Zaman zaman yatmak durumunda kalmıştır. Çünkü burası son duraktır. Gelen hastaları yollayamadığımıza göre ne yapacağız, nereye yatıracağız. Mecburen yatmak durumunda kalıyor" yanıtını verdi. Başhekim Leyla Mollamahmutoğlu'nun tüp bebek nedeniyle prematüre bebek sayısının ve buna bağlı bebek ölümlerinin arttığı yönündeki açıklaması da tartışma yarattı. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Bülent Tıraş "Prematüre bebeklerin yaşama oranı daha düşük. Ancak, 3 gün içinde bu kadar bebeğin ölmesi dikkat çekici. Çünkü bu bebeklerin farklı zamanlarda doğup, farklı zamanlarda tedavilerine başlanmış. Birbirinden de farklı tedaviler alıyorlar" dedi.

MAMAYI KİM YAPTI?

Sağlık Emekçileri Sendikası Genel Sekreteri Kemal Yılmaz, bebek ölümlerinde mama etkisi olabileceğini belirterek, "Prematüre bebeklere verilen mamalarda bakteri ürediği doğru mudur? Başhekimin açıkladığı bağırsak enfeksiyonuna bu mamalar neden olmuş olabilir mi? Mamalar işin ehli kişiler tarafından mı yoksa sık sık değişebilen ve bu konuda eğitimsiz olan taşeron şirket çalışanları tarafından mı hazırlanmaktadır?" sorularına yanıt istedi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatı ile olayın araştırılması için üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinden uzmanlar ile Bakanlık Teftiş Kurulu'ndan bir müfettişin yer alacağı inceleme heyeti görevlendirildi. Hastane yetkilileri ise ölen bebek sayılarının normal olduğunu ispatlamak için 2007- 2008 yılı bebek ölüm oranlarını karşılaştırdı. Buna göre, 2007 yılında 4 bin 943 bebek doğdu, bunlardan 388'i öldü. 2008'de yatan bebek sayısında yüzde 25 artış gerçekleşti. 2008 yılı temmuz ayında tedavi edilen 504 bebeğin 47'si yaşamını yitirdi. Bu ölümlerin 16'sı düşük doğum ve çoğul gebelikten kaynaklandı.

sabah




Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,163 µs