Yeni Türkiye işte böyle olacak | " /> Yeni Türkiye işte böyle olacak | "/>

En Sıcak Konular

Yeni Türkiye işte böyle olacak

31 Temmuz 2008 12:59 tsi
Yeni Türkiye işte böyle olacak Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti ile ilgili kararı sonrasında 'yeni bir Türkiye' konuşulmaya başlandı. Bu yeni Türkiye nasıl olacak? Türk siyasetinde uzlaşma nasıl sağlanacak? Sağlanan uzlaşma ne kadar sürecek? Cüneyt Ülsever iyibilgi'ye anlattı...

Bugün herkes, Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılmaması yönünde verdiği kararın öyle ya da böyle siyasi bir milat anlamına geldiği noktasında hem fikir. Dolayısıyla tam da bu noktada “peki bundan sonra ne olacak" sorusu akla geliyor. Herkes bu miladın aslında neyin miladı olduğunu merak ediyor. Cüneyt Ülsever’in bu konudaki yorumlarıysa hem temkinli hem de çok net.

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı nasıl yorumluyorsunuz?

Bu bir “nereden okursan oku” kararıdır. Bunu 6’ya 5, 10’a 1 ve hatta beraat kararı olarak okumak mümkün. Yani bu karar “herkesin ağzına bir kaşık bal çalmadır” diyebiliriz. 

Bundan sonrası için nasıl bir Türkiye resmi çiziyorsunuz?

Daha muhafazakâr ve daha demokrat bir Türkiye olacak. TSK bundan sonra siyasette daha az etkili olacak.
 
Fakat geçtiğimiz hafta Hürriyet’e yazdığınız yazıda muhafazakârlaşmayla demokratikleşmenin birbiriyle çatışan iki süreç olduğunu söylüyorsunuz…

Evet ama Türkiye’deki muhafazakarlaşmanın ne ölçüde demokrasiyle çatışacağını, hangisinin ne kadar gramaja sahip olacağını bugünden söylemek zor. Onu zaman gösterecek.

Uluslararası konjonktür Türkiye’nin salt muhafazakarlaşmasına müsaade eder mi?

Ben Türkiye’nin salt muhafazakârlaşacağını söylemiyorum. Muhafazakârlaşırken demokratikleşecek. Zaten Türkiye’ye Orta Doğu’da biçilen rol de bunun gereğidir…

Diğer taraftan İran’a olası bir saldırı durumunda Batı Türkiye’den yardımcı olmasını bekleyecektir. Türkiye bunu yapmadığı takdirde de yeni krizler ortaya çıkacaktır… 

Yalnız, muhafazakârlaşmanın Batı’yı öyle çok da fazla rahatsız edeceğini de düşünmüyorum. Sadece Anayasa’daki laiklik şartı iptal edilmeye çalışılması gibi bir durumda Batı itiraz eder. 

Sizce şu an itibariyle Türkiye’de belli bir uzlaşmanın var olduğunu söylemek mümkün mü?

Bakın buradaki asıl mesele şudur: Türkiye’deki belli kesimler ekonomide hak ettikleri paylarını almadıklarını düşüyorlar. Bunun için de AKP’yi destekliyorlar. Diğer bir kesim de yine ekonomik hesaplarla CHP’yi ve TSK’yı destekliyor. Bu böyle devam ettiği sürece, yani Türkiye’nin zencileri beyazlaşamadıkları sürece Türkiye’de bir uzlaşmanın varlığından söz etmek mümkün değildir…

Mesela bundan sonra Ergenekon meselesi gerileyecektir. Ve bundan sonra Taraf gazetesine ne olur bilmiyorum… Şimdi bir uzlaşma havası varsa da bu sadece üç ay kadar sürecektir. Ama ondan sonra ne olacağını ancak o zaman göreceğiz.

www.iyibilgi.com özel Erkam Can   



Bu haber 1,220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,341 µs