En Sıcak Konular

"Türk halkının AB'ye güveni azalıyor"

0 0 0000 00:00 tsi
Türk halkının Avrupa Birliği'ne güveni ve desteğinde önemli bir düşüş var. Yapılan bir ankete göre, ''Türkiye mutlaka Avrupa Birliği'ne girmelidir'' diyenlerin oranı, bir yılda yüzde 57'den yüzde 32'ye geriledi.

Avrupa Birliği'ne girmek istemeyenlerin sayısı da yüzde 10'dan yüzde 25'e çıktı. Halkın yüzde 78'i Avrupa Birliği'ne güvenmediğini söylüyor.
 
A&G araştırma şirketinin 23-24 eylül tarihlerinde 32 ilde 2 bin 408 kişiyle yüzyüze yaptığı anketin sonuçları, Avrupa Birliği ile ilişkilerde yaşanan gerilimin kamuoyunu nasıl etkilediğini gösterir nitelikte.
 
Araştırmaya göre, "Türkiye AB'ye mutlaka girmelidir" diyenlerin oranı 2002 yılında yüzde 56.5, 2003'te 58.7,  2004'te yüzde 67.5, 2005'te yüzde 57.4 iken, bu yıl yüzde 32.2'ye geriledi.
 
"AB'ye hiç girmemeliyiz" diyenlerin oranı, yüzde 10.3'ten yüzde 25.6'ya, "AB'ye girsek de olur girmesek de" olur diyenlerin oranı da, yüzde 18.2'den yüzde 33'e çıkmış durumda.
 
Araştırmaya katılanların yüzde 78.1'i Avrupa Birliği'ne güvenmiyor. Bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 61.4'tü.
 
Araştırmaya katılanların yüzde 76.5 gibi büyük bir oranı da, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin önüne daha ağır şartlar koyacağına inanıyor.
 
"AB ülkeleri Türkiye'nin dostu değil"
 
Katılımcıların büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerini Türkiye'nin dostu olarak görmüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 76.1'i Fransa'nın, 73.2'si İNgiltere'nin, yüzde 78.5'i ABD'nin, yüzde 78.1'i Yunanistan'ın, yüzde 56.9'u Almanya'nın, yüzde 64.8'i ise Rusya'nın dost olmadığı düşüncesinde.
 
Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri ise İran'la ilgili. İran'ın Türkiye'nin dostu olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 43.1. Bu oran ABD ve Avrupa ülkelerine olan güvensizliğin yarısı olduğu göz önüne alınırsa, Türk halkının İran'a çok daha fazla güvendiğini gösteriyor.
 
İran'ın dost olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 29'lardayken, bu oran Fransa için yüzde 2.8, İngiltere için yüzde 3.2, ABD için yüzde 3.6.
 
Türkiye 3 ekimde müzakerelere başladı
 
Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 3 ekim tarihinde başlamıştı. Türkiye'nin 3 ekimde AB ile müzakerelere başlamasından önce Avusturya'nın 'imtiyazlı ortaklık' ta diretmesi krize neden olmuştu.
 
Avusturya, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne 'imtiyazlı ortaklık' ibaresinin girmesi için uzun süre direnmişti.  25 üyeli birlik içinde tek kalan Avusturya'nın sonunda direnci kırılmış ve Müzakere Çerçeve Belgesi onaylanmıştı.
 
Avusturya ile yürütülen pazarlıkların uzun sürmesi nedeniyle diplomaside pek sık uygulanmayan bir kural işletildi. Pazarlıkların yürütüldüğü Lüksemburg'ta saatler gece yarısına iki dakika kala 23.58'de durdurulmuştu.
 
AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten İngiltere, bu süreçte Türkiye'ye önemli ölçüde destek vermişti. AB kulislerinden sızan bilgilere göre, İngiltere'nin diplomasideki başarısı müzakerelerin başlamasında etkili oldu.

CNNTurk



Bu haber 259 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,958 µs