En Sıcak Konular

Guardian: Fransa insanlığa bir darbe vurdu

0 0 0000 00:00 tsi
Guardian: Fransa insanlığa bir darbe vurdu İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, Avrupa’nın ’Ermeni soykırımı'nı reddetmeyi suç saymak yerine Yahudi katliamını reddetmenin bile suç sayılmaktan çıkarılarak tabuları yıkması gerektiğini öne sürdü.

Timothy Garton Ash imzalı makalede, “Fransa Ulusal Meclisi gerçeğe, adalete ve insanlığa muhteşem bir darbe vurdu” görüşü savunuldu.
 
Makalede, “sen çok yaşa Fransa. Ama müsaade et de bu kahraman Avrupa tarihinin bir başlangıcı olsun. Şimdi İngiltere Parlamentosu 1940’ta Rusların Katyn’de Polonyalı subayları öldürmesinin reddedilmesini suç saysın. Bırakın Türk Parlamentosu da Cezayir’de Fransızların isyancılara işkence yaptığının inkar edilmesini suç haline getirsin" denildi.
 
"Bırakalım Almanya parlementosu Sovyet Gulag'ının varlığını reddetmeyi suç saysın" diyen yazar şöyle devam etti:
 
"İrlanda Parlamentosu İspanyol engizisyonunun yaptığı korkunç olayları inkar etmenin suç sayılması için Parlamento'dan bir yasa geçirsin. İspanya Parlamentosu'nun da Sırpların Kosova’da Arnavutlara karşı soykırıma kalkışmadığını iddia edenlere 10 yıl hapis cezası verilmesini öngören bir yasa çıkarmasına izin verelim.
 
Fransa Meclisi Genel Kurulu, Sosyalist Parti'nin sunduğu 'Ermeni soykırımı'nı inkarın suç sayılmasını öngören yasa teklifini 12 ekimde kabul etti. Teklif, 'soykırım'ı inkar edenler hakkında 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörüyor.
 
Yasa teklifi 19'a karşı 106 oyla kabul edildi. Teklifin yasalaşması için önce parlamentonun üst kanadı olan Senato tarafından, daha sonra da Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından onaylanması gerekiyor. Yasa teklifinin Senato'ya götürülme kararı ise hükümetin elinde bulunuyor.
 
Genel Kurul'da, Patrik Deveciyan'ın 'Ermeni soykırımı'nı reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifine ilişkin olarak verdiği, bilim adamları ve tarihçilerin çalışmalarının yasanın yaptırımlarından muaf tutulmasına ilişkin değişiklik önergesi ise reddedildi.
 
"Ayrıca Avrupa Parlamentosu derhal ABD'li sömürgecilerin yerli ABD'lilere yaptığı muamelenin soykırım olarak tanımlanmasını öngören bir yasa çıkarmalıdır.”
 
"İdam cezası da getirilebilir!"
 
Yazar eksik olan tek şeyin Avrupa Birliği’nde bu 'iğrenç' düşünce suçlarına karşı idam cezası uygulanamayacak olmasını öne sürdü ve “ama zamanla bunu da değiştirebiliriz” dedi.
 
“Fransız-Ermeni lobisi dışında aklı başında hiç kimsenin senatoda reddedileceğinden nerdeyse emin olunan böyle bir tasarıyı nasıl oluyor da ilerici ve aydınlatıcı bir adım olarak gördüklerini aklım almıyor” diyen yazar, “Fransa Parlamentosu nereden oluyor da 90 yıl önce bir milletin bir başka millete ne yaptığın tanımlayacak tarihi terminolojiyi belirleme hakkına sahip olduğunu sanıyor?” diye sordu.
 
“Bu yasanın ahlaki ve tarihi gerekçesi yukarıda bahsettiğim diğer olaylardan daha fazla değildir” ifadesini kullanan yazar, Fransa’da aralarında bir zamanlar adı Varinag Aznavourian olan Charles Aznavour’un da bulunduğu yarım milyon Ermeni kökenli Fransız vatandaşı olduğuna işaret etti.
 
Makalede, “Polonya asıllı İngiltere vatandaşlarının sayısı da en az bu kadar. O nedenle Katyn ile ilgili yasayı da aynı gerekçeye dayandırabiliriz” görüşüne yer verildi.
 
Türkiye'nin AB üyeliğine engel...
 
“Yasayı destekleyenlerin 90 yıllık bir adaletsizliği ortadan kaldırmak için hareket ettikleri şeklindeki yorumlar konusunda pek de emin değilim” diyen yazar, “keşke bundan o kadar emin olabilseydim. Fransız-Ermenilerinin oylarını kapmak için dalkavukluk yapmak ve Türkiye’nin AB'ye girmesine karşı yeni bir engel çıkarmak da diğer gerekçeler” diye yazdı.
 
Savunduğu fikrin, 'I. Dünya Savaşı sonrası katledilip, sürülen ya da canını kurtarmak için kaçmak zorunda kalan Emenilerin çektiklerini' sorgulamayla ilgili olmadığını belirten yazar, “kimse tarihi yasalaştırmaz” dedi.
 
“Gergin ideolojik siyasetin yaşandığı bu zamanda bu tasarı tamamen yanlış yönde atılmış bir adımdır” diyen yazar, “bir yandan biz kendimiz fikir özgürlüğünü kısıtlayıp diğer yandan Türkiye ve Mısır ya da diğer devletleri köhne tarihi, ulusal ve dini konuları yasal koruma altına almak adına ifade özgürlüğünü kısıtlamalarını eleştiremeyiz” dedi.

CNNTurk



Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,521 µs