En Sıcak Konular

Kretschmer: Limanlar açılmazsa büyük kriz yaşanmaz

0 0 0000 00:00 tsi
Avrupa Komisyonu Ankara Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer, Türkiye'nin yıl sonundan önce limanlarını Rum uçak ve gemilerine açmaması halinde büyük bir krizin yaşanacağını sanmadığını, ancak uzun vadede Ankara'nın ek protokolü uygulaması gerektiğini söyledi.

BBC Türkçe Servisi'nin sorularını yanıtlayan Avrupa Komisyonu temsilcisi, AB'nin Kıbrıslı Türkler'e verdiği sözü tutmadığı eleştirileri konusunda, "AB Bakanlar Konseyi'nin Kıbrıslı Türkler'e verdiği söz, bir siyasi taahüütten ibaret. Hukuki geçerliliği yok. Oysa Türkiye'nin ek protokolün gereğini yapması, müzakerelerin başlaması için önkoşuldu" dedi.

Kretschmer, Kıbrıs ile ilgili çıkmazın nasıl aşılacağı sorusuna yanıt verirken, bu aşamada bir çıkmazdan söz etmek için çok erken olduğunu belirterek, "İlgili taraflar, başta Finlandiya dönem başkanlığı, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, AB Konseyi'nin Aralık'taki toplantısından önce Türkiye'nin limanlarını açmasını sağlayabilecek bir çözüm için aktif şekilde çaba harcıyor. Böyle bir çözüm tüm tarafların çıkarınadır. O zamana kadar böyle bir çözüm bulunmasa bile çok büyük bir kriz olacağı gibi bir karamsarlık içinde değilim" dedi.

'ÜYELİK SÜRECİNİN ASKIYA ALINMAMASINI UMUYORUM'

Kretschmer, Türkiye'nin limanlarını açmaması halinde, Avrupa Birliği'nin ne tür bir tepki göstereceği önem kazanacağını, bu tepki çok farklı şekillerde olabileceğini söyledi.

Hans Jörg Kretschmer, "Böyle bir durumda üyelik sürecinin tamamen ya da uzun bir süre askıya alınmamasını umuyorum. Çünkü bu süreç hem Türkiye'nin hem de AB'nin yararına" diye konuştu.

Kretschmer, "Brüksel'den peş peşe gelen uyarı ve taleplerin Türk kamuoyunda AB karşıtı havayı güçlendirmiyor mu? Seçimler öncesinde hükümetin özellikle Kıbrıs konusunda adım atması mümkün mü?" sorusu üzerine şöyle dedi:

'TÜRK KAMUOYU AB'NİN TÜRKİYE'YE YARDIM ETMEYE ÇALIŞTIĞINI ANLAMALI'

"AB açısından bakınca ortada şöyle bir durum var: Müzakerelerin başlatılması için Ankara Anlaşması'nın ek protokolünün imzalanması ve bunun uygulanması bir önkoşuldu. Biz müzakereleri açtık. Türkiye'nin de normalde görüşmelerin başlamasından önce yerine getirmesi gereken yükümlülükleri konusunda adım atmasını bekliyoruz. AB'den gelen açıklamalar da konunun ciddiyetini vurgulamaktan ibaret. Böyle görülmeli.

Hem AB'de hem Türkiye'de kamuoyu çok önemli. Durum az önce tanımladığım gibiyse kamuoyunun süreci yönlendirmesine izin veremezsiniz. Kıbrıs konusuyla ilgili herhangi bir şeyde çok hassas olan Türkiye kamuoyunun sonunda AB'nin ve Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye'nin üyelik sürecini ilerletme konusunda çok ciddi olduğunu ve Türkiye'ye yardım etmeye çalıştığını anlayacağını ve AB karşıtı havanın yumuşayacağını umuyoruz. Çok zor bir durumdayız. Ama bu durum, sorunu çözme çabalarımızı engellemeyecek."

'KKTC'YE TECRİTİN KALDIRILMASI SİYASİ BİR TAAHHÜTTÜ, HUKUKİ DEĞERİ YOK'

Kretschmer'in AB Bakanlar Konseyi'nin Nisan 2004'ten sonra Kıbrıslı Türkler'e yönelik tecritin hafifletilmesi niyetini beyan ettiğini, bunun ardından Avrupa Komisyonu'nun, 2 tüzük sunduğunu anlatırken, "Bunlardan biri Ada'nın Kuzey kısmının dünyanın kalan kısmıyla doğrudan ticaret yapmasına imkan verebilecek tüzüktü. Diğeri de Kıbrıslı Türklere mali yardım yapılmasını öngören tüzük. Yardım tüzüğü onaylandı, doğrudan ticaret tüzüğü ise hala onaylanmadı. Bu bir gerçek. AB Konseyi'nin Kıbrıslı Türklere tecridin kalkması için yardımcı olunacağı yolundaki açıklaması siyasi bir taahhüt, siyasi bir karardı. Bu yüzden hukuki bir değeri yok. Protokolün imzalanması ve onaylanması, müzakerelerin başlaması için bir önkoşuldu. Bu yüzden iki konu birbiriyle kıyaslanamaz. Bu bizim Kıbrıslı Türkler'in tecridinin hafifletilmesinin siyasi önemini bilmediğimiz anlamına gelmez. Bunun için çaba harcıyoruz" dedi.

ORDU-HÜKÜMET İLİŞKİLERİ

Avrupa Birliği'nden gelen açıklamaların konunun ciddiyetini vurgulamaktan ibaret olduğunu, böyle görülmesi gerektiğini ifade eden Temsilci, “Siz sürekli Türkiye'de ordu-hükümet ilişkileri ve askerin siyasi yaşamdaki rolü üzerine de açıklamalar yapıyorsunuz. Herşeyin bir anda değişmesini beklemek ne kadar gerçekçi?” sorusunu yanıtlarken de şunları söyledi:

“Biz bunun bir gecede değişmesini beklemiyoruz. Bu Türkiye'nin üyeliğine kadar tamamlanması gereken bir süreç. Demokrasinin bir gereği olarak sivil otoritenin askerin üzerinde olması ve Türkiye'nin bu süre içinde bunu sağlaması gerekiyor. Bu siyasi kriterlerin önemli bir koşulu, Türkiye'yi askerin diğer Avrupa ülkelerindeki gibi bir role sahip olduğu gerçek bir demokrasiye dönüştürmenin şartı. Bu gelenekleri yüzünden Türkiye için kolay olmayan bir durum. Değişim olacak ama zaman alacak.”

'301 KONUSUNDA CESARET VERİCİ SİNYALLER ALIYORUZ'

Kretschmer, TCK'nın 301'inci maddesinin 3 hafta sonra yayınlanacak ilerleme raporuna yetişmesinin zor olacağını belirterek, "Yıl sonundan önce 301'nci maddede değişiklik yapılması olasılığının olduğuna inanıyorum. Türk hükümetinden bu maddenin değiştirilmesi gerektiğine ilişkin cesaret verici sinyaller alıyoruz" dedi.

AA



Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,230 µs