En Sıcak Konular

Kopan kol ve hep haklı devlet

30 Haziran 2008 12:01 tsi
30 Haziran 2008 11:27Kolu koptu, yerine dikilebilirdi ama poşete konup çöpe atıldığı için bir köpeğin ağzında bulundu. Tüm bunlar için devlete dava açıldı. Sonucu dinleyelim...

Oral Çalışlar/Radikal

Veli Saçılık’ın kopan kolu davası...

Veli Saçılık ismini bu gazetenin okuyucuları hatırlar. Yıllar önce kolu bir cezaevi operasyonu sırasında kopmuştu. Kopan kol yerine dikilebilecekken, poşete konup sokağa atılmış ve sonunda bir köpeğin ağzında bulunmuştu.
Yıl 2000, aylardan temmuzdu. Yer Burdur E Tipi Cezaeviydi. Tutuklu ve hükümlüler cezaevindeki uygulamaları protesto için mahkemeye gitmiyorlardı. Bu direnişi kırmak amacıyla cezaevi yönetimi bir buldozerle cezaevi duvarlarını yıkarak içeriye girmeye, tutuklu ve hükümlüleri zorla mahkemeye götürmeye karar vermişti.
Cezaevine hücum eylemi sırasında buldozer, tutuklu Veli Saçılık’ın kolunu koparttı. Saçılık, daha sonra Emek gazetesi sattığı için yargılandığı davadan beraat etti ve serbest kaldı. Artık tek kolu vardı.
Veli, cezaevinden çıktıktan sonra ziyareti-me bir çiçekle geldi, kendisiyle tanıştık. Daha sonra ilişkimiz uzaktan da olsa sürdü. Bir işe girmiş çalışıyordu. Bu arada kopan kolu için Antalya 1. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme, İçişleri ve Adalet Bakanlığı’nı bu kusuru nedeniyle tazminata mahkûm etmişti.
Sonrasını Veli Saçılık’tan dinleyelim:
“Merhaba Oral abi;
Burdur cezaevi olayı sekizinci yılında. Ben bile sağ yanımda sallanan boşluğa rağmen olayı unutmaya başlamıştım. Ama devlet hiç bir şeyi unutturmuyor.
Tarih 5 temmuz 2000’di. Anlamsız bir dava için ifade vermeyen 11 kişiyi zorla mah-kemeye çıkarmak istiyorlardı. Tabi bu görü- nürdeki iddiaydı. Asıl mesele F tipine geçişti.
Yok yere atılan yüzlerce gaz bombası, makineli tüfek, yıkılan duvarlar. sonrası 61 ağır yaralı, kopan bir kol, kırılan kemikler, moraran etler, tecavüz ve daha binbir türlüsü. Sonra kepçe darbesiyle benden koparılan kolun bir sokak köpeğinin ağzında bulunması.
Ben içerdeolduğum davadan beraat ettim. ‘Devlet büyükleri’sorumluların bulunacağı yargılanacağını söyledi herzamanki gibi. Sonuçta gardiyanlara soruşturma izni veril-medi. jandarmalar bölge idare mahkemesinin yargılanma kararına rağmen savcının kararıy-la yargılanmadı. Kepçe operatörü beraat etti. kolu kasıtlı dikmeyen yanlış hasta-neye sevk edenler beraat etti. Ben İçişleri ve Adalet Bakanlığını tazminata mahkum ettir-dim. Tek tesellimde buydu. onların açtığı ‘is- yan’ davası ise sürüyor. Şimdi Danıştay taz-minat kararınıda iptal etti. Bu olayda tek sorumlu ben kaldım. kopan kolun yapılan iğrenç işkencelerin tek bir sorumlusu yok artık.
Türkiye “laik-demokratik cumhuriyet”miş... Şunu öğrendimki benim memleketim herşey konuşulur ama hiçbir şey değişmez.
Bu olayla ilgili bir sandık dolusu arşiv biriktirdim, belgesel oldu, öykü oldu, tiyatro oldu, manşet oldu ama sonunda olan bana oldu.
Şuan nüfus memuruyum, memur zihniyetiyle çalışmıyorum. İşimi iyi yapıyorum çünkü köhnemiş memur zihniyetin çok çektim.
hayata küsmedim, politikadan uzaklaşmadım yaşamı ve yaşamayı seviyorum. İçten sevgiler saygılar.”
***
Veli’nin kolu kopartıldığında dönemin Cezaevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun’du. 19 Aralık 2000 yılında 32 kişinin ölümüne neden olan 20 cezaevine yönelik operasyonun da etkili isimlerindendi.
Kopan kolla ilgili “Olayın sorumluları hakkında gereken yapılacak” diye demeç vermişti. Kendisi geçenlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliğine atandı.
Danıştay 10. Dairesi tazminat kararını reddederken, “zararın oluşmasında zarara uğrayanın ya da üçüncü kişinin kusurunun bulunması halinde ise idarenin tazmin sorumluluğunun ortadan kalkacağı ya da kusur ölçüsünde azalacağı açıktır” ifadesini kullanmış. Veli Saçılık aylarca hapis yattığı davadan beraat etti. Direniş davası ise sürüyor. Veli Saçılık hiçbir mahkûmiyete sahip değil. Buna rağmen kazandığı tazminatı Danıştay kararıyla kaybetti...
Ali Suat Ertosun ise Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyesi olarak görevini sürdürüyor...

Aktif haber



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,448 µs